Реклама / Ads
38| 10826 |24.01.2010 ГЛАСЪТ

Докато светът плака и пя за Хаити, Софка се събра с Дачо

.
Джордж Клуни
Над 1 млрд долара е събрал концертът, посветен на пострадалите в Хаити, организиран от холивудски звезди, актьори и певци от цял свят. Вълнуващ, прекрасен жест на съпричастност към пострадалите от земетресението в Хаити.
 
Организираха го Джордж Клуни и негови колеги, актьори и музиканти. Събитието бе в петък вечер и бе излъчено от БНТ в събота. „Надежда за Хаити сега” обедини Джулия Робъртс, Мадона, Кристина Агилера, Бионсе, Джъстин Тимбърлейк, Леонардо ди Каприо, Брат Пит, Самюел Джаксън, Стиви Уондър, Боно, Стивън Спилбърг, Стинг, Шакира, Никол Кидман, Мерил Стрийп, Клин Истууд, Мат Деймън, Брад Пит, Шон Пен и др, които показаха, че съдбата на хората в беда не им е чужда. Показаха го по един обикновен, затрогващ и искрен начин.

Журналисти, лекари и очевидци представяха с жива картина какво се случва в момента в Хаити, разговаряха с оцелели жени и деца, някои от които измъкнати цели осем дни след фаталното земетресение. Говореха и за десетките хиляди жертви, за липсата на лекарска помощ, антибиотици, вода и храна.

„Да отворим сърцата си. Нека хаитяни усетят, че не са сами в този тежък час”, призова Клуни.

Мел Гибсън и негови колеги от Холивуд бяха до телефоните и разговаряха с обикновени американци, които даряваха суми в помощ на пострадалото население от островната държава.

Атмосферата бе неописуема. Без грам официалност, с чувство на тъга и в същото време увереност, че светът трябва да застане до храбрите хаитяни, които продължават нечовешката битка с бедствието.

Концертът се излъчваше от MTV.

На сцената се появи и великият Мохамед Али, скован в инвалидна количка, неможещ да говори. Но бе написал няколко изречения, прочетени от друг. Космическо послание за святия смисъл на думата благотворителност.

Бяха изпяти песни, написани специално по повод трагедията в Хаити. В облеклата на участниците преобладаваха тъмните тонове. На сцените в различните градове бяха поставени обикновени крушки, които едва осветяваха изпълнителите. Една от най-трогателните балади бе „Алилуя” на Джъстин Тимбърлейк.

„Сега те се молят за спасение. Нека направим така, че молбите им да се сбъднат”, призова Дензъл Уошингтон.

Никаква показност, никаква реклама. Съпричастност, тъга и надежда струяха от всяка дума, от всеки акорд, изречени и изпяти в тази знаменателна проява, доказателство за силата на човешкия дух.

Сякаш неволно се налагаше и сравнението с някои български благотворителни кампании, които сякаш се провеждат, за да рекламират единствено организаторите, участниците и идеолозите на съответната проява. Помпозни, натрапващи се и раздути бяха и „Великолепната шесторка” за подпомагането на сираците от село Могилино, и „Българската Коледа”, и ВИП Брадър, където участниците пиеха нон стоп, някои направо се освинваха, караха се или се веселяха, демонстрирайки нерядко лошо възпитание.

В събота вечер, докато в цял свят се предаваше невероятният концерт, непосредствен и искрен жест на съпричастност, по Нова вървеше „Горещо”, в което Венета Райкова нищеше последните клюки с рапъра Устата.

Същият ден Азис показа по Нова последния си клип, в който страстно се целува с мъж.

В късните новини, докато Бионсе и останалите пееха за жертвите и ранените в Хаити, новинарските емисии съобщаваха гвоздея на деня: Софи Маринова се е събрала отново с любовника си Дачо.

Не, не омаловажавам нашите известни личности. Каквато ни е държавата, такива са и те. И не е виновна Софка, че цели екипи тичат след нея да покажат „култовото събитие” – тя и Дачо един до друг, макар да се знаеше от доста време, че раздялата им е плод на дърварски PR. Виновни са тези, които превръщат това в събитие, знаейки, че не е.
Възможно е също така „Горещо” да е ударило по рейтинг предизвикващите сълзи изпълнения на Агилера, Стиви Уондър и компания. Нали и рейтингомерите са в играта.

Но и опростачването трябва да има предел. В момента то ни облъчва като един нов Чернобил. Няма спасение от чалгата и простотията, да знаете. От рак и СПИН може и да има, но от опростачването – не! И пораженията върху нацията ни ще са по-големи и по-трайни от тези в Хирошима и Порт о Пренс... Не ни трябват земетресение или снежни бури – сами ще се затрием. Тогава и целият Холивуд да се събере, няма да може да ни помогне. Защото моралът не е къща, порше или политик – плащаш и го притежаваш...

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 33307 |21.01.2010 Бойко срещу Слави –двама каубои, единият от тях лъже! . 8| 13128 |18.01.2010 Четвърти километър . 30| 9315 |18.01.2010 Агджа, добре дошъл в България! . 57| 22941 |14.01.2010 „Перла” свършва, юруш на „Листопада”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads