Реклама / Ads
31| 6151 |23.07.2008 ГЛАСЪТ

Докладът на ЕК е като горящ влак - свикваш, няма и виновни

.
Ура! Ура! Ура! Министърът на транспорта, г-н .................., е предложен за Нобелова награда. Причината е поредния експеримент на БДЖ, който показа, че кожата на българина е покрита с азбест, а не с епидермис.
 
Доказателството - 260 души оцеляха в горящ влак! Напредъкът е очевиден след онези 9 жертви в спалните вагони на влака София - Кардам през март. Велико нещо е науката - горим, но не мрем! Сега разбирам, защо тогава министърът не подаде оставка. Имал е човекът едно на ум. Освен това министърът заслужава и приза „касичка на годината" - защо да се купуват нови вагони, щом жертви вече няма. Простичко и гениално. Така ще останат средства за поредния кръг на Супер мото в Долни дъбник, където се кове новата спортна слава на Родината. Смеете се, но когато през 3212 година този спорт стане олимпийски, ще вдите вие кой кум, кой сват и кой на булката брат. Освен това, дотогава може кандидатурата ни за домакин на олимпийски игри да е одобрена и да приемем наведнъж и Летните, и Зимните игри, заради глобалното затопляне, нали разбирате. Така че - гответе се. Но за това друг път.

Настъпи вече денят Х. Докладът на ЕК за България е това, което очаквахме. Всички знаят, че събитието е чисто и просто едно дърпане на уши, но се правят на изненадани. В спомените си за школските години в Сопот Иван Вазов пише, че който нямал домашно и си бъркал в носа в час, бивал жестоко наказван. Дори даскал Найден Геров прибягвал до жилавата пръчка и тежките шамари, за да вкара малко ум в кратуните на нехранимайковците. Нещо такова се случва и днес, а в ролята на Геров са ЕК и ОЛАФ. Мъчат се да ни налеят ум в главата, но ние се дърпаме и хвърляме камъни по прозорците на училището. Какво е това чудо, дивят се европейците. А ние потриваме ръце, защото сме успели да преджобим любимия учител, без той да се усети. Защото когато един човек е зает да дърпа ушите на сополив калпазанин, портфейлът му обикновено се оказва незащитен. В това е нашата сила: да ни мислят за мръсно и крадливо коте, което не ще да лови мишки. Навници! Кой луд ще търчи след джеривците, като знае в кой фонд е швейцарското сирене...

Денят на доклада. Някак фатално звучи това словосъчетание. Нищо като онзи филм по книгата „Денят на трифидите" с Доналд Съдърланд, в който някакви растенията трифиди ядаха хора като бонбони.  Досущ като политиците - канибали. Само дето политиците първо изяждат доходите ни чрез инфлацията, после хапват и спестяванията ни, а за десерт - тортата наречена „европейски програми". Бавна и мъчителна смърт, пред която трифидите са направо хуманисти.

В този ред на мисли съвсем уместно президентът Първанов постави пръст в раната: ДАНС да провери дали ОЛАФ казва истината за връзките на политици с некоректния бизнес. Забележете, не сивата икономика или бизнесът в сянка, а некоректния бизнес. Направо Джорджо Армани ви казвам... Щели да ни критикуват. Сефте комендантски. Макар че, да обвиняваш институция като ОЛАФ в политически внушения, е твърде самонадеяно като поведение. Все едно някакъв сопотски лентяй да търси сметка от Найден Геров, защо го е наказал в ъгъла. Ами нали си знае, че не слуша в час, не помни и една дума от урока по география, а баща му си прави оглушки за учителската такса, за която сам е гласувал още лани. Давам този пример, съзнавайки риска от контрапример, че такива случаи зачестяват. И все пак...

posters1.jpgПрезидентът казва във втората част на интервюто си във в. „24 часа": „България стана член на ЕС, на НАТО. Това определено притеснява определени икономически сили, които виреят само в условията на сивата икономика. Те стоят зад скандалите. Те са тези, които със сигурност добре си плащат, за да ги има тези скандали". Замислям се. Щом човек като него го казва, значи е така. Освен това има и доста повче информация от това, което изговаря. Тогава да назове тези хора, на кого и колко плащат. Да каже и на главния прокурор Борис Велчев, с когото се знаят отдавна и добре.  Всъщност, двамата май са си говорили, защото Велчев обяви, че ще прави спецзвено в прокуратурата за борба с организираната престъпност. Доживяхме, Господи! Само че, такива звена не се ли правиха, не се ли командироваха обвинители, не се ли правиха списъци на най-важните дела, не взе ли на отчет самият Велчев най-засуканите случаи? Малко съм объркан, но ако е за добро, нека още едно спецзвено направи. Той и Румен Петков говореха, че МВР и прокуратурата са като двойка в синхронното плуване, но МВР комай глътна вода и сега Миков опитва изкуствено дишане...

Възможно е президентът да говори за тези неща не за да ги стопира, а за да покаже на противниковия отбор, че знае нещо по-така. От което направо из затракаха зъбите от страх. Което за пореден път издава слабостите на екипа му. Дали ги брои някой.

Атанас Далчев пише в своите „Фрагменти": „Някои наши писатели биха могли да оставят име в литературата ни - ако пишеха по-малко". Дали важи това и за изявите на политиците ни?

Медии съобщават разтревожено, че Митьо Очите е видян в заведение на плажа, вместо да търка нара в затвора. Колежката от „Дневен Труд" Анна Заркова дори пита, дали ще има опровержение на плъзналия слух. Не, няма да има. Ще има обяснения, прехвърляния на топката и фрази, пълни с хелий, но смислен отговор от съответните инстанции няма да има. И не защото няма какво да кажат (те ако кажат истинската си мотивация, ще ахнем), а защото са скромни и се смущават от микрофоните. Истината е, че това е една положителна новина. Хващат престъпниците, осъждат ги и след това ги вкарват в затвора. Но не в тъмния, влажен зандан, а в програма за социализиране. За да не отвикват от навиците си на бели хора. Ако питат Митьо Очите, сигурно би останал в килията на сянка, да си лежи спкойно и да си препрочита Хегел. Може и „Бялата пътека" на Орлин Василев... Не, драги, няма да стане. Баста, но пасаран! Трябва да се приспособяваш към европейския пулс на обществото. Журналистите също и да спрат да се нахвърлят на разни шефове на затвори, прокурори и пр.  

Хубаво е като има добри новини. Някак лесно се подреждат и топлят душата. Ето например тази: пуснаха от ареста съдийка от Варна, която бе хваната с подкуп. Тъкмо навреме, да видят онези от ЕК, че тук се пипа здраво. По-добре ли е да седи в ареста, за което плаща данъкоплатеца. Всяко евро ни е скъпо, откакто пресъхна еврокладенчето. Щом е взимала подкупи, значи има пари и може да си позволи инфлационни продукти, да плаща ток и вода, а не да разчита на държавна издръжка. Храним Митьо Очите, да храним и съдиите, ще ни дойде малко в повече. Освен това безплатен обяд няма, няма и да има за всички извън властта! Запомнете го най-сетне. Толкова по този въпрос.

Бердяев пък стигнал до извода, че „Личността е възможна само в космоса, само в космоса са различими лицата и образите". В българските медии очевидно никой не се сеща за Бердяев, иначе защо всеки ден ще питат кой е виновен за еди какво си? Или кой носи отговорност за изгорелия влак? А за спрените пари по еврофондове и програми? А за непостроените пътища? А за неорганизираната борба с организираната престъпност? Колеги, това може да стане само в космоса. Тук, на земята, очертанията на лицата и образите са размити по един доста особен начин. Като влизат във властта, всички казват, че са готови да носят отговорността. По-късно се разбира, че отговорността става все по-голяма, но носачите са потънали в някаква мъгла и не се виждат. Като някакъв Ламанш на властта...

А Бердяев адвокатите могат да го цитират вместо американската „четвърта поправка". Умрял е отдавна, няма да плащат авторски права. Законодателят пък може да го вкара в НПК и да затвори устата на критиците от Брюксел по глава провосъдие. И т.н. и т.н.

Ето такива мисли ме спохождат покрай Доклада на ЕК. Знам какво пише в него, даже знам повече, но въпреки това се вълнувам. Защо ли? Вероятно защото съм любопитен, като разберат, че никакви доклади и критики не могат да ни превъзпитат и променят, какво ще правят тези от ЕК и ОЛАФ? Не могат и да ни изключат, защото сме като децата на властта - всички знаят, че не са повече от другите, но всичките са в лицея в Горна баня. Военните казват, че в академията „Г.С. Раковски" магаре да вържеш на плаца и то ще се дипломира. Не знам дали в лицея в Горна баня са чували този лаф. И да са, това едва ли ще промени нещо. Друго сравнение, за което се сещам са циганетата. Тях също никой не ги гони от училище, за да не го обвинят в расизъм. И те си повтарят отделенията по няколко пъти.  

Оцеляхме в Челопечене. Спасихме се и в горящия влак. Някакъв доклад ли ще ни изплаши? Погледнете управляващите - до един са оптимисти. Викат: няма предпазна клауза, значи сме на шест! И като ги гледам - вярно са на шест. Готов съм да се обзаложа, че не им пука нито от вота на недоверие, нито от исканата оставка на президента. Ако опозицията имаше и най-малък шанс, Първанов едва ли щеше да гледа спокойно волейболистите във Варна и да остане след това още два дни, нали?

Освен това искам да кажа нещо на ОЛАФ и ЕК: неподходящ момент сте избрали за критиките си, господа. От 1 август и политиците, и съда, и прокуратурата - всички излизат в отпуск. Чакат ги острови, вили, монокини, яхти, коктейли, атлазени нощи... Няма да им е до вас. Добре е да го разберете, за да не храните големи очаквания.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7038 |10.07.2008 Девизът днес: Да пукне този свят, дано!* . 8| 5525 |09.07.2008 Концертните ни стадиони: Highway to Hell* . 19| 7842 |30.06.2008 Диема с няколко идеи по- добра от БНТ . 31| 8004 |27.06.2008 Нормалните Бареков и Гранитски - щит срещу луди поети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads