Реклама / Ads
61| 21808 |07.10.2014 ГЛАСЪТ

ДПС по Фройд - дошло е време заек вълк да ебе...

.
ДПС на върха...
Фройд, Юнг, Хол и Адлер преди, и Аргеландер, Грунбергер и Сандлер в наши дни щяха да имат още по-бляскави кариери, ако имаха възможност да илюстрират теориите си за нарцисизма с някои екземпляри от българската политика. Да вземем Лютви Местан. Неговият моноспектакъл в НДК бе наистина достоен да украси учебниците в тази област. Триумф на либидинозния катексис, биха възкликнали учените.
 
Комедия дел арте, би реплекирал Карло Гоци, авторът на пиесата "Кралят елен". И като стана дума за елен - ето ви новина. Учени от Лион, Франция, посочили елена като едно от най-самовлюбените животни. През септември и октомври влизал рязко в любовен период. Характерно за елена било, че мозъкът му произвеждал вещество, което го подтиквало да върши неща, които били направо чудати. Например еленът толкова много искал да е център на внимание, че трасирал своите територии с течност от жлезите, като през цялата време огласял околността с рева си. Сиреч: елате ме вижте и ми се любувайте.  По този начин си осигурявал харем от кошути, като в същото време показвал на конкуренцията колко е велик. Проявявал и невиждана ревност, която понякога обаче се оказвала фатална, защото губел разсъдък и ставал абсолютно непредпазлив. 

 

Но да караме поред. ДПС наистина могат да се гордеят с изборните резултати. Вярно, че ГЕРБ са първи, при това с впечатляваща преднина, но ДПС бележи ръст на гласоподавателите с 20% в сравнение с предишните парламентарни избори. Такова нещо се случва рядко. С подобно темпо на следващия вот партията ще е втора без проблем, а след това сигурно ще дойде апетитът и за първото място. Така че на 5 октомври Местан заслужено триумфираше, а край него елфите пърхаха, готови на всичко.

Промени се не само политическият ландшафт - националната ни идентичност се сдоби с въпросителна. И ако останалите участници в изборното надцакване имат поне малко здрав разум, би трябвало вече да са залегнали над това доста трудно домашно.

 

В НДК Лютви Местан направи изявление, в което заяви поне четири завоевания, които ДПС иска да патентова. Ромите вече масово гласували за движението, както и немалко българи, евроинтеграцията била тяхна запазена марка,  пак те знаели как да решат кризата с КТБ и накрая - митологемите за ДПС вече не важели и Местан нямало да ги коментира повече.

Думите си Местан изричаше с интонация и съпровождаше с жестове, които показаха, че той вече не е актьор от читалищна пиеска, а играч от голямата сцена. "Гордея се, че сме първа политическа сила сред ромите и сред хората с основно образование. В центъра на нашите послания беше малкият човек, без конотация". Това заяви Местан, без да му мигне окото, че същите тия хора, които споменава, няма да разберат бъкел от сложните му мисли. Посланието, което спокойно може да мине и за предупреждение, и без това не е към тях, а към конкуренцията и чуждите наблюдатели. Да знаят и да не навлизат в периметъра на движението.  

 

Посланието си го бива. Фалшът в него - още повече. Ето ви един пример. Местан непрекъснато повтаря, все с този мело-драматичен тон, че ДПС ще защитава до последна капка кръв производителите на тютюн. В същото време неговият аркадаш Делян Пеевски, чрез подставени фирми и лица, умишлено бави изкупуването на продукцията и сваля цената наполовина. Трудно доказуем трик, но е обществена тайна. Помаците, турците и българите, които се изгърбват да копаят, берат и нижат тютюна също са наясно, но смелостта им стига до общо мърморене, без да назовават името на виновника, който е техен депутат. Страхът и надеждата държат устата им затворени. От една страна гледат не си навлекат гнева на ustaları (господарите, тур. - б.а.), които могат да ги смачкат по 1001 начина. От друга страна бедния човек се надява някой ден същите тия  ustaları  да забележат чедото им и да го турят на хубава служба. Анадънму?

 

Местан се е готвил дълго за изявата си в изборната нощ, репетирал е пред огледалото. Специално акцент бе турил върху тезата за задкулисието и КТБ. "Време е да взривим задкулисието, да стигнем до дъното и до истината. ДПС е за разкриването на банковата тайна за сметките на всички публични фигури свързани с КТБ".  

Местан неслучайно използва "взривим" по повод задкулисието. Асоциацията с взривовете в Горни Лом и дадените жертви е очевидна. Важно е и посланието между редовете: Другари от задкулисието, може и да сме си мешали капите, да сме въртели заедно някакви неща, но сега държим и фитила, и кибрита. Заплахата е очевадна - еленът ни показва големите си и опасни рога. Сигналът обаче не е само към конкуренцията и враговете. той е и за стария лидер, който отсъстваше от шоуто. Новите центуриони в ДПС очевидно набират скорост. И смелост. Това ме подсеща за едно стихотворение на Константин Павлов от 1982 г.

 

Дошло е време заек вълк да ебе.
Дошло е време.

Дошло е време!

Дошло е време заек вълк да ебеее...

Дошло е време.
Дошло е време...
И он да си трае.
И он да си трае!

И он да си траеее...

 

Ако някой все още не е схванал "тънкия" намек, може да си припомни филма на Сидни Полак "Уморените коне ги убиват, нали?", посветен на голямата депресия в САЩ. Подсещането е, че старите герои могат да бъдат похарчени, а предишни партньори взривени. Това казва фукливият ебльо заека... 

Иваше и други послания, но се спирам на по-знаковите. Такова бе и афиширането на проектозакон за КТБ. Местан го развя като ферман, набучен на пика. Въпросният проектозакон, както вече бе оповестено, е дело на Делян Пеевски и Йордан Цонев. Със същият успех д-р Менгеле би могъл да напише закон за защита на детето, а Хитлер - за правата на евреите в газовата камера. Безпардонността, с която Местан се хвали с проект за банка, която именно Певски с медиите си атакува брутално, показва, че овъртяните фрази на лидера са прах в очите. Зад тях се крият алчни крадливи намерения.

Тъжно е, че нито един журналист в залата не реагира. Показателно и отвратително. Задоволиха се с питане, защо Пеевски отсъствал, на което Местан отговори както навремето румънският комик Мирча Кришан в скеча за краставицата - 99% вода.

Със сигурност тия двамата - Пеевски и батко му Цонев, носят фитила и кибрита за взривяването на задкулисието, с което плаши Местан. Но не за разкриването на истината. Не и по пътя на законовите правила и независимата съдебна система.

 

Затова и Пеевски бе скрит от погледите и въпросите на журналистите в изборната нощ. Но не защото няма да се справи - поне на половината той въздейства както питона на

зайче. Бе скрит, за да не отвлича вниманието от Местан. А и за да видим, че друг командва парада.  

Интересно би било да узнаем някой ден каква е била реакцията на Доган, когато е наблюдавал нарцистичното шоу на своя наследник по телевизията. Дали старият политически хищник се е почесвал притеснено на едно място, или се е забавлявал, играейки си с конците на марионетките, като с броеница?

И Местан, и Доган знаят, че по-голямата част от българите, с които те са в депутатските листи на ДПС, са там заради свършена "мръсна работа" или заради очакванията да свършат такава. Знаят също, че с поведението си и бруталността предизвикват главно отвращение. Но такава е и целта: да ни покажат какъв скапан материал са българите. Делян Пеевски, Йордан Цонев, Камен Костадинов, Петър Чобанов...

 

През 1914 г. Фройд описва как любовта към собственото АЗ усилва до кресчендо нарцистичните чувства. Любовта обхваща и поглъща включително притежаваните предмети и привлечените за "каузата" хора. Идеалът на АЗ.

100 години по-късно Лютви Местан демонстрира пред очите ни цялата гама, отвеждаща до самовлечението. До него и на първия ред срещу него в НДК думите и жестовете му бяха следени от насълзените от възторг очи на цял отбор кошути. Би трябвало да е доволен.

Основните диагностични критерии за нарцисизъм по DSM IV са: Дълбоко втвърдени представи за грандиозност (във фантазията или в поведението), потребност от постоянно възхищение и липса на емпатия. Началото на разстройството (защото това си е заболяване) лежи в ранната зряла възраст и се проявява в различни ситуации. За да баде поставена диагнозата, трябва да са изпълнени минимум пет от следните критерии:

 

1.    Индивидът има грандиозно чувство за собствената си значимост (например преувеличава собствените си постижения и таланти; има очаквания да бъде признат като превъзходен, без да е вложил необходимия за това труд).

2.    Обладан е от фантазии за грандиозен успех, власт, блясък, красота или идеална любов.

3.    Вярва, че е нещо изключително, неповторимо, че може да бъде разбран само от много избрани и видни личности (или институции) и че може да общува само с тях.

4.    Изисква абсолютно възхищение от обкръжението си.

5.    Показва претенциозно мислене, т.е. преувеличени очаквания да бъде третиран с предпочитания или автоматично съгласие с изискванията му.

6.    Държи се използвачески в междучовешките си отношения, т.е. извлича полза от другите за постигане единствено на собствените си цели.

7.    Показва липса на емпатия, не проявява желание да признава чувствата и потребностите на другите и да се идентифицира с тях.

8.    Често сам е завистлив и е убеден, че другите му завиждат.

9.    Показва арогантно, надменно поведение или нагласи.

Е, оттук нататък, вие сте на ход. И да знаете, Местан не е единствения, който се вписва 100% в тези критерии. Пробвайте с лидерите на останалите партии, които влязоха в парламента и ще се убедите.

Но не това е най-неприятното. Нормално е всеки човек да се харесва. Говорим за патологията, която ни натрапват. Колкото до Местан, у него нарцисизмът е съчетан с надменност. А презрението използва като отмъщение. Много би искал да прибавим към този микс и аристократизъм, поне една щипка, но стоката е разочароващо дефицитна...

 

По-горе споменах за поуките, които са особено важни във всяка история. Кучето на Павлов тича при купичката с храна след определен звуков сигнал. Дали звукът ще идва от минаре, рекламен клип или партийна централа, няма никакво значение. Ако си добро куче, ще има паничка и по-рядко ще играе тоягата. Бедни, но зависими и верни - неофициалният слоган на ДПС.  

След като се опари веднъж, човек заобикаля печката. Болката му диктува да спазва дистанция. Болка - ключовата дума за живота на много от нас.

Кой урок е по-поучителен?

 

Борис Петков

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 9962 |01.01.2014 Патриарх Неофит: Докле имаме време, нека правим добро на всички . 65| 45617 |13.08.2012 След Олимпиадата – време разделно . 10| 31303 |16.04.2012 Време за Великден . 17| 11498 |14.11.2009 Съвременна теория за гъзарите и шмекерите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads