Реклама / Ads
3| 9804 |30.12.2018 ГЛАСЪТ

За едни бащица, но за други-пастрок

.
Подарък за Златните момичета. Така е определен отпуснатият на последното заседание за годината на правителството милион и половина лева за нова зала за гимнастичките. Красота и грация на заседанието на Министерския съвет.
 

Умилителен подарък за бащицата – златна топка. До 6 -7 месеца  залата ще е готова и лентата ще се отреже – по една случайност точно преди местните избори. Безспорно заслужават националните ни състезателки да тренират така, че успехите им да продължават и да стават и по-големи, както подчерта Илиана Раева.

 

През декември правителството подкрепи и строителите със 158 милиона. Защо ги споменавам? Заради един билборд, на който виждаме една млада, хубава жена и строител при това - Кристин Стефанова. И тя безспорно заслужава заплатата й да бъде плащана в срок, за да може да работи спокойно, според регионалния министър Петя Аврамова. И строителите се срещнаха с бащицата Борисов в Министерския съвет, и подарък му направиха – митинг в подкрепа на правителството. И лентички ще има за Борисов от сърце.

 

В края на ноември Борисов спешно се срещна и с майките от „Системата ни убива“. Премиерът тогава определи срещата като „доста припряна – от една страна хората с увреждания, от друга синдикатите, работодателите, енергийният бранш“. Цели три часа са говорили. Имаше резултат от срещата – в началото на декември Народното събрание одобри промените в Закона за хората с увреждания и в Закона за личната помощ. Резултатът обаче не дойде лесно. Протестите на майките започнаха през 2015-а година и се проведоха десетки протести за три години. Обиждани, охулвани, игнорирани майките не спряха да „крещят“. Не носеха обаче златни топки, статуетки и лентички. Не бяха грациозни и лъскави. Просто майки, разбрали, че децата им са обречени, ако не вземат нещата в свои ръце. За това не получиха подарък от бащицата, а му се „качиха на главата“ и  извоюваха малко справедливост за децата си. Безспорно я заслужават.

 

Пренебрежително е отношението на бащицата и към друга една група жени – насилваните. Какво ни казва черната статистика за 2018 г.? 33 жертви, включително и 3 деца. И това са само убитите. А насилените с различните форми на насилие? А децата им? Какъв е техният брой? Какъв брой жертви ще са необходими, за да получим и ние своя подарък - да обърне внимание Борисов на проявите на насилие, дискриминация и унижение и да вземе реални мерки за спиране на насилието срещу българските жени? Уж се прави нещо срещу насилието, ама само уж. През февруари 2010 г. от ЖЕНИ ГЕРБ бе организирана кръгла маса „Заедно против насилието“. Ирония на съдбата е, че участвах в тази кръгла  маса с презентация за правната рамка на борбата срещу насилието срещу жени.

 

През 2015 г. стартира национална кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието“? Резултати? Според българския еврокомисар Мария Габриел в тази кампания, която е провеждала като евродепутат, едни от най-емоционалните моменти са били историите на жени, претърпели насилие, разказани от самите тях. Към тези истории никога и нито един от участниците, в който и град да е била с екипа си, не е останал равнодушен. Г-жа Габриел счита, че тези истории са послужили за по-голяма чуваемост, по-голяма съпричастност, по-силно пробуждане. За съжаление обаче не са. Повече от 8 години по-късно от първата кампания на ЖЕНИ ГЕРБ не само не е предприето нещо смислено и работещо, но даже за 2017 г. не се осигурява и нужното финансиране, съгласно Закона за защита от домашно насилие. За насилието срещу жени, извън домашното, съвсем нищо. Не се прилагат адекватно дори действащите закони - Закон за равнопоставеност на жените и мъжете, Закон за защита от дискриминация и Закон за закрила на детето.

 

На протеста срещу насилието, проведен през ноември, бяха отчетени като положителни внесените в Народното събрание законодателни предложения за изменения и допълнения на Наказателния кодекс. Остава надеждата и да бъдат приети, защото за разлика от други законодателни предложения, които се приемат за броени дни, за промените касаещи насилието не се наблюдава такава активност. Особено важно е и как ще се прилагат. Дано да е съобразно принципа на „върховенство на закона“, а не съобразно „послушен – непослушен“, „удобен – неудобен“, „наш – чужд“.

 

Крайно време е бащицата да обърне внимание и на насилваните с различните форми на насилие. Да спре политическото говорене и имитирането на дейности, а  да предприеме реални действия за борба срещу насилието. Не да пита насилниците „Вярно ли е?“ и да очаква от тях да не бъде лъган. Жените не сме предмет. Раждаме живот. Имаме правото да не бъдем насилвани, тормозени и унижавани. Имаме правото да определяме сами живота си. И безспорно го заслужаваме.

 

Албена Белянова за Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 10211 |26.06.2018 Тоталитарните забрани на рекламата – вредни и неефективни . 12| 28403 |09.10.2017 Последният им шанс е да разстрелват на сцената. Стабилно ще е… . 6| 17443 |05.04.2017 След поредните скандали, кого прокуратурата няма да пипне . 3| 11779 |25.12.2016 Български коледни преживелици и случки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads