Реклама / Ads
55| 36683 |29.02.2012 ГЛАСЪТ

Елате вие, да не идваме ние

.
Прекланянето пред грубата сила и „Тримата братя и златната ябълка” някой ден ще ни затрие Толкова сме затънали в насилие, че е най-добре да го обявим за част от българския характер или за национална черта. Тогава няма да ни се налага да страдаме и да се оплакваме, а всеки ден медиите ще са пълни с добри новини.
 
В смисъл, че ще има пребогат списък с постижения. Представете си само: „Осмокласник преби свой съученик. Битият е с два счупени зъба, комоцио и пукнато ребро. Лежи в „Пирогов”, където лекари обещават до седмица да го изправят на крака и да е готов за нови схватки”. Звучи оптимистично, нали?

Освен това в сутрешните блокове на телевизиите ще бъдат канени родителите на побойника, за да споделят ценния си опит във възпитанието на деца. Или както казва капитан Хатерас, откривателят на Северния полюс: „Ще оцелеят най-силните”. Казал го е по адрес на понитата, които са теглели шейните и багажа на експедицията, но за нас важи буквално. Защото какво е нацията без силни хора? Националната ни стратегия трябва да е до 2020 година да станем държава от мачовци. Вече бяхме нация техническа при Тато, време е за нов златен век.

Тогава журналистите ще се ограничат до няколко въпроса: Разкажи, мило момче, как преби другарчето си? Как точно го фрасна в окото? С ъперкът или кроше? Всъщност вече доста е направено и се прави в тази посока. Онзи ден петима гимназисти (не ги бъркайте с петимата от РЕМС, те са други) пребили друг гимназист в Пазарджик. От полицията по-късно казали, че няма такова оплакване. Е, разпитали някакви очевидци, но се оказало дребна работа. Ако питате мен – направо е незначителна. Няма счупени челюсти, битият не бере душа – какво толкова? Като се оправи от шока, да се запише я таекуондо, я карате и след три месеца да си го върне на нападателите тъпкано. Здрав дух в яко тяло – това е девизът. Новината за намушкания с нож самбист Благой Иванов-Багата също можеше да е оптимистична. Герой в екшъна, разбира се, ще е Даниел – Дъмпела. Без тренировки и на шише водка прати в шокова зала големия шампион. Както се казва, с постоянство в нощните заведения и мутрошколата всичко се постига. С бухалки и винкели под ръка нашите момчета ще развенчаят и братята Кличко, ако им паднат. 

Ода за насилието се лее и в съдебната зала, където тече процесът срещу „Октопода”. Вече са разпитани немалко свидетели, които разказаха какви ужаси са преживели и на какви изпитания ги е подлагал башмайсторът по насилие Алексей Петров. И знаете ли, докато описваха премеждията, униженията и побоищата, на които ги подлагали на басейна „Спартак”, бившата барета се смееше жизнерадостно. Една от адвокатките му също. И правилно. Някакви аутсайдери, някакви женчовци и глезльовци се разхленчили пред съдиите и прокурорите за няколко шамара и ритника.

Трактора дори показа колко е вещ в занаята, като лично разпита един от свидетелите на каква дистанция са били един от друг, как онзи се е отбранявал, какви точно удари са били нанесени и прочие детайли. С което сякаш искаше да каже на всички в залата: ако бях слаботелесен и благороден, как щях постигна всичко, което постигнах? Справедлив въпрос. И болезнен, в буквалния смисъл на думата. Вече повече от 20 години у нас се прави бизнес по този начин. Е, не само, но този е най-успешен. Освен това изисква минимум инвестиции: в мускули и ниско чело Дори жертвите по улиците и пътищата могат да се превърнат в позитив, както е модерно да се казва. Онзи ден се събрали 24 почернени семейства да настояват за промени в закона и да протестират, че убийците на децата им се измъкват с условни присъди. Само че нека погледнем от друга страна на трагедията. Можеше да не са 24 семейства, а 42. Или 85 например. Тогава наистина щеше да има проблем. Както справедливо отбеляза зам.-главният прокурор Валери Първанов, затворите са препълнени, къде да настаняват нови осъдени? Освен това убийците, както е добре известно, имат права, които жертвоготовно и гръмогласно отстояват няколко организации.

Натъпкани като сардели, затворниците се потискат, страдат, а близостта на телата им ги тласка към греховни мисли. После СПИН, спринцовки и безсънни нощи. Не е хуманно. Не казвам, че на родителите им е леко, но нали магистратът Първанов им се извини, така че би трябвало да са удовлетворени. А убийците имат живот пред себе си, кариера гонят, новото общество ще градят, семейства ги чакат. Заслужават втори, трети, а защо не и четвърти шанс. Да поразсъждаваме кои са аджеба героите на новото време. Не са учените от БАН, нито фермерите, актьорите, поетите, художниците, инженерите. За лекарите да не говорим – те са направо антигерои.

За кого пишат медиите и кои са пред тв камерите нон стоп? Футболисти, певачки, политици и миски. И защо е така? Много просто: защото са любимци на мачовците. Да сте гледали предаване с деца, които играят народни танци? Или участват на международни олимпиади? Не? Няма и да видите, защото рейтингът им е нула. Никой не иска такива семпли гледки. Искаме кръв, сперма и сополи. Да гледаме легнали пред телевизора как пребиват някого. А ако жената не подаде навреме следващата бира или закъснее с доливането на чашата с вино – знаете какво следва. Бой, тормоз, е...е и ник’во кино, е българският девиз. Как иначе ще сме на първо място по бити жени в семейството на глава от населението. Над 600 000 българки ядат бой всяка година!

В Европа могат само да мечтаят за такова постижение. Но българската жена е желязна. Не като Желязната лейди, разбира се, а като фолк звездата Лияна. Търпи несгодите и не признава. Защото има достойнство и не иска да се излага. Семейството, както е казал Ленин, е градивна клетка на обществото. Тази клетка трябва да се пази, дори с цената на синини под очите и разцепени устни. Малко фон дьо тен, малко грим – и готово. Знаете ли защо у нас Махатма Ганди няма последователи? Защото е изрекъл великата глупост, че насилието е оръжието на слабите. „Отричам насилието, защото доброто, което изглежда то може да причини, не е трайно; трайно е лошото, което то причинява”, учел той. Ние обаче го опровергаваме категорично. В България, ако си слаб и не си проправяш път с лакти и юмруци – загиваш. Правото е на силния.

Насилието означава хората да бъдат потискани не само физически, но и икономически, и психически, и политически. Връх на насилието е, когато с всякакви средства се ограничи възможността за развитие на човека. Насилието гарантира господство и власт на едни хора над други хора. Трябва да признаем, че постигането на това положение е мечта на немалко българи. Сбъдната. Затова и у нас децата, които тренират бойни спортове, са с пъти повече от тези в гимнастическия салон, в плувния басейн, в балетната школа, в танцовия ансамбъл, в музикалното училище. Учат ги как да нанасят удари, защото животът бил брутален. Само че живоът е брутален, защото ние го направихме такъв и не на последно място, защото почнахме да учим децата как да нанасят удари. Аргументите с древната източна култура са пълна глупост. Истината е, че в древен Китай са взимали даровити деца още от петгодишни и са ги учили на езици, математика, география, физика и пр., за да станат някой ден министри, търговци и пълководци.

Ние обаче видяхме само кунгфу-то и възможността със сила да сбъдваме мечтите си. Редно бе тази седмица да поговорим за Баба Марта, която бързала и мартенички вързала, да сме бели и червени, весели, засмени. Също и за 3 март – как ни освободиха и какво стана след това. Но тези теми не са рейтингови, както се досещате. Освен това един поглед към историята на българския фолклор ни дава доказателства, че работата по превръщането на България в страна от мачовци е започнала доста отдавна. В популярната народна приказка „Тримата братя и златната ябълка” младите мъже се млатят кой да докопа най-малката дъщеря на змеицата, защото е кръшна, с руси коси и по-хубава от сестрите си. Познато ли ви е? Значи сме си у дома.

Огнян Стефанов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 43673 |27.02.2012 Четвърти километър . 94| 16491 |22.02.2012 По следите на изгубените ценности . 44| 22613 |20.02.2012 Четвърти километър . 82| 55428 |19.02.2012 СТРАХ ОТ АПОСТОЛА. И ЛЮБОВ...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads