Реклама / Ads
23| 18135 |04.01.2008 ГЛАСЪТ

Емел Етем – министърът, който не случи на държава и народ

.
Трети ден вече България тъне в преспи, хора бедстват по пътищата и не могат да се приберат по домовете си, да стигнат до работните си места. И това се случва само защото падна сняг в първия ден на януари, след като синоптиците бяха предупредили за това. Но държавата празнуваше пред претрупаните софри и нямаше кой да чуе предупреждението.
 

Елизабет Дафинова

 

В първия работен ден на новата 2008 г. страната осъмна парализирана, заклещена в снежен капан. А високопоставените държавни чиновници, които би трябвало да са нащрек и бързо да организират разчистването на пътищата и улиците, както и да се погрижат за закъсалите в снега хора, бяха ужасно изненадани от ситуацията. И също бяха парализирани - трябваше им доста време, за да се отърсят от празничното настроение и ваканционната летаргия, за да почнат да изпълняват служебните си задължения. А ставаше дума само за здрав януарски сняг. Не дай си Боже, наистина да ни върхлети голямо бедствие (каквито често гледаме по телевизията от чужбина) - ами, тогава държавата ни просто ще се съсипе и изчезне.

Проблемът е, че у нас няма никакво значение дали държавният чиновник е избран с гласуване или назначен от някого - манталитетът му е един и същ, непробиваем и непроменяем. Той гледа първо собствения си рахатлък, сякаш заеманата длъжност му е дар от бога, а по-често - награда за някакви заслуги. Пък работата ...тя не е заек, че да избяга. Характерна черта на родния чиновник - висшестоящ или низшестоящ - също така е бездушието и безхаберието. Той няма нагласата, че работи за живи хора и понякога от него зависи съдбата на тези хора. Или може би има тази нагласа, но изкривена и извратена - чувства се като малък бог, който високомерно може да си позволи да жонглира с човешките съдбини.

etem-dogan.jpgКъде е отговорникът на държавно ниво за политиката при бедствия и аварии тези дни? Оказа се, че вицепремиерът и министър Емел Етем е в триденвен отпуск, въпреки тежката обстановка в страната. Това признали от ведомството й, но отказали да съобщят дали не се намира в някой луксозен курорт, както по време на големите пожари в Старозакорско през юли миналата година - тогава госпожата отдъхваше в Ница. И както твърдят свидетели - в компанията на съпругата на небезизвестния бизнесмен Христо Ковачки, бившата фолк дива Деси. Колеги журналисти се кълняха, че са видели с очите си Етем в най-скъпия курорт Монте Карло, където дамата се придвижвала с хеликоптерче и вечеряла в най-изисканите ресторанти с няколко приятелки. Скандалното в случая бе, че Емел си почиваше в разгара на огнената стихия, обхванала България. „Всеки човек има право на почивка, нали?", нагло коментира тогава публикациите в пресата представителката на национално отговорната партия ДПС.

Днес половин България е зарината от преспи. Температурите са минусови. Хора бедстват и студуват в села без ток, без вода, гладуват без хляб, поради невъзможността да им бъде докаран, хроничноболни умират, защото не могат да бъдат извозени до лечебни заведения, травматологиите са пълни...А Емел Етем пак е в отпуска. Как пък се случва все така да стават наводнения, пожари или снежни виелици точно, когато отговорният министър реши да си почива! Друго си е да си на работа, когато не се случват такива неща. Ама, че късмет да бъдеш минитър в такава неуредена държава, в която всяка дреболия се превръща в голям проблем (не без помощта и на отговорните фактори, разбира се). Все ще се намери някоя стихия или авария да ти наруши спокойствието, да ти вгорчи удоволствието от почивката.

Разбира се, както през лятото, така и сега на въпросната министърка и през ум не й минава да прексне отпуската си и да се захване със служебните си задължения. От ведомството й както тогава, така и сега замазват положението и твърдят, че тя следи случващото се и обстановката дистанционно, но изкъсо. Как става този номер изглежда е известно само на Етем и подчинените й. Защото ако беше възможно, то държавни глави на къде по-солидни и стабилни страни от България нямаше да прекъсват важни визити в чужбина или полагаемите им се отпуски, за да се завръщат спешно в държавите си, когато там се е случило някакво природно бедствие, трагедия, голяма катастрофа или авария.

А ако в такъв момент някой министър си позволи да подходи лежерно към проблема и задълженията си, той веднага подава оставка. И ако случайно се разсее, то премиерът му я иска без забавяне. Да се чуди човек къде се спотайва нашият Станишев, който не само е пуснал госпожа Бедстие в отпуск, ами и дума не обелва, за да я привика обратно или да й поиска оставката.

Политическата кариера на Емел Етем започва в началото на 90-те години на миналия век от синдикалния плацдарм на КТ „Подкрепа". След като понатрупва опит като конфедерален секретар, инженерката от Русе, специалист по технология на машиностроенето и металорежещи машини, работи в централата на ДПС, а през 1997 г. става депутат за първи път в 38-ото НС. Израства и в партийната йерархия - от 2000 г. до сега е зам.-председател на ДПС и както се твърди един от най-верните хора на лидера Ахмед Доган. Вероятно по тази причина е възнаградена и с вицепремиерски пост, а не защото притежава нужните качества.

И колкото по-голям опит трупа г-жа Етем като политик, толкова по-високи постове в парламента и държавата заема. А колкото по-високо по стълбата се изкачва възпитаничката на русенското ВТУ „Ангел Кънчев", толкова повече се променя и поведението й - то става все по-уверено, безпардонно, арогантно, високомерно.

Преди парламентарните избори през 2005 г., когато ДПС вече се готвеше да управлява с новия си коалиционен партньор БСП, Етем най-безцеремонно обвини за летните наводнения ...царя, въпреки че в неговото правителство ресорът „бедствия и аварии" през цялото време се държеше от движението на Доган - на поста се изредиха двама министри без партфейл Неждет Моллов и Филиз Хюсменова. Само че ДПС е свикнало да излиза сухо от водата при всякакви обстоятелства и нямаше как да си признае, че именно то и представителите му във властта не са си мръднали пръста, за да бъде предотвратена опасността от потопи в ред общини и населени места.

Мълвата носи също, че като много приближена на Доган Емел Етем е осъществила и топлата връзка със социалистите чрез интимните си отношения със сегашния МВР шеф и тогавашен отговорник за коалиционната политика на столетницата - Румен Петков. Нека да си припомним, че по онова време Георги Първанов, все още лидер на БСП и Ахмед Доган проведоха няколко знакови срещи в партийните си централи (които отгоре на всичко са доста близо една до друга), на които едва ли са си говорили само за „снахата" и „зетя". Всъщност, резултатът от тези партийни гостувания (при едно от които Доган занесе червена роза на Първанов) се видя по-късно - на президентските избори през 2001 и 2006 г., и при съставянето на сега управляващата тройна коалиция.

etem-2.jpgНо нека да се върнем в настоящето. От министерството на Етем настоятелно обясняват, че макар и в отпуска вицепремиерът е в непрекъснат контакт с областните управители на пострадалите райони. Това твърдение обаче бе опровергано от губернаторите на закъсалите области Силистра и Плевен - Светлана Великова и Цвятко Цветков, както и от кметовете на Добрич и на Свищов - Детелина Николова и Станислав Благов.

Затова пък на сайта на министерството й могат да се прочетат указанията на "Гражданска защита" как да се действа при снеговалеж. Препоръката е в такава ситуация да не се пътува, но ако е наложително, да се тръгне с влак. 

"Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си.

Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има радиоапарат.

По възможност носете мобилен телефон.

Проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадвичка", съветват подчинените на Емел Етем.

"В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход поради опасност от отравяне.

Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани", пише още в съветите.

Очевидно веруюто на Министерството за държавната политика при бедствия и аварии е, че спасявеното на давещите се е дело на самите давещи се. И не е нужно да нарушават рахатлъка на министърката и чиновниците й. Ако случайно някой изпадне в беда, си е виновен самият той - защото не е прочел внимателно указанията и не ги е спазил точно. Така през лятото за наводненията бяха виновни самите собственици на залети къщи, обилният валеж и кметовете, които нарочно завишавали щетите, за да изврънкат пари от ведомството на Емел. Тези обвинения госпожата сипеше с охота, но се караше на журналистите, когато я питаха за получените от приятелски фирми обществени поръчки за отстраняване на щетите от потопа и почистване на речните корита, както и за несвършената или половинчато свършена работа от тях. Сърдеше се, когато й напомняха за неотоплените, неудобни и абсолютно безполезни фургони, закупени от Турция, в които останалите без дом хора категорично отказваха да живеят и предпочитаха да спят при близки и роднини.

Та в този контекст съвсем логично звучи тазсутрешното изявление на г-жа Бедствие, от което става ясно, че други институции, както и пътуващите хора, са виновни за създалата се тежка ситуация в страната. Фонд „Републиканска пътна мрежа" не си е свършил работата с почистването на пътищата, „Гражданска защита" не разполага с нужната техника за спасяване на хора в труднодостъпни местности, КАТ и МВР не са отклонили навреме движението от проблемните участъци, а всеки сам трябва да си носи отговорност, когато тръгва на път при тежки метеорологични условия. Така в общи линии може да се обобщи коментарът на Емел Етем, направен пред БНР. След което цинично се ожали: „Аз явно имам нещастието да не мога да ползвам пълноценно отпуската си, както други хора". И макар че не отговори конкретно на поставения й ребром въпрос, даде да се разбере, че няма намерение да прекъсва отпуска си.

dps_tsob.jpgИ докато бедстващите по пътищата на България в затънали автобуси и коли (защото са имали неблагоразумието да отидат по празниците при роднини в провинцията или на планински курорт) се спасяваха сами както могат - помагайки си с храна, вода, завивки, избутвайки на ръце превозните си средства от преспите - то друга мълва се запромъква из медиите. Че вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем строи огромна къща в престижния столичен квартал Банкя. А както знаем от многовековен български опит - никога няма дим без огън.

Упоритият слух гласи следното: имотна справка показва, че земята и къщата не се водят на името на Етем, но напористата дама сама се издала, че тя ще живее в новостроящия се палат. Емел Етем не пропускала седмица, без да навести бъдещия си дом и да даде ценни наставления на майсторите. Освен че лично надзиравала градежа, тя обещала на майсторите двойни надници, само и само да работят по празниците. „Явно много бърза да се настани в тази къща", е коментирал един от ангажираните със строежа зидари.

Вицепремиерката вече се била запознала и с част от бъдещите си съседи, които все били баровци от сой. Според запознати мъжът на министърката Стефан Тошков, с когото тя уж е в развод, се занимавал с финансовата част на строежа и следял изкъсо работата на строителната бригада. Лично той купувал материалите и държал отчет за всяка похарчена стотинка. По план палатът трябвало да е завършен идната есен. Къщата се шири на около декар място, а застроената площ ще е наполовина. В двора е предвидено и място за басейн и закрита градина. Защото мечтата на Емел била да отглежда английски рози и да си пие кафето в райска цветна градина, шушукат бъдещите й комшии.
Някои медии са си направили труда да надзърнат в имотната декларация на високопоставения държавен служител Емел Етем. Според документа тя и съпругът й Стефан Тошков притежават три магазина в Русе, апартамент от 70 квадрата и един от 40 кв.м. Мадам Бедствие, както я наричат колегите й, е собственичка на автомобил „Рено", купено през 2003 г. Спестяванията й от заплата възлизат на скромните 7900 лв. От заплати двамата със съпруга й са получили съответно 23 449 лв. и 16 421 лв., а мъжът й има от наеми още 2380 лв.
Запознати с делата на вицепремиерката твърдят пред отделни медии, че декларираните суми са далече от реално получаваните. Легендата разнася за баснословни придобивки на Емел Етем, които дори да са многократно преувеличени вероятно не са за подценяване. Дори в парламентарните кулуари шепнешком бил одумван завидно високия й стандарт на живот, а някои народни избраници даже я сочели за по-богата от прочутата реститутка Мария Капон.

emel_etem-1.jpgКакво може да се каже в заключение? Госпожа Етем май е объркала държавата, в която иска да е министър и народа, на когото желае да служи (нека в скоби да припомним, че думата министър идва от латинския през френски и означава „слуга"). И понеже страшно държи на отпуските си, то защо прайм-министърът, т.е. първият народен слуга, не вземе да я пусне в един безсрочен отпуск, за да си почива на воля колкото й душа иска! Работодателят и на двамата със сигурност ще бъде доволен.

И на края нека завършим с един виц, който изключително точно и находчиво портретира родния държавен служител от всякакъв калибър:
Инженер, счетоводител, химик и държавен служител започнали спор чий котарак е най-умен.

Инженерът повикал своя котарак: "Хикс на квадрат, демонстрирай!". Хикс на квадрат се качил на масата, взел хартия и молив и нарисувал кръг, квадрат и триъгълник. Всички се съгласили, че котаракът е много як.

Счетоводителят казал на своя котарак: "ДДС, демонстрирай!". ДДС отишъл в кухнята и се върнал с 12 кюфтета, които подредил в 4 купички по 3 кюфтета в купа. На другите им харесал номерът.

Химикът се обърнал към своя любимец: "Епруветка, давай!". Епруветка донесъл кутия мляко от хладилника и отсипал точно 150 милилитра в една чаша. И другите се впечатлили от тази точна лапа.

Накрая дошъл ред на държавния служител. Попитали го: "А твоят котарак какво умее?".

Държавният служител казал: "Хрантутник, демонстрация!". Хрантутник изял кюфтетата, изпил млякото, препикал чертежа, пребил другите три котарака, оплакал се, че го боли гърбът, написал жалба срещу лошите условия на труд, изпратил я в службата за предотвратяване на епидемии и си взел болнични за един месец.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 7145 |27.12.2007 Първанов и Саркози като Павлик Морозов срещу Том Сойер . 34| 8226 |13.12.2007 Има ли пилот в столичния самолет? Всъщност, какво ни пука! . 23| 7156 |10.12.2007 Наши министри си платили пътуването до Монако! Да бе, а в Сахара валя сняг... . 16| 6350 |09.12.2007 Ave, Гайдарски, morituri te salutant!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads