Реклама / Ads
6| 14066 |13.02.2008 ГЛАСЪТ

Гайдарски – неофициално отстраненият министър

.
Д-р Стойчо Кацаров Хисаря, 8 и 9 февруари 2008 г. Бележки на кореспондента по здравните и други въпроси. Според Станишев, тройната коалиция започва пак здравната реформа, защото била спряла.
 

Виновно било правителството на ОДС, което извършило реформа само в извънболничната помощ. Като съберем двете твърдения излиза, че реформата е спряна от правителството на ОДС. Същото, което до скоро беше обвинявано, че я е започнало. Следователно лошото състояние на здравеопазването се дължи, от една страна, на започналата здравна реформа, а от друга страна, на нейното спиране. И за двете виновно е правителството на ..., вече казахме кое. Всички други правителства преди и след това на ОДС нямат никаква вина за състоянието на здравеопазването, защото според логиката на премиера те нито са започвали, нито са спирали здравната реформа. Не са правили нищо в здравеопазването и затова не могат да бъдат обвинявани за нищо. Не са си изпълнили предизборните лозунги и обещания, но затова в България също не се носи вина, още по-малко отговорност. Ако съдим по изявленията след срещата, нищонеправенето ще продължи още неопределено време.

troyka-1.jpgВ Хисаря обсъждали „демонополизацията на здравната каса, приватизацията на лечебните заведения, преструктурирането на общинските болници, вдигане на здравната вноска ". Обсъждали, разбрали се и решили... да създадат комисия.

В края на осемдесетте един мой приятел работеше като ветеринарен лекар в ТКЗС. Случи се така, че в рамките на няколко дни умряха 20 овце. Свикали събрание на кооперацията. Гневни кооператори поискали да се накаже ветеринарният лекар и той да плати овцете. Тогава моят приятел станал и казал:

- Другари, така не може. Вярно е, че овцете умряха, но ние не сме сигурни каква е причината за това. Предлагам да създадем комисия.

Създали комисия кооператорите и доволни се прибрали по домовете си. До днешна дата няма информация, комисията да е завършила отговорната си работа.

Да оставим комисията по овцете и да се върнем на нашата комисия по здравеопазване, създадена в Хисаря. Тя се състои от трима души, доказани експерти в здравното осигуряване: Ивайло Калфин, той е и председател, Йордан Цонев и Антония Първанова.  И пациенти, и лекари, вече могат да спят спокойно. Може да нямаме пари за лекарства, но имаме комисия.

Че въпросната комисия няма да свърши нищо е факт, който не се нуждае от доказателства, дори и да се съберат някой път на заседание, което не е много вероятно. Приказките за демонополизация, приватизация, допълнително задължително осигуряване, преструктуриране, доплащане и вдигане на вноските, слушаме от години. Малко вероятно е нещо от тези неща да се случи до края на мандата на сегашното правителство.

gaydarski-3.jpg

Въпреки това, трябва да сме много наивни и повърхностни, за да твърдим, че в Хисаря нищо не се е случило. Напротив, станаха ясни доста неща.

Стана ясно, че де факто, професор Радослав Гайдарски е отстранен от поста министър на здравеопазването. Отсъствието на здравния министър от определената на най-високо коалиционно ниво комисия по проблемите на здравеопазването е достатъчно ясен знак за това. Де юре, номинално така да се каже, Гайдарски може да продължи да заема поста, но на практика е отстранен от вземането на решения относно политиката за здравеопазване на правителството и тройната коалиция. Като следствие на първото, вече няма никакво съмнение, че „гордостта на Гайдарски"- изстраданата нова здравна стратегийка няма да се превърне в политически и нормативен документ.  Още повече, че в нея и дума не става за демонополизация на здравната каса. Най-много да му позволят да направи здравна карта, каквато и без това има и в момента. В Хисаря стана ясно още, че министрите и депутатите от мнозинството донякъде, а премиерът изобщо, нямат представа какви ги е забъркал назначеният от тях за шеф на НЗОК Емил Райнов. Очевидно не са информирани, че до средата на февруари нито една болница в страната няма сключен договор с НЗОК, а старите договори изтекоха на 31 декември миналата година. Иначе казано, ако България беше правова държава, нито болниците могат да отчетат извършеното през януари и февруари, нито НЗОК има законово основание да им плати за това. В извънболничната помощ вече сключват договори, но нямат определени лимити за направления. В последствие ще бъдат глобявани поголовно за това, че са надвишили лимит, за който не са знаели и е нямало как да узнаят.  Надали Станишев, Калфин и Цонев имат и най-малка представа, че докато мислят за демонополизация на НЗОК, последната прави точно обратното, след като практически възстанови бюджетното финансиране на лечебната дейност, по подобие на това, което се правеше преди 1989 година. От Хисаря се разбра още, че пациентите ще бъдат поставени в средата на системата. От самосебе си се разбира, че това се отнася само за тези от тях, които си плащат когато, колкото и на когото трябва. Закон за защита на правата им, не се предвижда. А да, щях да забравя. Вече има един пациент в Комисията по прозрачност, от което се очаква последната да стане още по прозрачна, до степен изобщо да не се вижда.  За сведение на комисията на Калфин, министърът на здравеопазването и до сега не е приел медицинските стандарти и не е утвърдил Правила за добра медицинска практика (за последното е отговорен и Лекарският съюз), макар че съгласно закона, трябваше да го направи преди години. За комисията и водачите на тройната коалиция ще отбележа, че това са нормативни актове, на които се основава качеството на проведеното лечение. От липсата на критерии за качество следва, че то - качеството на медицинската помощ - е такова, каквото е, каквото и да означава това. Недоволните от качеството на медицинската помощ да се оплачат на арменския поп. 

Хайде стига толкова за последните новини от Хисаря. И без това им отделих  доста време и място. Останалото беше просто суета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 7689 |31.01.2008 Революция или полюция в българската журналистика - избираме сами . 10| 10991 |29.01.2008 Не стреляйте по джипито – то толкова си може, лекува пневмония с мехлем . 13| 13386 |15.01.2008 БСП посяга на журналистите – значи иска предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads