Реклама / Ads
17| 14663 |26.09.2018 ГЛАСЪТ

„Газпром“ държи заредена винтовка, от кабинета зависи дали ще ни гръмнат

.
Наричат го убиеца на илюзии. Буни народи, сваля правителства. Повиши ли се цената му – повлича цените на хляба, транспорта, отоплението, електроенергията, хранителни продукти, здравните грижи и пр. За газа става дума. Онзи, който идва от Русия у нас на цени, високи дори за богатите страни в Европа.
 

Пеевските медии прегракнаха да плашат българите, че черни сили забъркват кървави преврати. Описват тайни завери, пъклени планове, мътни парични пороища от Белград през Лондон към Перловската река, Каспичан и Волуяк… Нищо не се случи, просто помийна пропаганда. Трима министри подадоха оставки, натиснати от Борисов след катастрофата край Своге, отнела 17 живота. По време на процедурата по смяната имената им бяха четени като на „падналите за свободата на България герои“ на заря-проверката на 2 юни. Фарс. 

 

Тук няма стачки и протести като в други страни. Хората с образование и що-годе сносна работа почиваха в Гърция и други страни, а след това се заеха с децата си, тръгнали на училище. Другите – дето са около, под и малко над линията на мизерията са смълчани и унизени. Знаят за какво става дума, но вече не виждат смисъл от ропот. И търкат талончета, дано оттам им се усмихне Съдбата. Единствено във вътрешнопартийните боричкания припламват искрици, но и те са повече бутафория, отколкото заплаха. Благините на властта ги обединява като С-200.







Ситуацията е обратното на розова. Икономическият растеж за последното тримесечие вещае тъжна есен и драматична зима. Между многото бедни и малкото богати ще се настани омразата. До яростта е една крачка, може би.


Растежът, с който се гордеят управляващите е 3,4%, но се крепи на евроинжекции и парите, които пращат българите от чужбина на българите в България. Също и на кредити. Няма работеща индустрия, няма земеделие, няма научни открития и нови технологии. Който има капитали вече ги изнася навън или ще го стори в най-скоро време. Което е лошо. 

 

Всичко това заради непредоговорените цени на газа от „Газпром“.  

В средата на март 2017 г. ЕС и „Газпром“ стигнаха до споразумение. "Газпром" обеща да предоговори цените с клиентите си, ако те не съответстват на средните цени в Западна Европа. Това заяви Рикарду Кардозу, говорителят на Европейската комисия. Руската компания потвърди, че се е съгласила да промени поведението си и цените на пазара в Източна Европа. По ще избегне многомилиардна глоба от Евросъюза за злоупотреба с монополно положение. От Европейската комисия дадоха да се разбере, че са склонни на извънсъдебно споразумение с руския гигант, ако той промени условията по договорите си с осем държави, между които и България.

 

Седем от споменатите осем страни предоговориха цените с Москва. Включително Полша и Прибалтийските държави, които от години са в ледени отношения с Русия. България обаче не предприе нужното. Страната ни се оказа в игра на руска рулетка. Чак когато стана ясно, че за нас това може да е фатално, от правителството съобщиха, че от четвъртък почвали да преговарят. Руската стана обаче мълчи, не казва така ли е.  

Ето как коментира ситуацията пред Фрогнюз зам.-председателят на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов от ГЕРБ: „Миналата година излезе решение след прекратяване на делото на ЕК срещу „Газпром”, което дава възможност на всички държави да предоговорят цените на база, че има клаузи в договорите, които правят положението на "Газпром" господстващо. Най-големият ни проблем е, че ние имаме един единствен източник на газ и можем да определяме цената на газа по два параметри. Единият оставя цената каквато е, вторият е да се възползваме от цените, които се формират от конкретни хъбове, какъвто е швейцарският. Трябва да видим какво е изгодно за България. Доколкото знам има работна група по този въпрос. Защо досега тя не е излязла с извод, не мога да кажа. Докладът трябваше вече да е готов и да е връчен на премиера”.







Тайна е какво са правили досега енергийният министър Теменужка Петкова, ДКЕВР и членовете на групата за анализ и доклад. Ако сме малко по-мнителни, можем да си помислим, че са саботирали интереса на българите. Или на кабинета. Или, че са искали да „услужат“ на Кремъл. Няма да признаят, ако е от мързел или некадърност, така че остават три кофти причини, които ако имахме прокуратура… Ама истинска, де…

 

От Борисов научихме, че президентът Тръмп обещал проблеми на тези, които купуват газ от Русия. Значи хем купуваме най-скъпия газ в Европа от „Газпром“, хем ще си навлечем неприятности, че го правим. Отвсякъде балтия. Крайно време е политиците ни да застанат поне веднъж на страната на българските интереси. Което не е присъщо за тях. „Газпром“ има проблеми. Корпорацията се е сринала в световната класация на най-големите в бранша от 1-во на 17-то място. Това означава милиарди загуби. През август руската рубла се обезцени до 68 рубли за един долар и 77 – за едно евро. Това са още милиарди загуби. Руското министерство на икономиката промени своите очаквания за 2,1% растеж т.г. до 1,8 процента. За 2019 г. прогнозата вместо 2,2% растеж е клюмнала до 1,4… Кремъл се радва на всеки „спасен“ цент. Руски медии вече писаха, че България не е в положение да преговаря за цената на газа, защото нямаме интеконекторна връзка с други държави и нямаме алтернатива за газ. Тоест, зависимостта ни от „Газпром“ е нещо като вълчи капан. На нас обаче предоговарянето ни е жизненоважно и кабинетът трябва да го постигне. Засега е тихо на жълтите павета, но тръгнат ли цените нагоре, дойдат ли новите сметки – очаквайте неприятни изненади. В подобни ситуации пропадат и най-хитрите планове.

 

Всякакви увъртания около предоговарянето могат да се окажат лоша новина за кабинета „Борисов 3“. И не само. Ако не се прояви воля – газа може да се окаже винтовката „Маргунов“ в ръцете на „Газпром“. Само че мишената няма да е само правителството, а всички ние.  

 

Красимир Донев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 14582 |23.09.2018 Прав е Цацаров, случаят „Цветан Василев“ е политически . 19| 13433 |21.09.2018 Да се обсъжда закон за медиите от Пеевски с пеевски заптиета е свинщина . 12| 11575 |18.09.2018 След Снупи* и Младен Маринов със звезда в Алеята на славата в Холивуд . 21| 23403 |17.09.2018 Жени в ада, вечерно училище по корупция за магистрати и скъпите правозащитници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads