Реклама / Ads
40| 9679 |08.06.2009 ГЛАСЪТ

ГЕРБ срещу 8:5:3 - сезонът на хелия

.
Тройната коалиция взе своето. ГЕРБ е победител, но управляващите не са туш. В партер са, но имат още шансове да се измъкнат. Как? Много просто: активистите им в цялата страна знаят, че ако спечелят техните централи, запазват поминъка си: постове, заплати, сфери на влияние, възможности за облажване пр.
 
Родната традиция е следващите победители да сменят заварения управленски апарат на всички нива. Е, как си представяте тези хора да сдадат бюрата без бой? Няма да стане.

Подобен мотив изпраща пред урните и привържениците на кандидатите за следващо управление. Не са малко хората в ГЕРБ, които са в партията заради кариера. Победата е техният шанс да изместят съседа или братовчеда. Нерядко именно гладът за власт ражда алтернативата, а не толкова вярата в доброто.

Няма какво да се лъжем: идеологическите послания и партийните програми отдавна не са магнит за електоралните топлийки. Все по-рационални сме и търсим изгодата – лична и за близките си. Ако си в печеливша партия, получаваш достъп до: европейски програми, до европари, златни заменки, обществени поръчки, задгранични служби, апетитни постове. Които веднъж са прелъстени по този начин, умират от страх да не бъдат изоставени.

Митът Меглена Кунева. Какви ли не панагирици чухме за нея. Била ракетата-носител на НДСВ. Не е много честно спрямо самата нея. С хелий тази работа не става, а с много хелий е дори опасно. Кунева е затънала толкова много в щампата на евро-чиновническия маниер и фраза, че не може да си поръча една ракия със салата като хората. Дано поне на близките си не говори за китайските играчки и опасните гребени... Дори Антония Първанова, която се промуши през ключалката на вратата за Брюксел, е по-естествена. Въпреки неистовите си амбиции.

Всъщност НДСВ трябва да издигне скулпторна композиция на зам.-шефа на партията Минчо Спасов и на върховния съдия Константин Пенчев. Тези мъже разчупиха омертата на мълчанието сред управляващите, като посочиха язвите на властта. Благодарение на тях научихме, че съмненията ни за тотално подслушване, поръчкови акции на службите, укриването на разследвания, корумпирането на висши полицаи и натиск върху съдебната система, са чиста истина. Не Кунева, а Спасов и Пенчев са светлия лъч не само на царската партия, но и на политическия елит въобще.

Апропо, същото се отнася и за „червения” водач Ивайло Калфин, който може да е толкова скучен, че да приспи дори слон. Кампанията изнесоха Илиана Йотова и разбира се Сергей Станишев.

Да воюваш и да изтръгнеш победа срещу катаначото 8:5:3 си е направо героизъм. В този смисъл победата на ГЕРБ и евроотбора й, начело с Румяна Желева, предвождани от неуморния Цветан Цветанов и Бойко Борисов от лазарета в Банкя, си е забележителен успех откъдето и да го погледнеш. Доста добре се справиха Синята коалиция, АТАКА и РЗС. „Лидер” също, каквото и да се говори по неин адрес. Заслугата тук е на Ковачки, а не на Емил Кошлуков, както някои се опитват да ни внушат, криейки зад гърба си бутилката с хелий...

Никой обаче не бива да си прави илюзия, че на изборите за български парламент нещата ще бъдат така забавни, както на вота за ЕП. Тепърва ще видим що е черен пиар, компромати, мръсотия и манипулации. Свят ще ни се завие. Десницата ще бъде схрускана за закуска, ако продължи да празнува своя ренесанс.

Управляващите обявиха тотална мобилизация. Разполагат с работещи структури и активисти, готови буквално на всичко. С тях е и немалка част от капитала. И най-важното - имат да губят страшно много. Това ще ги мотивира до краен предел. Власт не се дава, а се взима.

Ако десните имат амбициите да са нещо повече от чаша фреш, трябва да са подпалили моторетките още в нощта на 7 юни. Не надценявай себе си и не подценявай противника, са само две от условията за спечелване на битката. Войната няма да е само с кухи лейки и балони пълни с хелий. v


Огнян Стефанов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 7073 |13.03.2009 Сезонът на тенекиените зайци . 31| 8005 |27.06.2008 Нормалните Бареков и Гранитски - щит срещу луди поети . 32| 7822 |10.04.2008 Поради вота срещу „айдъла” Иван не се срамя да се нарека българка . 27| 7175 |27.12.2007 Първанов и Саркози като Павлик Морозов срещу Том Сойер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads