Реклама / Ads
22| 15042 |05.08.2019 ГЛАСЪТ

Гешев пише писмо – Вишински, Робърт Джаксън, Висоцки и трудещи се отговарят

.
Селяни пишат писмо до партийното ръководство...
Заместник-главният прокурор Иван Гешев написал открито писмо, в което заявил позицията си във връзка с кандидатурата му за главен прокурор. Според него атаките срещу него са ”опити за политически натиск, целящ да представи прокурорите и следователите като втора ръка магистрати”, нямащи собствено мнение.
 

Пише още: "Като магистрат, чийто професионален път е минал изцяло в различни структури на прокуратурата и следствието, искам искрено да благодаря на всички колеги от ПРБ, независимо дали са изразили подкрепата си за мен в качеството ми на кандидат за главен прокурор, или не са го направили."

 

Добре, де, г-н Гешев, ние дето имаме друго мнение, къде да го изразим? В т.нар. национални телевизии не дават и прага да прекрачим. Пеевските издания са запазена територия за приятелите на депутата-милионер. Инакомислещите ни анатемосват, заливат с помия и обвиняват в заговори.

 

Нямаме си Римски форум, където е пледирал Цицерон пред съда и гражданите, нито Хайд парк като в Лондон… Само на улицата и пред Съдебната палата понякога може да се чуе другата страна. А „другата“ не означава враждебна, г-н Гешев, а различно мнение. Плурализъм му викат още от времето на Вилфредо Парето. Счита се за важна съставка на демократическата субстанция.  

 

Политическите послания пък са съвсем естествени. Протестът е недоволство от политики и действия на политически субекти. Несъвършенствата в съдебната система са плод на лоша работа най-вече на законодателите. Но нали те са част от партии, които формират политическото ядро в държавата. Те определят и състава на Висшия съдебен съвет. Доверието в парламента е най-ниското от много години насам и този факт носи политическо послание. Доверието в прокуратурата е между 6 и 8% и това е факт със силно гражданско послание.

 

Ще е загуба на време да се спираме на неособено добре подредените мисли в писмото на Гешев до медиите. Странно е, че във всеки ред личи, че той приема всичко лично. Което всъщност е един от аргументите срещу номинирането му…

 

Предлагаме ви няколко мнения, които ще разкрият някои детайли в ситуацията с Гешев и похода му към креслото на Цацаров.  

 

През януари 2018 г. генералният прокурор на Русия Юрий Чайка заявява: „Главната задача днес пред прокуратурата е да не допусне социално напрежение, публични акции и митинги, както и други нарушения, които застрашават стабилността на управлението и обществената сигурност“.

 

На 30 юли 2019 г. пак Чайка казва по повод протестите в Москва, по време на които са бити много граждани, а над хиляда са арестувани: „Всякакви протести и митинги срещу законно избраната власт трябва да се пресекат. Ще се действа с всички възможни сили и средства.

 

***

Вишински, генерален прокурор на СССР по времето на Сталин: „В някои ситуации ще се наложи да оставим законите настрана. Важното е да бъде защитена болшевишката власт от попълзновенията на вътрешните врагове".

 

***

През 1946 година на национално съвещание на американските прокурори във Вашингтон, легендата на американското правосъдие Робърт Джаксън заявява: „Запомнете: Когато прокурорът действа в името на закона и обществото той е благотворната сила в страната. Когато действа от злоба или в интерес на някакви сили и кръгове – той се превръща в лошия пример и в тежък проблем за тази благословена от Бог страна!

 

***

На 15 май 2016 г. Недялко Недялков, издател на Пик, днес ярък защитник на Гешев и прокуратурата, пише: „За правителствата – които и да са те, ситуацията е удобна. Договарят се само с един човек (Пеевски), вместо да се главоболят с двайсетина издатели и главни редактори, примерно. Срещу медийна подкрепа за всяка следваща власт Пеевски иска да го оставят да си върти схемите на свобода. И нещо особено важно: да не закачат хората му в ключови ведомства от сорта на НАП, Агенция „Митници“, КЗК и Прокуратурата. Прокуратурата с главно „П“. Пеевски – медии – прокуратура. ПМП – моделът на свободното слово и свободните медии. Как ви се струва?“

 

Знаем на нас как ни се струва, но не знаем как му се струва на Гешев. Пък го написал и приятел...

 

Висоцки някога изпя „Писмо от селскостопанската изложба“, „Писмо от село до града“, „Писмо на китайските трудещи се…“. Имаше мода трудови колективи да пишат в подкрепа на този или онзи високопоставен другар, до конгреси на партията, орденоносци, съдилища и прокуратури с призиви да громят враговете на народа и да бранят диктатурата на пролетариата. Защо точно тези времена събуди номинацията на Иван Гешев?

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 20426 |25.07.2019 Заради милиони и офшорки Недялко от Пик брани Иван Гешев като Матросов . 40| 19901 |25.07.2019 Няколко реда за протеста „срещу“ и „за“ Иван Гешев - сверяване на фактите . 22| 14799 |23.07.2019 Първа заповед на задкулисието: Гешев върза Борисов и Цацаров за Пеевски . 30| 15624 |19.07.2019 В САЩ и Русия чат, чат на пишещи машинки, а у нас един опъна коча и му изправи рогата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads