Реклама / Ads
25| 12900 |21.07.2010 ГЛАСЪТ

Горна Арда - поредният български "Титаник"

.
Красиво, но страшно потъване... Източник: misspinkslip.wordpress.com
Ein Junge von "unseren", Minister in Bulgarien, leistet eine wirklich gute Arbeit fuer uns. Това е, според шега в политическите среди, най-честият поздрав в централата на австрийската компания EVN във Виена от една година насам. Преведен звучи така: „Едно наше момче, министър в България, много ни помага”.
 

Но да карам по ред. Хубавите новини продължават да облитат страната като ескадроните на Христо Смирненски. „Ах, летете, ескадрони! В устрема ви милиони погледи са приковани със надежда и любов.” Колко красиво. Но се оказа заблуда, защото бляновете и реалностите избират обикновено различни пътища. Сетих се за тия овехтели епични неща покрай аврорните салюти откъм Евксиноград, възвестили на човечеството героичната ни победа в битката за цените на руския газ. Ушите ни още бяха заети с шума от шампанското, когато ни връхлетя нова радост: „Горна Арда” ще се строи отново! Този път с реанимирането на трупа, известен като „проектът „Джейлан”, от моргата на родната икономика, се заели австрийската EVN и българската Национална електрическа компания (НЕК).

"Според подписаното в понеделник акционерно споразумение EVN може да придобие 70% от проектната компания, която ще изгражда каскадата, но все още не сме решили окончателно", бодро обяви Красимир Първанов, изпълнителен директор на НЕК. Още по-победоносно звучаха думите по този повод на министър Трайчо Трайков, което обяснява изразът на немски, с който започнах тази статия. Защото, верни мой читателю, нали си спомняш, а ако си забравил, ще ти припомня, че преди да стане министър, Трайчо Трайков е бил прокурист именно в австрийската EVN. Не правя никакви намеци, а само казвам, в малка държава, съвпаденията са чести.

Някогашните началници на Трайчо Трайков обявиха, че са се съсредоточили върху проект, който започва със строителството край Ардино. Първоначално най-вероятно ще бъде изградена стена на язовира, а след това отдясно или отляво ще се прокопае тунел, който да отвежда вода до централата в Китница, която всъщност е третата част на проекта. Обмисля се един от ВЕЦ-овете да бъде трансформиран в помпено-акумулираща централа (ПАВЕЦ).

Първата фаза на строителството на "Горна Арда" ще започне през 2012 г. и изграждането й ще продължи около 4-5 години. Цената на проекта засега е 500 млн. евро, но двете дружества тържествено обещават, че сметката може да излезе и по-тънка. Всъщност такъв бе заветът към компаниите на българския премиер Бойко Борисов. (Защо никой не припомня оценката на италианската компания "Енел", която обяви стойността на каскада "Горна Арда" около 310 млн. евро.) Простата аритметика показва, че и да намалят от EVN пиарски цената с 20-30 млн, пак ще остане една разлика от 120-130 млн., което си е повод ако не за заря, то поне за радостно потриване на ръце. Същият филм вече го гледахме с Главболгарстрой, която великодушно намали цената на новата спортна зала в София със 17 млн и сега си изпълнява проекта, без някой да й се бърка дали икономисва материали, зрителски места, паркоместа или нещо друго. Важното е тезисите на премиера да се изпълняват. Е, на околовръстното стана фал и зейнаха дупки още при първите дъждове след тържественото откриване, но от Главболгарстрой, които строиха мечтаната дъга, светкавично ги запълниха и измънкаха някакво оправдание, от което никой нищо не разбра...

Част от териториите, върху които ще бъде изградена каскадата, попадат в зоните на "Натура 2000". EVN не се притесняват от това, защото смятат, че бъдещият им проект ще получи положителна оценка за въздействие върху околната среда и съответно одобрение по екомрежата. Еколозите обаче не изглеждат запленени от възторга на строители и управляващи и вещаят екологична катастрофа за района.

Първо. Преди дни стана ясно, че оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на този проект вече е изтекла, а проектът няма необходимата оценка за съвместимост с европейската екологична мрежа Натура 2000.

Второ. Проектът „Горна Арда" ще има голямо отрицателно въздействие върху околната среда и ще е в разрез с европейските усилия за изменението на климата, според които големите хидроенергийни комплекси с мощност над 20 MW влияят лошо върху речните екосистеми и вече не се признават за ВЕИ, смятат еколозите от неправителствената организация „Коалиция за климата”, сред чиито основатели е международната природозащитна организация WWF.

Трето. Около 2/3 от площта на проекта „Горна Арда" попада в зона от Натура 2000, която опазва ендемичен вид риба за река Арда. Този вид ще бъде загубен безвъзвратно при реализацията на проекта, което би довело до нова наказателна процедура от ЕК срещу България за нарушаване на екозаконодателството.

Четвърто. Енергийната ни стратегия не подпомага прехода към нисковъглеродна икономика, според експерти.

Пето. В сайта на община Ардино пише, че евентуално увеличаване на дела на нарушените територии е възможно в резултат от строителните дейности по изграждането на обектите в каскадата „Горна Арда”.

Шесто. След "Горна Арда" Родопите вече няма да са същите...

Никой обаче не намира за нужно да коментира тази тема.

Любопитна е предисторията на сегашната оптимистична вълна около проекта „Горна Арда”. Сегашният патос изглежда като под индиго на онзи отпреди 11 години.

През 1999 г. медиите съобщиха: Националната електрическа компания и турският холдинг “Джейлан” най-после се споразумяха по условията на участие в смесеното дружество, което ще проектира, строи и експлоатира каскадата “Горна Арда”. Беше договорен и уставът на бъдещия джойнт-венчър. Подписи под документа сложиха изпълнителният директор на НЕК Валентин Иванов и президентът на турската групировка Махмуд Джейлан. Проектът “Горна Арда” предвижда построяването на три ВЕЦ, което ще отнеме около шест години и половина. Същинското строителство може да започне през октомври, съобщиха от НЕК. Сделката бе договорена още през 2008 г. между министър-председателя Иван Костов и тогавашния турски премиер Месут Йълмаз.

Днес същите медии повтарят същото, като в дописките са сменили „Джейлан” с EVN, Иван Костов и министър Чачев с Бойко Борисов и министър Трайков. “Сделката на века”, както бе наречена тя тогава, бе критикувана остро. Най-вече поради неясните ползи за българската страна. Днес този въпрос продължава да виси със страшна сила, но отговор отново липсва. Някак свенливо се споменава, че “Горна Арда” ще произвежда не повече от 470 млн. киловатчаса годишно, което е около 1% от произвежданата у нас електроенергия. Аргументите на КЕ и НЕК в полза на каскадата са, че след около 5 години ще има недостиг на върхови мощности, които да покриват пиковите натоварвания. Аргумент, твърде скромен за патоса, вкаран като ботокс в челото на манекенка, с който днес ни пробутват проекта...

Австрийците от EVN имат апетити към проекта още от 2008 г. По онова време в проекта фигурира друга австрийска фирма - "Алпине Бау”, която е в топла връзка с Минстрой холдинг на Николай Вълканов, бивш вицепрезидент на Мултигруп, отцепил се от групировката след убийството на боса й Илия Павлов. Преди два месеца обаче Вълканов и "Алпине Бау”се оттеглиха от участие в проекта, без да стане ясно защо. Злите езици говорят, че е станало така, защото считаният за покровител на Вълканов лидер на ДПС Ахмед Доган бе замесен в скандал с получаването на хонорар от 1,5 млн за консултантски услуги по проекта „Цанков камък”, където изпълнители са именно "Алпине Бау” и Минстрой холдинг. Възможно е и по-просто обяснение: при смяната на властта дойде ред и за смяна на играчите - Трайчо Трайков измести Вълканов.

Бойко Борисов пък измести Доган. Защото знае се, че лидерът на ДПС е проявявал интерес към проекта отдавна. Река Арда има годишен отток от 2,5 млрд. куб. м и формира 13% от общия речен отток за страната. Затова на нея през 1958-1964 г. са изградени три хидровъзела с обща инсталирана мощност 269,9 мвтч. Проектът "Горна Арда" предвижда изграждането на три нови хидровъзела с обща мощност 1734 мегавата. Има проекти за хидровзелите "Мадан", "Ардино", Сърница". Проектът от години е блокиран заради създадената хидроенергийна компания "Горна Арда", която е джойнт-венчър между НЕК и турската фирма "Джейлан-Иншааат". Тя бе създадена по междуправителственото споразумения за износ на ток за Турция до 2008 г.

Именно Доган бил препоръчал екипите, сформирани на "Цанков камък", да бъдат прехвърлени на "Горна Арда". Палачинката обаче се обърна.

Министър Трайков и бившите му колеги и началници от EVN със сигурност знаят, че най-големият хидропроект у нас е язовир „Искър”. През 1949 г. е планирано той да има работен обем 520 млн. м3 и 60 млн. м3 резервен обем. Строителството започва в началото на 1951 г. и завършва на 6 септември 1954 г. За три години специалисти от България и СССР, подпомогнати от бригадири и трудоваци, въоръжени с кирки и лопати, построиха „Искър”. Три пъти по-малкият проект „Горна Арда” обаче ще се строи близо 5 (пет) години, при това със супермодерна техника и нови технологии.

Премиерът Борисов често повтаря, че за проекти като АЕЦ-Белене и „Бургас – Александруполис” са най-важни три неща: има ли България полза от тях, дали са екологични и колко струват. Прав е, но не важи ли същото и за „Горна Арда”? Липсата на ясен отговор поражда съмнение, че става дума за поредния български „Титаник”. Започваме всичко с патос, шампанско, менчета, червенобузи девойки и китки здравец, а завършва с „Вий жертва паднахте” и чемшир... Освен ако министър Трайков няма претенции към ролята на Леонардо Ди Каприо...

Изкушавам се да припомня на премиера Борисов думите на неговия предшественик Никола Мушанов, който след упорити, но безуспешни опити да сътвори добро управление за България, заявява по повод безцеремонното нарушаване на конституцията и законите от министри и политици („Българската меланхолия”, авт. проф. Георги Фотев): „Не, това не е никаква демокрация. Трябва пречистване, пречистване. Хайде, лека нощ”.

Димитър поп Кутуев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 10854 |10.10.2009 Българският народ днес . 22| 12284 |16.06.2009 Българският СЕКСтет в Европейския парламент . 11| 6588 |14.10.2008 Български касти и красти . 39| 10118 |08.09.2008 Антибългарският интернет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads