Реклама / Ads
10| 27307 |27.09.2017 ГЛАСЪТ

В харема „Борисов 3“ замириса на изгоряла гума покрай Дунарит и Емко

.
Те само изглеждат безгрижни...
Действията на управляващите у нас са като турски сериал: сълзи и сополи се редуват с тъпи смешки и богати кичозни къщи. Много българи ги гледат - чувстват ги близки. Историческите саги са пъстри и поучителни - не с фактите, а с тяхното експониране към съвремието.
 
Да вземем харемите. Както някога управляващия султан, така и нашето правителство днес е загрижено да не излязат горещите му тайни наяве. И тогава и сега големите интриги, тайни планове и съдби, са се решавали именно в харема. Актуална тема за харема "Борисов 3" напоследък е какво ще стане с „Дунарит“ и „Емко“ - частни, добре работещи и печеливши предприятия. Поръчката е възложена на министър Емил Караниколов. И той, трябва да признаем, прави всичко по силите си да оправдае доверието - сиреч да поднесе заводите на поръчителя като кадаиф.

Една турска поговорка гласи: Който лъже цял ден - до вечерта, на утрото ще се отрече. А друга: Да слушаш лъжи е по-трудно, отколкото да ги говориш. Сега разбирате, защо министър Караниколов предпочита да се заеме с говоренето, а на нас да остави слушането. 

 

В харема любимите жени ги наричали гедиклис, т.е. избрани. Живели в отделни стаи, по няколко. Там общували и обмисляли с какво да зарадват господаря. Получавали скъпи подаръци. В нашия случай в озицията на гедиклис са доверени министри, остриетата в парламента - онези еничари в кафяво, готови на всичко за една пържолка, Цветан Цветанов – къде без него и разбира се тайните посредници, дето обикалят страната, фирми и бизнесмени с ятаган в едната ръка и altın bir çanta – чанта за алтъни - в другата. За такава чанта споменава Нурбану Султан във „Великолепният век: Кьосем”, когато купува робинята Сафие.

 

В по-долната категория са жените гюзде. Те вече са забелязани от султана, преспал е с тях и е доволен на пръв прочит. Но трябвало да се доказват още, за да минат в първа лига. А много от тях имали амбиции и били готови на всичко, за да изместят гедиклис. По традиция това ставало чрез подлости, интриги и подкупване на бас кадин – майката на първородния син на султана или на някой от доверените евнуси. Същата суматоха цари и днес в средите на висши магистрати, някои „млади” министри, местни лидери, зам.-министри, партийни активисти, шефове на парламентарни комисии, важни чиновници. Начините са познати: боричкане, скубане на коси, хапене, дране с нокти, ритници, капани, динени кори, злепоставяне, лъжи, доноси, самоизтъкване, пълзене, свирки, задни прашки, използване на НАП, ДАНС, прокуратурата - всичко, което може да провали гедиклис. Целта оправдава подгъзването във всичките му форми, някои от които надминават дори въображението...

 

Особено се отличи напоследък икономическият министър Емил Караниколов. Образован и проверен в Агенцията по приватизация лично от баш олигарха на ДПС, той показва чудеса от усърдие и готовност. Ако някой го оприличи на гиздаво гюзде, готово на всичко, за да мине в клас гедиклис – няма да споря.

 

6 октомври е крайната дата, която султанът-премиер е дал за решаване на казуса с „Дунарит” и „Емко”. Да се реши означава предприятията да бъдат „дадени” на подставените фирми. Те как ще ги употребят – всеки знае. За много милиони става дума. Работниците или народът, както искате наречете всички извън схемата, през това време трябва да бъдат убеждавани, че всичко се прави за тяхна полза. Демек, сочните парчета в харема ще са достъпни за всички. Това, спомнете си, не го повярваха дори ханъмите, които червеноармеецът Фьодор Сухов освобождаваше от харема на главния лош басмач в „Бялото слънце на пустинята”.  Дори болшевишката перспектива да станат работнички и учителки не ги убеди. А Фьодор, според мен, бе доста симпатиен.

 

Не че Караниколов не е, но май много му идва да е хем болшевик и да национализира, хем да брани мястото си в харема...

 

А опасности дебнат дори в харемите трети мандат. Всеки ден някой настъпва мотиката, стават фалове, лъсват уж добре пазени тайни за рекет и шантаж из родината. Министър Караниколов знае това. Затова е толкова усърден в неистините и убеждаването, че черното е бяло, а незаконното - законно. Освен това някой го е излъгал, че лъжите не личат под пудрата и фалшивата усмивка. Всъщност, кого ли вижда, когато се погледне в огледалото? 

 

По Нова телевизия в сряда министърът оповести, че "таен" собственик на „Дунарит” била „някаква офшорка”. Кой стои зад нея, - плахо попита инструктираният водещ.

 

Цветан Василев, - кокетно разкри министърът. Гюзде...

 

Караниколов е завършил право, макар и по много съкратена процедура, и знае, че говори глупости. Затова опитва да манипулира аудиторията с преиначени факти и укриване на истината. Затова се налага да повтаряме вече известни неща, за да не остава с впечатление той, а и премиерът-султан, че всички поданици са в кома или на тяхното ниво. 

 

Караниколов твърди, че собственик на „Дунарит” е банкера Цветан Василев. Чрез някаква офшорка. Добре, но ако беше така, не той, а Пламен Георгиев и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество – КОНПИ трябваше да се занимават с казуса. Което прави действията на Караниколов много подходящи за една работеща прокуратура. А такава ще има - рано или късно.

 

Собственик на „Дунарит” е фирма „Емко” – по силата на решения на съда във Велико Търново и Русе. 90% от предприятието е притежание на „Емко”. Има също разрешение за увеличение на капитала - и от КЗК, и от съда. Липсва само вписване в Търговския регистър. А липсва, защото е бавено умишлено. А е бавено, защото за вписването отговаря дама, за която се говори, че е в топли отношения с бизнесмена Иван Мирински - управител на фирма „Водстрой”, същата, която медии и експерти свързват с депутата от ДПС Делян Пеевски. И като стана дума за Пеевски, Караниколов със сигурност знае, че именно той стои зад фирма „Виафот” – също офшорка. Бавенето на регистрацията се „аргументира” с нерешен спор между „Виафот” (Пеевски) и КОНПИ, управлявана от Пламен Георгиев. Георгиев, който направи нужното, за да не бъде разследван Бойко Борисов по скандалите „Ало, Ваньо” и „Мишо Бирата”. Всяка ханъма в харема знае това. Даже и ние с гайдите сме го чували…

 

Министърът е силно напрегнат от появата в схемата на фирма Дипи. Мнозина свързват фирмата с Бойко Борисов. Затова му трепери гласът на Караниколов по време на телевизионните изяви. Именно заради Дипи той е скочил във вира и не знае дали ще излезе някога оттам. И ако излезе – как. Провинилите се от харема навремето ги натиквали в чували със змии и ги хвърляли във водите на Босфора. Днес е по-страшно: могат да го махнат от поста и да стане досегаем за прокуратура, служби и данъчни. Ще му вземат и спестяванията. С лихва ще ги вземат.

 

Дипи е собтвеност на Добрин Иванов. Същият, за когото се говори, че е доверен човек на премиера за специални поръчки, като „азербайджанската връзка” (газ и петрол) например. Така се говори, не че съм светил на срещите им.

 

Въобще подробностите около опитите за съсипване или присвояване на "Дунарит" и "Емко" са много и доста зловещи. Те са от горещите тайни на Борисовия харем, известен още като правителство.

 

Всеки избира какъв да бъде, на кого да служи и докъде може да експерементира със съвестта си. Философията на днешните управляващи се изчерпва с личната изгода и незачитане на всички останали. Султан, евнуси, стражи и шпиони в харема „Борисов 3” вярват, че с розови балони за измислени успехи и репресии срещу опонентите, ще са в облаците още дълги години. Човек не трябва да е психиатър, за да е наясно, че подобен блян няма как да завърши добре. Всеки, който се е опитвал да убеждава хората, че кочина и просперираща държава е едно и също, си е получавал заслуженото. И ако в някогашния султански харем е ухаело на жасмин и трендафил, то от харема на „Борисов 3“ вони лошо. Свинщините, които ни пробутват, ще се стоварят един ден върху тях. Прав е д-р Филипов, който онзи ден написа, че е по-добре да не им казваме какво ги очаква, за да бъдат изненадани.

 

Караниколов сигурно има проблеми със съня. Върти се в леглото, а в главата му бръмчат въпроси като оси. Че Пеевски иска „Дунарит” е ясно, но соло ли игае? Дали вече не се е оттеглил в полза на Дипи – разбирай Борисов? А възможно ли е схемата да е едновременно на двамата?  А къде са скрити московците? Би могъл да попита, но знае, понякога да зададеш такъв въпрос е по-опасно от отговора. Затова е най-добре да помоли военния министър Каракачанов за една каска. Нахлупва я, а отдолу може и дибидюс да я кара… Така е възникнал някога лафът: дупе да ти е яко. Дълбок философски смисъл има в тази фраза, ако се замисли човек. Дано в ресора на Караниколов се намира и някое козметично предприятие...

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3323 |19.04.2024 Хубаво е да си министър, дявол да го вземе! Новите отровители или какво е газлайтинг? . 23| 7491 |17.04.2024 Всичко върви по план - плана на премиера Борисов. Жътвата започна, честити честни и демократични избори! . 15| 10289 |16.04.2024 Нещо лично към магистратите, недоволни от реформите: Не ви пожелавам това, което причинявате на други! . 12| 6340 |13.04.2024 Войната на снимките: Българският елит плаче за „тоягата на Хувър“, но няма народ да удари!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads