Реклама / Ads
7| 10989 |22.10.2018 ГЛАСЪТ

Хипократ няма никакви шансове на вота за здравеопазването

.
Хипократ
Вот на недоверие. Дебати. Обиколки по тв студиа от типа италианско преследване. Темата: здравеопазване. Всички политици са загрижени. Може, но не личи. Въобще. Загриженост всъщност има, но за определени интереси и кръгове.
 

В такива случаи е редно да се обърнем към статистиката. А тя е безмилостна и подходяща за свещеник...

 

Около 500 медици напускат България годишно. Над 450 са лекарите, които недостигат. 26 000 медицински сестри липсват на болници и клиники. На места този недостиг е в критична точка. Във Варна работи акушерка на 78 години. В малки населени места и региони обезпечеността с лекари е едва 20%. На прага на срива са Търговище, Смолян, Разград. В селата просто умират. Недостигът на специалисти в извънболничната помощ е бедствено. Близо 1/3 от лекарите са на възраст над 50 години.

 

ВНИМАНИЕ! В България има около 490 болници за население от няма и 7 милиона. Съотношението болнични заведения – население е три пъти над европейските стандарти! По качество на медицинското обслужване сме на последно място.

В Холандия болниците са 120, а населението – 11,5 милиона. 

По индекс EHCI - за качеството на здравеопазването в Топ-5 на Европа влизат: Холандия, Швейцария, Исландия, Дания и Норвегия. Всички те събират от 830 до 870 точки от 1000 възможни. България е с 458, което означава „критично ниски стойности на всички показатели“. Последни.

Германия затваря болници от години. През 2000 г. те са били 2242, а през 2015 г. – 1980. Частните болници също са намалени – през 2012 г. са 579, а през 2014 г. – 561. Екипировката е ултра модерна, мобилността на екипите – повишена 2,7 пъти само за 5-6 години. Същата тенденция е в Австрия, Скандинавия, Франция и пр.

Истината е, че за парите, които даваме, можем да получим по-добро здравеопазване. Но не се получава.

 

Броят на умрелите лица през 2017 г. е 109 791, а коефициентът на обща смъртност - 15.5%. Спрямо предходната година броят на умрелите се увеличава с 2 211, или с 2.1%. Нивото на общата смъртност продължава да е опасно високо. Смъртността сред мъжете (16.5‰) продължава да бъде по-висока в сравнение със смъртността сред жените (14.6‰). През 2017 г. на 1 000 жени умират 1 071 мъже. Коефициентът на смъртност е по-висок в селата (22.0‰) отколкото в градовете (13.2‰). Общо за ЕС коефициентът на смъртност е 10.0%. Равнището на общата смъртност на населението в България е най-високо сред европейските страни. С най-ниска смъртност са Ирландия и Кипър - по 6.4%, и Люксембург - 6.8%.

В България на всеки 12 минути умира човек.

 

Всяко четвърто дете у нас гладува. Всеки втори възрастен гладува. Данни на Българската хранителна банка от миналата седмица.

43% от българчетата до 18 години не спортуват, 33 на сто нямат свое място за учене, 35 на сто не могат да си купят една книга и обувки. Българчетата са най-болните деца в Европа- От туберкулоза страдат 14 на 10 000 деца до 17 години, което е черен рекорд за Европа. Една трета не ядат всеки ден плод или зеленчук, защото са от бедни семейства.

Смъртността и заболеваемостта сред българчетата е два пъти по-висока от средната за Европа.

 

Българите плащат най-много за лекарства сред 33 европейски страни. Не толкова, че са скъпи самите лекарства, а защото хората са бедни. В Словения публичните средства за лекарства на глава от населението са 220 евро, а в България – 40 евро.

Способ за снабдяване с лекарства, превърнал се в практика. Доставка на лекарства от чужбина. Най-често от Румъния, Македония, Сърбия, Гърция, Турция, Франция и дори Германия. Кой както намери. Намира се лекар в съответната страна, който да напише рецептата. Носят му се епикризите и рецептите на българския му колега. В чужбина пътува един родител, който носи медикаментите, нужни за много деца или болни възрастни.

 

350 000 българи са болни от рак – статистика към август 2018 г.

Всеки осми българин има проблеми с бъбреците.

България е на първо място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, като 64 на сто от хората умират от тях. Това сочат данните на ендокринолозите у нас.

 

България е на първо място в Европа по брой на смъртните случаи, причинени от мозъчен удар (инсулт). Данните от 2017 година, показват, че в България пациентът с инсулт има значително по-малко шансове да оцелее, отколкото във Франция, Германия, Австрия, Испания, Скандинавия и др. През 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България 156 на 100 000 души. Тоест, четири пъти по-висока смъртност.

 

Германското здравно осигуряване се характеризира с двойна система от Държавно здравно осигуряване (GKV) и Частно здравно осигуряване (PKV). Докато Държавното здравно осигуряване (GKV) е достъпно за всички, за Частното здравно осигуряване важат определени условия. В Германия всеки гражданин може да избира от над 150 здравни каси. В средата на 90-те години са стигали до 500…

 

По случаи на агресия българските училища са на първо място в Европа. Също и пушенето и употреба на алкохол. Това води до ранни заболявания.

 

По разходи за здравеопазване спрямо БВП България вече надминава повечето нови страни членки на Европейския съюз. Но здравно-демографският статус на българската нация продължава да се влошава - въпреки нарасналото финансиране за здравната система.

 

Силното застаряване и свързаното с него нарастване на смъртността поставят българите сред шестте най-бързо топящи се нации в света. По коефициент на обща смъртност страната отдавна заема тревожното второ място в света. А общата предвидима смъртност в България през последните години е два пъти по-висока от средните стойности за Европейския съюз.

 

Всяка година на 100 000 българи се падат 33 000 постъпвания в близо 460-те болници в страната. Обяснението се оказва просто: близо 5-те милиарда лева, които данъкоплатците плащат за здравеопазването, очевидно се пилеят и в голямата си част не достигат нуждаещите се.

 

Мисия на Световната здравна организация у нас през 2018 г. е заявила на правителството, че е абсолютно недопустимо доплащането да надвишава 15% от отделяните за здравната система средства. Мисията за пореден път е препоръчала много от дейностите, извършвани в българските болници, да бъдат прехвърлени в доболничната помощ, обяснява Михаил Околийски. Особено тревожно е, че явно се пренебрегва профилактиката на най-честите и опасни заболявания. Здравната каса като монополист заделя само 1,8% от бюджета си за изследвания, профилактични прегледи и насърчаване на здравословния начин на живот.

 

Разликата в заплатите и бонусите между най-високо и най-ниско платените лекари в страната е почти 100 пъти.

 

Мрачна статистика. Гадна дори. Но тя няма да стане по-розова след вота. Защото в парлмента част от политиците са бизнес свързани с кръгове, за които здравеопазването е дойна крава.Това наистина ни убива. Убиват ни за пари.

 

Слава Богу, в страната работят невероятни лекари, сестри и други медицински служители. Те и само те ни държат на повърхността. Даде ли се шанс на тях, ще има шанс и за милиони българи.

 

Две от най-важните стъпки: премахване монопола на Здравната каса и ефективен контрол по цялата верига. И трето: удар върху корупцията, проникваща от политическите среди.

Да извикаме надеждата - попа и без това е наблизо...

 

Екип на Фрог нюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 18494 |03.04.2018 Април е, а няма Кой да пише на прокурора . 6| 23948 |22.03.2018 Не слушаш Главния – няма орален секс и те удря кола на „зебра“ . 18| 28478 |26.02.2018 В България енергийната мафия е супер сила, без нея няма Гинка, няма и кабинет . 19| 24988 |21.02.2018 Греховете, за които няма прошка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads