Реклама / Ads
31| 44329 |31.01.2020 ГЛАСЪТ

Хубавата Сийка настъпи мотиката за хибридните войни, да продължава в този дух

.
Сийка Милева
Сийка Милева е новата говорителка на новия главен прокурор Иван Гешев. Сийка от близо месец краси екрана и пласира някои съображения, съобщения и виждания на своя шеф. Такава е работата на Сийка.
 

Днес тя заяви, че „обвиняемият бизнесмен Васил Божков води хибридна война срещу прокуратурата“. Така тя опита да опровергае твърденията на Божков, че при акциите в дома и офисите му разследващите изземват ценни вещи и предмети в нарушение на реда, установен в закона. Донякъде е права, но това е въпрос и проблем на юристите от Нове холдинг, които пуснаха малко странно прес-съобщение по същия повод. Сийка продължава: „Това е хибридна атака срещу прокуратурата от обвиняемия Божков и свързаните с него лица, че предметите се изсипват в чували. Предметите не се изсипват в чували. Те се изземват по законоустановения ред, в присъствието на най-добрите експерти“. И още: „Вчера бях цензурирана. Прокуратурата знае срещу кого се е изправила. Знае, че се изправя срещу тази хазартна организация, която разполага с милиони левове, с които ще опита да се защити чрез вас, медиите“.






Тук Сийка настъпи мотиката. Къде от неопитност, къде от незнание, тя побърза да пророкува, че с милиони левове Божков ще използва медиите срещу държавното обвинение. Сийка би трябвало вече да е наясно, кои медии защитават като Раймонда Диен прокуратурата и в частност нейния любим шеф. Там всичко върви по мед и масло, какъвто и гаф да извърши държавното обвинение. По този начин от обществото се прикриват много действия на прокуратурата, включително грубо погазване на законите. Това не е ли хибридна война срещу всички българи? Как се нарича например упорития отказ на прокуратурата да съобщи какво става с проверката на финансовия министър Владислав Горанов за това, че живее от години безплатно в луксозно жилище в луксозен комплекс, защото било на някакъв кръстник? Това не е ли цензуриране, прикриване, отказ от изпълнения на конституционните задължения?

 

Предполага се, че Сийка не е експерт по антично изкуство. Дори е сигурно, че не е, както и че не е виждала отблизо артефакти на повече 3000 години и не знае как се съхраняват, нито тяхната стойност и значение. Това не е упрек, защото в прокуратурата едва ли има някой, който може да претендира за професионални познания в тази област. Но си спомняме как бяха товарени оригинални творби на известни живописци в камиони, изнесени от сградата на КТБ на пл. „Гарибалди“. И тогава, и сега Иван Гешев не обясни, кое налага бързането да се товарят и откарват някъде ценни предмети на изкуството, които биха могли да бъдат охранявани и съхранявани на място без никакъв проблем. Дали там, където ги откарват, е сигурно, че няма някои от предметите да изчезнат или да бъдат подменени с копия и после да се обяви, че на Божков са му пробутали фалшификати? Ако Сийка не е чувала за подобни неща, да попита тук-там, ще се намери някой да й обясни как става този номер.






Апропо, дори Вежди Рашидов, който хвали прокуратурата по всеки повод, се възмути от начина, по който се изземва колекцията на Божков. И е прав, защото и в репресиите трябва професионализъм...

 

Разбира се Сийка Милева се изказва, когато и бъде наредено от Гешев. Опитът да се прокара теза за водене на хибридна война от Васил Божков е понятна. По този начин в бъдеще, каквито и разкрития да се правят за незаконни действия на обвинението, за гафове и обслужване на нечии интереси, те ще минават в графата „хибридна война“. Толкова е елементарно, че дори не е смешно.

 

Прокуратурата е тази, която притежава всички репресивни лостове в държавата плюс пълен имунитет. Това я прави всесилна и безконтролна. Тя разполага с целия ресурс, включително нашите данъци, за да прави, каквото прецени главният прокурор. И той  гребе от тази безконтролност с пълни шепи. Десетки автомобили, стотици полицаи, следователи и прокурори хвърчат из цялата държава от екшън в екшън. Огромен апарат от чиновници след това се завъртат в тази орбита. Снимат се арести, влизания в офиси и пр. Досега осъдени няма. Колко дела и обвинения се повдигат и водят срещу неудобни на прокуратурата и властта хора, фирми, медии и пр. Всичко това струва милиони на данъкоплатците. Но никой не търси сметка на обвинителите, дори когато се печелят дела в Страслург заради техни провали. Целта е да бъдат притискани, мачкани и унищожавани неудобните и инакомислещите. Кой плаща всичко това? Защо Гешев не направи тази сметка, а популистки изчислява как да бъдат разпределени хипотетично към пенсиите неплатените от Божков над половин милиард лева към хазната. Не иска ли Гешев по чисто политически начин да се хареса на гражданите?






И понеже Сийка говори за категории вярно и невярно, хибридни войни и пр., дали е чувала един слух, който я свързва с Иван Гешев повече, отколкото предполагат служебните задължения? Да, обикаля такъв слух. В българската, а и във всяка друга среда, подобни слухове са част от картите. Не че са верни, но ги има. А и да са верни си е нейна и на шефа й работа. Наближава и Свети Валентин, както се казва…

 

Интересно е, как Сийка характеризира атаката срещу съпругата на президента Радев за неща от времена, когато те не са били семейство? Как й се струват твърденията на прокуратурата, че по досъдебното производство са използвани специализирани разузнавателни средства (СРС), а когато стана ясно, че това е абсолютно незаконно, нейният началник започна да шикалкави и да твърди, че ставало дума за аудио запис. (Защото се уплаши от мненията на компетентни юристи,) Това не е ли прокурорска война срещу държавния глава? И ако президента Радев и съпругата му решат да се защитят от очевидните нападки, тази защита хибридна война срещу прокуратурата ли ще бъде наречена?

 

И въобще, как гражданите могат да се защитят, ако бъдат нападнати не по правилата и закона от прокуратурата? Та нали обвинението първо размахва из медиите откъси от каквото прецени и дори издава присъди по дела, които дори не са влезли в съда. Гражданите да мълчат? Да си траят и да поемат ударите? Не става дума само за Божков, а за принципно положение. Когато си ударен, трябва да можеш да се защитиш. Искат това да ни отнемат, с теорията за хибридните войни.

 

Сийки, не всички са дебили.

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 24012 |31.01.2020 Какво го чака Васил Божков оттук нататък . 15| 12933 |29.01.2020 Революция на репресивния апарат или когато чукът удари . 9| 16877 |28.01.2020 Топ 3 на скритите, манипулативните и фалшивите новини в медиите . 30| 22412 |27.01.2020 Главен прокурор срещу президент – първи версии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads