Реклама / Ads
44| 51325 |20.06.2016 ГЛАСЪТ

Хванаха Кунева на калъп. Цената на груповата терапия

.
Груповата терапия е широко разпространена...
Хванаха Меглена Кунева на калъп. В смисъл – в лъжа, ама необразованото население предпочита по-категорични форми на изразяване. За него е компромиса. Пред 12 000 учители от цялата страна, вицепремиерът и министър на образованието заяви, че говорила с министъра на финансите Владислав Горанов следващата година заплатите на учителите да се надигнат с 10 процента.
 
24 часа по-късно Горанов разкри, че не е имало такива разговори. Иначе уважавал образованието и бля, бля... в този дух.

Премиерът Бойко Борисов на свой ред рече, че с него такъв разговор не е воден.

Прикалъпиха я, би се изразил анкетиран свободен гражданин. Но ние ще се задоволим с нещо по-литературно. Например: не потвърдиха. Сиреч тя твърди, но Горанов и Борисов не потвърдиха.

От което следва въпросът: Кунева, защо така?

 

И отговорът: За да се харесам на хората.

 

Тук е заровено кучето: Да се харесам на хората. Любов, поддържана с лъжа за 10%. Докара учителите в София с автобуси като за конгрес както едно време и засвири на тънката струнка – паричките. Организира им и литературно-музикална програма. Получи се нещо като групова терапия, като обяснение в любов, а всъщност опит за секс.

От година и половина Кунева върши същото и на друг фронт – борбата с корупцията. Мине се не мине и току ни разтегне дъвката, как щяла да удари корупцията, да създаде център, агенция и прочие щуротии. Сама не си вярва, но иска другите да се хванат. И най-вече Главния в държавата, за да изкара още някой месец, а защо не и годинка във властта.

След „злополуката” с 10-те процента реформаторите ще се нацупят на ГЕРБ, няма как. Кунева пък ще обясни, че не сме я разбрали. Ще се пусне и версия за заговор срещу реформаторите преди президентските избори. Накрая Каката ще се самопредложи за президент. Имаме майонеза без яйца и сирене без мляко, що да нямаме и президент без личност. Костюм без човек. Невидимия...

 

Политиците не могат без лъжи, защото истината за тяхната работа означава да си подадат оставката веднага. Или да бъдат дадени на съд. Това показват изследванията на едни от най-известните учени, които се занимават с лъжата. Каролин Ват от Единбургския университет, например, смята, че лъжата е осезаема част от политиката. Невинаги ни я пробутват с лош умисъл, но винаги с цел да се прикрие нещо.

 

Кунева не е самотна на това поприще. Преди дни шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров (превърнат отдавна от пиарите и интересите на бизнес кръгове в тв звезда), заяви гордо, че у нас се строят пътища най-евтино в Европа. Лазаров отлично знае как стоят нещата. Но има указания, има подготвени данни, с които да жонглира, има и медии под ръка. Освен това са му внушили, че зализан и гелосан е много убедителен. Сещаме се кой му го е казал. Ако пресметнем колко милиона са наляти в строителството на Северната тангента, какво е (не)качеството на продукта и през какви мафиотски врътки се мина докато почне строителството, картината ще изглежда по-различна от на „вълшебника” Лазаров. Красивият, опрятен и чинопреклонен чиновник инж. Лазар Лазаров обаче си обича поста. И дава всичко от себе си, за да го опази. Затова все по-често ни назидава от екрана, сякаш сме глупави и непослушни хлапета. Ако имаше начин, щеше да ни дръпне и ушите, та да спрем да питаме за винетките, неремонтираните пътища, непрозрачните обществени поръчки и корупцията. И Лазаров и министър Лиляна Павлова знаят, че цените на ремонтите и строителството на нови пътища у нас са сред най-високите в света. Примерът с тунела в Кресненското дефиле и най-дългият и труден за реализация тунел в света Лердалския в Норвегия е напълно достатъчен. 13-14 пъти нашето съоръжение излиза по-скъпо от норвежкото!

Български „сметки” изкараха цена на 60 км от магистрала „Хемус” близо 1 млрд, което е рекорд. После биха отбой, когато Борисов развали обществената поръчка заради съмнения за нагласена работа. След месец обаче отново ни пробутаха цени като за свои хора. Не нам, пише на Руски паметник (Между другото ремонтът на района около паметника също е сред скъпарските рекордьори със съмнителен резултат.). Министър Лиляна Павлова и инж. Лазаров вече са сработен тандем, който се изпедепца в публичните изяви. Фактите обаче ще ги победят един ден. Ако е рекъл Господ и прокурата тогава може да е по-различна от сегашната...  

 

Министър Теменужка Петкова пък ни омайва, че ще компенсираме милиарда, който трябва да плащаме на Росатом като продадем спорния реактор за АЕЦ „Белене” на трета страна. Петкова е интелигентна жена и едва ли вярва, че индийците и иранците (които тя спомена) са такива балъци, че да строят АЕЦ, чакайки да си купят от нас реактор. И руснаците не са будали та да тръгнат с нас да предлагат нещо за стотици милиони на „търси се”. Досега Теменужда правеше впечатление на човек, за когото библиотеката не е мебел. Вече има основателни съмнения...

 

Политиците в цял свят лъжат. Само че има малки, но съществени разлики, както се казва. В САЩ манипулацията е сред основните оръжия на политиците. Използват се сложни статистики и факти, анализи и коментари според ситуацията. Но. В над 90% от случаите го правят, за да защитят своите убеждения. Дори, когато вече са извън политиката и властта, тези техни убеждения остават. Защото се изповядват определени принципи.

Тук е коренно различно. Лъже се за да се постигне конкретна цел, често лична или на определен кръг. Лъже се, за да се заеме даден пост или властова позиция. Лъже се за конкретни ползи, а не за убеждения. Затова вече никой не прави разлика между ляво, дясно, център и пр. Колаборацията вече не е компромис в името на нацията и държавата, а начин за задоволяване на амбициите на отделни партии и техни представители.

 

Затова лъжата е част от портрета на съвременния български политик. С нея ляга, с нея става. Избирателите обаче също не изостават. Не само свикнаха със заблудите, но почнаха и те да лъжат. Обичам те, кълнат се и двете страни, но знаят, че става дума за секс.

Кунева и други министри все по-очевидно изповядват желязната майчина заръка към дъщерята, която отива под венчило:

-         И на калъп да те хванат, мале, няма да признаваш!...

Така си върви нашата политика: от калъп на калъп, от лъжа на лъжа.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 21650 |03.02.2016 Девствената Кунева - особености на българската хименопластика . 150| 319181 |10.12.2012 Партията на Кунева – свърталище на политически номади . 142| 58628 |03.12.2012 Бандата на Кунева – БКП-милиционер, БКП...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads