Реклама / Ads
9| 6941 |09.04.2008 ГЛАСЪТ

„Южният бряг и южните нощи” по морето изчезнаха безследно

.
Вече няма романтични дворчета, асми и смокини. Има бясно и безогледно строителство. Морето изчезна от поглед; Южното Черноморие е мръсна и задръстена бетонна площадка.
 

  Ана Кочева

Строежите и крановете са главните персонажи в „морския пейзаж” на Бургаско от началото на април. Първите туристи в големите курорти пристигнаха, но онова, което преобладава край морето, са не хора, а багери и камиони, пълни със строителни материали.

  Нови сгради са изникнали като гъби за броени месеци в Равда, Поморие и Ахелой, както и по целия панорамен път между Бургас и Слънчев бряг. Впрочем панорамността му и прекрасната гледка към морето, която за поколения българи се свързваше с началото на лятото, вече е само спомен. Морето вече почти не се вижда, пред него са се изпречили грамадни бетонни туловища, някои от които стъпват буквално на плажа. Земята, върху която са построени, е превърнала местните собственици в милионери. Автомобилите с бургаска регистрация, които хвърчат с бясна скорост в предстоящите за разширение ленти, са изключително джипове, или скъпоструващи нови возила, които демонстрират главоломно нараснал стандарт. Редом с тях пърпорят бричките на строителните работници.

  Стотиците нови сгради в Сарафово, Поморие, Ахелой, Равда са боядисани в крещящи цветове и показват някакъв напън да се отличават от останалите. Повечето обаче са хотели, или жилищни сгради за сезонно обитаване, т.е. курортни имоти, които остават празни извън сезона и заради това създават впечатление за лунен пейзаж в празни мъртви квартали. Ествествено тези сгради са нагърчени близо една до друга, така че да скриват погледа към морето и плажа, но пък да дават възможност за взаимно комшийско воайорство на воля. Друг е въпросът кой и кога ще изкупи стотиците хиляди апартаменти, на чийто балкони висят грамадни надписи „Продава се”, „Дава се под наем” с цени не по всеки джоб.

picture_120.jpg picture_056.jpg

Доскоро чистите и кокетни крайморски градчета сега са превърнати в катастрофални сметища - строителните отпадъци и скрапът не се прибират, а край тях се трупат и битовите. По плажове навсякъде са нахвърляни боклуци, а на много места са посегнали и на пясъка като на безплатен строителен материал. Въпреки че строителите отлично знаят дали плажовият пясък е подходящ за здрави смеси. Качеството на строителството обаче е съвсем друга тема.

В Поморие пък е разоран и целият център – в навечерието на сезона кметът на общината е решил да подмени настилката – предизборно обещание, което явно се опитва да изпълни и за празника на града – Гергьовден, 6 май. Местните скептично заобикалят огромните купища пръст и шегувайки се, че главната улица ще става писта за мото-крос, изразяват недоумение как ще се спазят сроковете.

И на боруна между Созопол и Каваци също са зейнали грамадни изкопи. Естествено, ще има апартаменти за чужденци и тризвездни хотели, предназначени за масов туризъм.

Затова чака ли ни лятна пауза в сградното строителство, никой не смее да се произнесе. Съдейки от миналогодишния опит, то няма да спре и почиващите за поредна година ще му се дивят, отвратени от боклука и нелицеприятния вид на курортите, от които не останаха нито романтичните дворчета, нито асмите и смокиновите дръвчета в тях.

 От ДНСК твърдят, че непрестанно правели проверки за незаконно строителство. Според тях всичко е тип-топ: по плажната ивица нямало незаконно построени сгради с едно-единствено изключение – на морски плаж „Икантлъка”, където близо до новоизградена буна е кацнала сграда с височина над предвижданията на подробния устройствен план на имота. Но това било типично нарушение. Организираната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството проверка за незаконно застрояване показва, че такова е факт на 129 плажа – 83 по северното Черноморие и 46 броя по Южното. Досега били съставени 193 констативни акта за премахване на незаконни строежи от плажната ивица. Най-много се оказали нарушенията, свързани с увеселителни заведения. Като пример посочват двете дискотеки във формата на пиратски кораби. През миналото лято бургазлии скочиха срещу такава дискотека на ивицата. Сега едната от двете дискотеки под формата на кораб „Черната перла” е на плажа „Ахтопол”, община Царево, другата близо до морски плаж „Несебър” – юг, където пък е налице цял един комплекс, цвъкнат незаконно в пясъчна дюна. Още една безнадзорна „Перла” безметежно обитава пристанището на Поморие, а запознати твърдят, че отдавна се е превърнала в свърталище на наркомани. Корабите – дискотеки щели бъдат премахнати заедно с всички незаконни строежи, казват от ДНСК, но тепърва предстои да се убедим дали наистина това ще се случи.

picture_133.jpg
picture_105.jpg

  Разбира се, по отношение на безогледното строителство у нас пак не откриваме топлата вода. Това, което се случва по курортите ни сега, е „прожектиран филм” преди години в Испания. Некачествено и безразборно строителство, корупция и парадиране с европейските екодирективи - по тази формула превърнаха испанското крайбрежие в "дълбока язва" от замърсени плажове и отровено море, според доклад на природозащитната организация "Грийнпийс". Там районът на Валенсия оглавява черния списък, следван от Галисия и Андалусия, където е Коста дел Сол, урбнизиран на повече от половин километър към вътрешността. Все причини за големия отлив на туристи от Испания.

Явно това ни чака! И май прав ще се окаже Тома Белев от Асоциацията на парковете, който твърди, че през последните 15 години в България е построено повече, отколкото през предишните 1300. Само че при нас ще има и допълнителна екстра – буйовете на петролопровода Бургас-Александруполис, които след някоя и друга година едва ли ще направят морската вода по-чиста, бистра и безопасна.

  А по силата на икономическата логика презастрояването и свръхпредлагането на сезонни апартаменти ще бъде последвано от фалити на строителни фирми, от неизплатени кредити към банки и преминаване на въпросните хотели в ръцете на същите тези банки. Ще дойде време, когато банките ще се превърнат в най-големите собственици на имоти по морето. После пък по-предвидливи и по-крупни хотелиери евтино ще изкупят такива сгради, при това на килограм и ще започнат методично да ги сриват, за да открият изгубената панорама към морето и плажа, за да засадят дървета и да построят паркове и човешки атракции.

  Голямото рушене предстои!

picture_121.jpg picture_112.jpg picture_128.jpg picture_118.jpg picture_102.jpg picture_099.jpg снимки Юлиана Лефеджиева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 10896 |07.04.2008 Bullet за България . 14| 8229 |01.04.2008 10 от най-опашатите политически лъжи . 25| 8558 |29.03.2008 Тишината около президента или защо ген. Атанасов не е ген. Кутинчев . 18| 8516 |26.03.2008 Пролет в Булгаристан или защо Щирлиц е спокоен за МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads