Реклама / Ads
37| 37925 |31.05.2012 ГЛАСЪТ

Животът е окаян, скотски и кратък, но... сладък

.
Внимание, внимание...
1 юни - Ден на детето. 1 юни - Ден на непушача. 1 юни - Черен ден за цигаролюбителите. 1 юни - Ден на тъжния ресторантьор. 1 юни - Ден на Св. мъченик Юстин Философ...
 
Човек, който не пуши и не пие, неволно предизвиква въпроса: "Ами дали не е негодник?"

(Человек который не курит и не пьёт поневоле вызывает вопрос - А не сволочь ли он?)

Антон Павлович Чехов, доктор, писател и драматург

 

Умирай, но не пречи на другите

 

Философът Томас Хобс е прозрял още през ХVІІ век, че и под лустрото на цивилизацията животът си остава „окаян, скотски и кратък”.

Три века и нещо по-късно не са се променили много неща. Има лъскави автомобили, плазми и мобилни телефони, но хората все така се влюбват, карат, обиждат, страдат и пр. Статистиката е зловеща. В България всяка година от болести, причинени от цигари умират 1000 на 100 000 души. С близо 40 на сто по-малко е бройката в другите страни на ЕС. Покрай абитуриентските балове видяхме, че лустрото се е увеличило многократно. Шареното и лъскавото са логото на българската показност. Но под тази маска се крият отчаяние, скотски живот и ниска култура.

Българското общество е болно. Но въпреки това се съпротивлява на всеки опит да се промени нещо към добро. Съпротивата е яростна, а целта е да се защити един абсолютно нездравословен начин на живот. Хората пушат, мързелуват, не спортуват, ядат всякакви вредни храни, пият ракия и пушат цигара от цигара. Това ни прави най-болната нация в Европа, а може би и в света.

На 1 юни влезе забраната за пушене. Големи вопли и протести. И защо? Светът се променя, що да не се променим и ние? Стига плюскане на тлъсто, солено, кисело и люто. Стига наливане с безобразни алкохоли. Стига лейтяйстване пред телевизора. Животът е прекрасен и без тези неща. Много по-прекрасен. Не сте длъжни да ми вярвате. Не сте длъжни дори да дочетете тези редове. Решението взимате сами, големи хора сте. Щом искате – боледувайте, мъчете си, умирайте. Проблемът е ваш. Но не пречете на другите.


Калина Ванева

 

Оставете ме на мира

 

Аз не съм съвършен. Не съм Бог, не съм кандидат за светец. Аз съм обикновен човек. Имам работа, но тя не ме удовлетворява. Искам да я сменя, но не мога. Плащат ми малко, но търпя, защото без работа е още по-зле. Живея с родителите си. Не са лоши хора, но имат свои разбирания, а аз – мои. Различни сме. Искам да пия кафето си в кухнята и да си пуша цигарата, но майка се нерви, не можело да се диша. Излизам на балкона, където покрай мен минават боклуци и фасове, метнати от „културните” ми комшии.

В офиса шефът е абсолютен тъпанар. Следи всички какво правят, а на всеки три месеца ни кара да попълваме анкетни карти, в които да споделяме какви са лошите навици на колегите. И по време на комунизма доносничеството е било неофициялно. А сега е „модел на поведение и управление”. Ужас!

Приятелката ми ме напусна на третия месец, защото няма къде да я заведа и да останем сами. И тя живее с техните. Мъкнем се по кафенета, дърдорим с приятели някакви глупости. Понякога се напиваме. Не й харесва и си тръгна. И на мен не ми харесва, но какво да направя.

Искам да замина в Германия или в Англия. Но нямам осигурена работа и се притеснявам, че може да стане още по-зле.

Миналият месец ми удариха колата два пъти. Единият път аз бях виновен. Застрахователите ме разкарват няколко пъти, изгубих цели три дни за нещо дребно и досадно.

Сега съм сам. С трима приятели се събираме вечер да играем карти. Разказваме си тъпи вицове. И се наливаме с бира. И пушим яко. Един-два пъти ходихме на риба. Беше супер. Питам се как да направя живота си по-пълноценен, но нямам отговор. Затова не ми отнемайте гадните цигари. Те са ми приятели, както и бутилката бира.

Аз съм просто един аутсайдер, който не иска да е такъв. Въпреки това животът ми харесва. С кафе, цигари и бира. Не е много, но ми стига.

 

Митко Шопов

 

Какво се случва с всеки от нас, когато хвърли последната цигара.

 

 20 минути

- Кръвното ви налягане възстановява нормалните си стойности
- Пулсът ви се нормализира
- Температурата на ръцете и краката се увеличава до обичайната


8 часа

- Нивото на въглероден оксид в кръвта намалява
- Нивото на кислород в кръвта се възстановява


24 часа

- Рискът от сърдечна атака намалява


48 часа

- Нервните краища започват да се възстановяват
- Увеличават се вкусовите и обонятелни способности
- Ходенето става по-лесно


2 седмици - 3 месеца

- Кръвообращението се подобрява
- Функцията на белите дробове се увеличава с 30%


1-9 месеца

- Кашлицата,задъхването и недостигът на въздух изчезват
- Почистват се белите дробове,инфекциите намаляват


1 година

-Рискът от инфаркт е наполовина по-малък от този при пушачите.

 

Ето, това е. Всеки може да избере.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 39245 |30.05.2012 Пробитата тенджера и смъртта на нацията . 157| 66013 |26.05.2012 Не убивайте Софка – ние сме виновните! . 137| 47626 |24.05.2012 Гордей се, българино! Син си на юнашко племе! . 40| 44356 |21.05.2012 Столетницата ще си връща девствеността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads