Реклама / Ads
19| 12810 |23.01.2015 ГЛАСЪТ

Кабинетът посегна на най-милото на #Кой - далаверата с медиите

.
Сталин чете любимия си вестник легнал
Кабинетът "Борисов 2" е на път да влезе в историята. Това ще стане ако той направи планираната крачка в посока на истински промени в медийната собственост. След като се видя, че страховете са повече от желанието да се разтръска съдебната система, някой е посъветвал премиерът все пак да покаже характер.
 
Слава богу, идеята е в посока на медиите. За първи път някой се опитва да извади на светло придобиванията и сливанията на медии. Че решението е правилно личи и от крокодилските сълзи, които зарони една от васалните на конгломерата #Кой редакция - по-точно главният й надзирател, предсатвляващ главния чорбаджия. Управляващите готвели контрол върху собствеността на медиите, което било нечувано посегателство, пищи надзирателят. Воплите са графично оформени като некролог, в преобладаващо черно, на 1-ва страница. Всъщност става дума за прозрачност, но на надзирателя "контрол" му звучи по-мракобесно, каквато е целта на внушението.

За какво все пак иде реч? Текстът в глава 18 от Правителствената програма - "Подобряване на публичната среда" - гласи: "Ще се разработят норми по отношение на придобиванията/сливанията на медии, които да гарантират, че определен собственик (едно лице или свързани лица по силата на Търговския закон) на медии не може да има "значително влияние" върху медийната среда, включително по отношение на отпечатването и разпространението".

Разбирате ли сега къде ги стяга чепикът тия джелати на свободното слово? В интерес на истината от началото на мандата на това правителство същите тези медии се надпреварваха да хвалят Бойко Борисов, разчитайки да им играе по свирката. Като видяха обаче, че ще ги вадят от офшорните им дупки - оголиха зъби.

За да е съвсем ясно на публиката за какво става дума, ще се опитам да поясня с пример. Семейството на депутата от ДПС Делян Пеевски притежава голяма част от медиите в България. Той сам го призна в едно интервю. Семейството обаче притежава и печатната база. Притежава и най-голямата разпространителска мрежа. Също и "Лафка", където медийните продукти се продават заедно с кафета, цигари и напитки. Правилно сте разбрали, "Лафка" продава акцизни стоки, което си е Солунската митница, откъдето й да го погледнете. Такъв брутален монополизъм съществува само в Северна Корея, но там "шапка" е държавата, а тук мафиотско-политически кръг. С въпросната глава 18 кабинетът се опитва да разчупи този противен модел и трябва да бъде подкрепен.

Оплаквачите хленчат, че сега с тази задача е натоварена Комисията за защита на конкуренцията и това било достатъчно. Е да, но тази комисия очевидно си затваря очите пред безчинствата на башибозука в медийното пространство. Може би новата стъпка на кабинета ще принуди собствениците на "онези" медии, печатници, разпространение, разни лафки и цели полиграфически комбинати да излязат от сянката на Лихтенщайнските си фирми. Биха могли да го сторят чрез подставени лица. Или да прехвърлят собствеността на същите тези лица, които днес бранят интереса им. Но едва ли ще им стигне смелост за подобно решение, защото си знаят стоката, а тя е най-талантлива в предателствата.

И като нямат аргументи, почват да вият срещу луната: "Замирисва на Джугашвили". Уж трябва да е патетично и грабващо, но е семпло и тъпо. И издайническо. Не замирисва, драги виещи, а вони и не отсега. Вони откакто моделът #Кой яхна държавата, а висши представители на основни институции клекнаха угоднически на големия бял господар със сопата, наречена "свободни медии".

Дано кабинетът удържи на тази атака, защото тя ще е по-силна и по-мръсна дори от тази за т.нар. "етническо напрежение".

А журналистите от тези редакции един ден ще се радват на свободата като французите, когато са разрушили Бастилията на 14 юли 1789 г.

Колкото до връзката на сегашните скрити собственици и техните комисари в медиите с Джугашвили - тя наистина е кръвна. Досущ като своя Бащица те разпореждат на редакциите кой да бъде ударен, кой похвален, кой направо убит, чий бизнес да бъде разкостен и прочие болшевишко-мутренски мурафети. И точно както Сталин е говорил за морал и демокрация те говорят, например, че контрабандата на цигари е вредна, не плаща детските градини, не плаща и данъци. Ами като е така - спрете да контрабандирате и да произвеждате нелегални цигари и пазарът ще се нормализира. Направо счупихте нагломера! А ако въобще се махнете от живота ни - и държавата ще тръгне е нагоре.

Освен това населеното място е Кардам, а не Кадам...

А #Кой никога не е уважавал истинските медийни хора. Никога.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 8918 |23.01.2015 Мнението на Борисов за дамите - като дамските превръзки . 26| 10573 |20.01.2015 Свободното слово между #КОЙ и "Америка за България" . 16| 11391 |19.01.2015 Защо "случаят КТБ" няма шанс да приключи в България . 78| 10583 |18.01.2015 Задължителното гласуване е далавера, партиите ще лапнат още 150 млн

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads