Реклама / Ads
24| 15290 |13.05.2010 ГЛАСЪТ

Качват Бойко на динеВи кори...

.
Коварство и диня...
Тъкмо си мислех откъде да подхвана отговорите на моите критици, които се активираха през последните седмици, възпалени от мой текст във в. „24 часа” и се оказа, че последните събития сами дават информационен повод.
 
Едно от нещата, за които предупреждавах от доста време, вече е факт: прокуратурата се е заела с далаверите на несебърския кмет. Такива заглавия срещам из вестниците тези дни. Да предвидиш обаче подобно развитие на кариерата на Николай Димитров не е нужно да си пророк. Действията му през последните години даваха ясен знак, че го очаква среща със закона. Е, това вече стана. Не злорадствам, нито премеждията на кмета с правосъдието ми вършат някаква работа. Тъжното е, че претенциите на един неподготвен човек рано или късно се оказват кухи и без покритие, което едва ли е изненадало дори близкия му приятелски кръг.

Още по-тъжно е, че действията, бездействията и далаверите на този човек засягат много хора и структури в Несебър и Слънчев бряг. Възможно е той да не го осъзнава, защото за това се изисква поне някакво ниво на подготовка, каквото той очевидно не притежава. Много скоро самият той ще разбере също, че е бил използван, както тираджия крайпътна платена мома. Тези, които го съватваха и му нашепваха елейни обещания, в скоро време ще се отметнат от него. По две много прости причини: не искат и те да се забъркват с прокуратурата, освен това наближават местни избори и ще им трябва нова кукла. Прегръдката на доморасли бизнесмени с яхти, политици и едри чиновници все повече ще му напомня за тази на Юда и все по-малко за ласките на Ева.

Отделям толкова внимание на все още кмета Димитров, защото декларацията по повод моите разсъждения какво очаква най-големия български курорт Слънчев бряг след извършения преврат по подмяна на борда и изпълнителния директор, подпечатана с печата на община Несебър, съдържаше доста нескопосани, смешни и неверни твърдения. (Адвокатите ми с голямо желание поеха казуса.) Нямам намерение да ограмотявам Димитров по въпросите на управлението, защото сега е зает с изучаване на точките от закона, които е сгазил – волно, неволно или от глупост, пък и едва ли би ме разбрал.

Само ще припомня, че през управлението на досегашния борд в курорта са инвестирани 92 млн лева. И това, освен, че е видно, е и надлежно документирано. И е причина немалко чужденци и български туристи да идват на почивка именно в Слънчев бряг. Което от своя страна захранва със средства именно община Несебър и тя е втората най-богата община в страната след София именно благодарение на комплекса и въпреки усилията на кмета. Николай Димитров се пъчи, че като един Матросов е запушил абразурата на комплекса срещу „Октопода”. Действията на прокуратурата очевидно разбиват този мит на пух и прах. В антрефилето си, заредено с яростта на пъпчив пуберитет, Димитров намеква дебело, че едва ли не името ми е замесено в някакви убийства в региона, включително и в това на някогашния шеф на Общинския съвет в Несебър Димитър Янков. Целта е елементарна - не да се повдигне някаква завеса, а да се омаскари опонента. Колко нескопосано.

Надявам се, че при срещите си с прокурорите по собствените му далавери, ще сподели тези свои виждания и с тях, като обясни откъде черпи информация и с какви доказателства разполага. Нали е лоялен гражданин, или се лъжа? На магистратите обаче ще им е любопитно да узнаят подробности за топлата връзка между него и Марчело Джотолов. Същият, който сега е в ареста по обвинения за съучастничество в престъпна мрежа заедно с Алексей Петров-Трактора. Доста любопитна дружба, като се има предвид, че същият Джотолов е участвал активно, според общински съветник от община Несебър, в предизборната кампания на Николай Димитров... Както се казва: „октопода” вика „дръжте октопода”. Именно подобна обвъзраност ми дава основание да повторя твърдението си, че и сега, както и при предишната власт на тройната коалиция, се присламчват стари апетити, преоблечени в конюнктурна партийна лоялност. Този път на дневен ред е ГЕРБ в лицето на местни дерибеи, функционери и лапачи. Очертава се избраните послушковци, изцяло зависими от корпоративни и сенчести интереси, да изпълнят „мисията” по ликвидиране и превземане на останалите зелени места в Слънчев бряг. Няма да е завършил още сегашният туристически сезон и ще узнаем, че мрачната ми прогноза се е сбъднала...

Някога по същия начин предупредих, че министър Шулева продава на безценица нещо, което не й принадлежи – енергопреносната мрежа на Слънчев бряг. Днес това е очевиден факт, чията несправедливост се плаща от всички българи под формата на непрекъснато поскъпващ ток и липса на инвестиции.

Съвсем очаквано, подопечният на Алексей Петров в. „Галерия” в последния си брой подхваща по стахановски темата за мракобесната ми роля в съсипването на Слънчев бряг. Поради липса на въображение изданието повтаря куците обвинения и внушения на опонентите на борда на „Слънчев бряг” и изпълнителния директор Малина Стратиева. Оказахме се виновни за всичко негативно, случващо се в курорта. Да бяха гледали по-внимателно филма на Генка Шекерова от бТВ, но и това им е трудно...

За „Галерия” истината е без значение – важното е очернянето да върви в пълен ход. Важното е да се излива помия, нещо, в което ръководството на изданието очевидно се е професионализирало. Павликморозовщината е пуснала дълбоки корени в ценностната система на тези хора, ако щедро допуснем, че имат такава, което си е жива фантастика. Всичко е просто и ясно: който не боготвори Алексей Петров (разбирай и приближените му като Джотолов, Тони-Хамстера и пр.) е враг и трябва да бъде сразен. Средствата са обичайните – лъжи, лъжи и пак лъжи. Ако си ломски циганин обаче и пееш „Свобода за Алексей Петров” (по признание на самите роми, те не познавали нито били виждали божеството Петров, но искат свободата му...), веднага се превръщаш в положителен герой в дописка на „репортера” на „Галерия”, минал да наобиколи бащиния роден край. Колко трогателно. И колко фалшиво. Дали роденият в Ломско проф. Патрашков е прочел въпросното екзалтирано писание?

Няма да коментирам повече този вестник. Нека го направят хората от журналистическата колегия, немалко от които също са обливани в него с нечистотии неуморно и методично.

По-горе споменах за местни дерибеи, функционери, лапачи и доморасли бизнесмени, на които лигите потичат всеки път, когато си представят, че Слънчев бряг е в ръчичките им. Това ме подсеща за известните главно с кичозните тържества, братя Диневи. Те също са от приятелския кръг на кмета Димитров. Подкрепят го с партията си „Море”, която е формация, която изповядва единствено философията на личната изгода.

Несебърският кмет Николай Димитров например не крие, че действа като подставено лице на въпросните братя Диневи, на които им стана тясно да се вихрят в родното село “Св. Влас” и на прочутото си яхтено пристанище. За него се твърди, че е построено в нарушение на закона върху изключително държавна собственост. Разбира се, те също реагират като ужилени на прогнозата ми, че с тяхното активно участие чрез смяната на борда се реализира доста по-катастрофален сюжет. Няма да остане и стрък трева, нито сантиметър от курорта, незает от хотели и полукриминални търговски обекти. Дано се окажа лош пророк. Те ме „оборват” с аргументи от сорта, че построили църкви с лични средства. Това би трябвало да предизвика умиление и християнски възторг, но по-скоро подсеща, че данъчните и прокуратурата би трябвало да бъдат нащрек, когато животът на подобни хора преминава в демонстрации на софри с хайвер, шампанско, фолквакханалии, дефилета на старлетки, автомобилни състезания. Цялата тази картина напомня епизоди от филми за латинобогаташи, които сеят корупция и смърт, облечени в бели костюми, след което се кръстят умилени в частния си параклис...

Поредната подобна сцена ни сервират братята с поканата на Вселенския патриарх Вартоломей в тяхното село да открие два храма, издигнати от Диневи. Ще му бъде връчена и титлата "доктор хонорис кауза" на Бургаския свободен университет, също считан за тяхна рожба. Въобще Вартоломей ще е два дни в прегръдките на Диневи, изместил за кратко старлетките. Уредено е и спазването на протокола и Вселенския патриарх проформа е поканен от Сливенския митрополит Йоаникий. На начинанието усърдно помага министърът без портфейл Божидар Димитров. Уреден е въпросът и с посрещането на бургаското летище – лично премиерът Бойко Борисов ще е там. Да ме прощават организаторите, но в цялото мероприятие прозират много повече меркантилност, кич и показност, отколкото християнски порив... Който има очи, ще види и какво се крие зад тази демонстрация. Жалко, че Българската Православна църква запазва мълчание, вместо да заяви открито за какво става въпрос.

При подобна парадност винаги възникват две съмнения. Първото, че чрез фалшива благотворителност и християнска добродетелност се опитваш да си откупиш опрощение за натрупаните грехове. Ти си знаеш какви. И второто: чрез същата фалшива поза, но чрез пари да влезеш в историята. За целта винаги е удобно да имаш под ръка и историк-министър. И омбудсман като Гиньо Ганев, което сигурно не е толкова скъпо. Да се наредиш до братя Евлоги и Христо Георгиеви, например, колкото и травмиращо да е сравнението...

Сред посрещачите на Вселенския патриарх сигурно ще са и бургаските депутати от ГЕРБ по списък. Там ще е и Димитър Бойчев, един от вдъхновителите на кампанията срещу досегашното ръководство на „Слънчев бряг” АД. С чувство за изпълнен партиен дълг ще рапортува за свършената работа, близка повече до понятието „мокра поръчка”. Възможно е изживяващият се напоследък като туристически спец Бойчев да се докопа до старческата десница на Валтоломей и целувайки я да се сдобие с чувство за непреходност на собствената си личност.

Там някъде ще е и шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елина Иванова. Ще я разочаровам, но няма да отделя много място за нейните въжделения и многогодишни опити по оплюване на всичко конструктивно, което се е направило в курорта. Ще й кажа само, че очакванията й за безметежно тарикатстване на гърба на държавата, ще останат необслужени и при новия борд. И не защото държавническото мислене ще е водещо, а защото приоритетни са други поръчки и личности, пред които Иванова е просто фон. И тя като кмета на Несебър Димитров ще осъзнае, че е прелъстена и изостанета в един момент. Но поне за нея това няма да е нещо ново.

Гротескното в случая е, че тази политическа пиеска се разиграва на фона на опитите на Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов да блокират действията на българския „Октопод”. Някой обаче упорито ги качва на динеВи кори. Не ми остава друго освен да им пожелая бърз напредък в новата-стара дисциплина.

Младен Мутафчийски,
собственик на комплекс
Хелена Ризорт в Слънчев бряг
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 10881 |10.04.2010 Гладният Бойко Борисов . 63| 33307 |21.01.2010 Бойко срещу Слави –двама каубои, единият от тях лъже! . 45| 17589 |13.07.2009 Бате Бойко, вземи кака Ме!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads