Реклама / Ads
13| 6477 |12.03.2009 ГЛАСЪТ

Как кленовият лист се превръща в листо от гнила круша

.
БНТ атакува зрителите с поредната мегаломанска кампания – „Големият избор” – имаш добра идея, дори велика идея. Чакат ни обръщения от екрана, които за пореден път ще докажат, че на Сан Стефано 29 не са в състояние да измислят нищо.
 

Добрата идея за кампанията „Голямото четене” накрая се изроди в правенето на документални филми и сладки командировчици в чужбина за една строго определена компания от разни "интелектуалци", известни със своята всеядност и претенции на разбирачи и специалисти по всичко. Хвръкнаха доста пари, а в много хора остана съмнение, че това, което показа кампанията, не е съвсем онова, което наистина чете българинът. Сега под егидата на водещия на „Панорама” Бойко Василев започна нов мегаломански проект. Ако си от 18 до 25 години, мъж или жена, може да направиш обръщение от екрана, в което да споделиш идеята си, да я защитиш и разгласиш. Регионалните центрове на БНТ в Русе, Благоевград и Пловдив вече са определили дати за да заснемат обръщенията на всеки кандидат. Моделът е канадски. Ето какво примерно обръщение е публикувано в сайта на БНТ, което трябва да даде нещо като пример: Ако се колебаете как трябва да изглежда вашата  добра идея за България, ви предлагаме обръщението на един канадски участник, не за да го побългарите а само като един пример:
„Канадците традиционно се гордеят  с това, че се съюзяват пред лицето на опасностите. Днес Канада и светът стоят пред пропаст. Ние се събуждаме за реалността,а именно, че начинът, по който решаваме да живеем днес, заплашва оцеляването на бъдещите поколения. Искам да представя  динамичното ново лидерство, необходимо на всеки един в нашата държава и  да се изправя лице в лице с предизвикателствата на влошаващата се система на здравеопазване, промяната на климата и задаващата се енергийна криза.
Първо:бих искал да сложа край на замърсяването на околната ни среда и да поощрявам  по-активния здравословен начин на живот, като по този начин  спася стотици и хиляди канадци от астма, затлъстяване,  сърдечни болести и рак.
Второ: климатичната криза, екстремните климатични промени, които виждаме в Британска Колумбия, сушата по прериите и наводненията в Манитоба – това  е само началото на  природните бедствия, засечени по целия свят, а ние продължаваме да игнорираме тази заплаха. Аз съм виждал лично трагедията, причинила тези природни бедствия. Работил съм рамо до рамо с хората в Тайланд, за да  им помогна да си възвърнат икономиката след цунамито. И това е една отговорност на нашия лидер да действа сега, да защитава канадците срещу сериозна  заплаха. Сега ние имаме възможност да обединим държавата срещу това злополучие и да градим стабилна икономика, която ще води света в 21 век и ще редефинира нашата национална идентичност. Но за да постигнем тази възможност, се изисква лидерство. Аз се казвам  Грейм Кънихан и вярвам, че този лидер съм аз.”
Подобни обръщения, само че с български привкус ще ни отправят Пенчо, Иванчо, а може и някоя Марийка. Би било любопитно в тези обръщения да чуем нещо за корупцията, бедността, политическата нефелност и организираната престъпност у нас. Но бъдете сигурни, че това няма да се случи. Ще има напудрени и високопарни слова за разрешаването на световната финансова криза. Въобще като се има пред вид кой води и отговаря за кампанията, може да се каже, че тя ще бъде удобна, правилно обтекаема и няма да разсърди никой от онези, които позволяват всевъзможните щуротии в националната медия. Защото за „Големият избор” е ясно, че отново ще обслужи нечий интереси и то в предизборен момент, какъвто е настоящият. Но още по-страшно е, че обслужва и интересите на групичка послушковци из коридорите на Сан Стефано 29, за които виреенето се е превърнало в начин на живот. Удобни и сервилни пред властта, същите тези хора с парите на данъкоплатците ни сервират поредния солено-сладко-кисел буламач. Същите тези, които си присвояват някакви предавания и ги превръщат в скучно- досадни телевизионни изрезки. Отвратителното в случая е, че тази кампания пак ще бъде широко подкрепена, ще се ръкопляска на „правилните” участници, ще се усвоят едни пари за едни хора и тя ще се превърне в  пореден елемент от подмяната на ценностната система на българското общество.

Александър Иванов 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6512 |10.03.2009 NOVINAR.NET на диалект? Карайте си го по книжовному! . 15| 9138 |08.03.2009 Половин милион за Жени . 34| 8018 |07.03.2009 Депутатските благини и нахалство нямат край . 6| 6359 |01.03.2009 Мутрополит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads