Реклама / Ads
8| 6670 |16.01.2020 ГЛАСЪТ

Как СО лекува хроничния мръсен въздух с временни мерки?

.
Един много лесно решим проблем започва да се превръща в хронично заболяване за София. Защото мръсния въздух в столицата вече отдавна спря да бъде новина, но мерките на Столичната община играят по неговата периферия - буферни паркинги, “зелени билети”, филтри на комини, разни печки ново поколение… Неща, които няма да дадат резултат. За съжаление.
 

Високи нива на фини прахови частици имаше в няколко квартала на София. Става дума за “Хиподрума”, “Надежда” и “Павлово”. Не се изключва обаче вариантът те в действителност да са много, много повече. Защото освен хронично, това заболяване е и “лесно преносимо”, така да се изразим.

 

Гражданската платформа airbg.info предупреди по-рано за замърсяване 6 пъти над нормата в района на Малинова долина, Горна баня и Бояна.

 

И ние питаме - и какво от това?

 

Зелен билет отново няма. Защото той не е изгоден на Столичната община. “Мярката” е едно от олицетворенията на поговорката “Подир дъжд - качулка” и не е много по джоба на местната управа. Или по-скоро не е в негова полза. Буферните паркинги не са безплатни, а и да бяха - в тях често няма места, поради простата причина, че се използват за частни нужди от разни хора.

 

Но Столичната община се бори. (Не)Активно.

 

Новият бюджет на местната управа предвижда повече пари за справяне с проблемите с мръсния въздух. Сред основните мерки срещу мръсния въздух са инвестиции в градския транспорт, подмяна на печки на дърва и въглища, озеленяване, почистване, обяви по-рано днес пред БНТ не кой да е, а столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

80% от бюджета ще е насочен към екология. Поне такъв е планът, но той може да претърпи корекции. Колко прекрасно! Ще се инвестира в инфраструктура - ремонт на улици, тротоари, детски градини. Градският транспорт щял да стане по-екологичен.

 

Какво означава това?

 

Ще се налеят едни пари за купуването на нови автобуси, тролеи и прочее превозни средства. Това само по себе си е чудесно, но в същото време цената на билета за градски транспорт ще си остане същата. Сиреч за средностатистическия столичанин Георги от Люлин ще продължи да е нерентабилно да вземе себе си, детето и жената и да се лашка в градския транспорт с мистериозно разписание и да дава по 10 лв на ден.

Защото за същите тия 10 лв Георги няма да мръзне на спирката с детето, а ще пътува с кола. А като се въведе тъй наречения “зелен билет” няма да може и да си го купи. И ще замърси въздуха, ама какво му пука?

 

Какво излиза?

 

Проблемът е много, много лесно решим. Защото ако се намали цената на билета, Столичната община ще излезе големият победител от битката с мръсния въздух и недоволните граждани. И ще напълни още пари в бюджета, защото градският транспорт в един момент ще стане доста по-привлекателна опция. Но може би някой не иска да смъкне цената на билета заради нечии интереси. И иска да въвежда от дъжд на вятър едни мерки постфактум, за да покаже колко добре може да се имитира дейност. Може би…

 

Ето така, уважаеми, главоболието се превръща в мигрена.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 28456 |15.01.2020 Иван Гешев не се въздържа и показа към кой кръг принадлежи . 28| 11290 |14.01.2020 НСО да пази А.Д. и Д.П. по тарифи? Нека и гвардейци да има, и мавзолей . 27| 14651 |13.01.2020 Кирил Ананиев да хвърля оставка, че освен без вода, ще останем и без здравеопазване . 29| 20013 |13.01.2020 Клизми, лукс самолети и болница за властта, за народа – голи… таласъми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads