Реклама / Ads
39| 25882 |01.05.2013 ГЛАСЪТ

Как победи справедливостта

.
Тест за прокурори и обикновени граждани...
Справедливостта възтържествува. Това в България се случва изключително рядко, затова датата 30 април заслужава специално внимание. На този ден прокуратурата обяви, чрез прессъобщение, че има данни за извършено престъпление от бившия вътрешен министър и председател на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов.
 
Цитирани са точки и алинеи от закона, които сочат, че грехът на Цветанов е свързан с недостатъчен контрол върху службата СДОТИ – за подслушване и проследяване. Цветанов обаче има имунитет като кандидат депутат и затова обвинението ще изчака да минат изборите на 12 май, за да каже дали ще повдига обвинение и какво ще е то.

За разпоредени подслушвания от ексминистъра не става и дума.

Ударът е в десятката.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви преди това на нарочна пресконференция, че обвинението няма да стане заложник на никакви интереси и няма да се бърка в предизборната кампания. Е да, но се забърка. Съобщението до медиите за Цветанов е тежък удар срещу партията и един от нейните лидери и няма как да не се отрази на кампанията и изборите.

От друга страна прокуратурата дава пример на обществото, че ще е безкомпромисна и ще прилага закона еднакво за всички. Това ние приветстваме.

 

Същият ден, още неутихнали страстите около Цветанов, долетя още една новина за благородно и справедливо дело.  Апелативният съд наложи мярка за неотклонение "домашен арест" на Антон Петров Хамстера по делото за организиране и участие в престъпна група за трафик на жени и склоняване към проституция. И Хамстера се прибра по живо по здраво. Антон Петров е считан за ръководител на организираната престъпна група. Склоняваните към проституция момичета са взимали между 600 и 1000 лв.

До този момент по това дело Антон Петров беше в ареста. Преди седмица, на 23 април, първоинстанционният Софийски градски съд отказа да пусне Хамстера от ареста заради тежестта на повдигнатите му обвинения. В съда беше предоставена нова папка с разпит на Ралица Тодорова, която е основен свидетел по делото. Ще кажете: Какво справедливо има в това, че един такъв човек е на свобода? Грешите. Първо, Хамстера всъщност е осигурявал работни места и поминък на немалко девойки, а в криза като сегашната, това е помчти равно на подвиг. Трудов и социален подвиг.

Второ, на Антон Петров е бил опериран менискус на левия крак и в ареста не му било комфортно. (Припомням, че менискус скъса и друг обвиняем по „Октопода” – Марчело Джотолов, само преди няколко месеца. Което доказва, че късането на менискус е силно заразно...) Вече ще може да се възстановява, да речем в Правителствена болница, където здравословни процедури от доста време прави неговият близък приятел и шеф Алексей Петров – Трактора.

Трето. За свободата на Хамстера пламенно пледира неговата адвокатка Ваня Траянова. Същата, която участва в опита за склоняване на важен свидетел по делото „Октопод” – Пламен Устинов да си промени показанията пред съда в полза на Алексей Петров. Споменавам този епизод от миналата пролет по същото време, защото както е тръгнало да се въздава справедливост нищо чудно опитите на Траянова и Трактора да се увенчаят с траен и окончателен успех. В смисъл въобще целият процес срещу „Октопод” да бъде пратен на майната си.  От което може да се направи само един извод: има сделка с Алексей Петров. Кой я направи и каква е тя – обвинението трябва да каже. Ако то си замълчи, ще плъзнат съмнения. Не че такива няма и сега, но ще набъбнат количествено, а в един момент и качествено, сиреч – с висока достоверност.

 

Както се казва в някои романи: всички съвпадения на имена и събития в тази история са случайни. Така се казва, но дали е така – всеки нелуд може да прецени...

 

Но да се върнем към Цветанов, който вероятно скоро ще се сдобие с прякора Злостър - Черното Влечуго от едноименния сериал. Той бе обвинен в тъмни дела, каквито героят на Роуън Аткинсън дори не е сънувал, от светли имена на българската политика.

 

Ще ги спомена не по азбучен ред и по реда на изяви, но с нужния респект към тяхната храброст.

 

Иван Петров. Екс депутат от ГЕРБ, бивш шеф на РДВР – Хасково. Същият още пред 2001 г. е считан за приятел на Иван Тодоров – Доктора – онзи митичен контрабандист, който не загина, когато му взривиха колата на бул. «Цариградско шосе» и се наложи по-късно да бъде застрелян. Та Иван Петров, според публикации в медиите, от години е контролирал контрабандата по трасето към и от турската граница още от 2001 г. Не казвам, че е вярно, а че медии така пишат.

 

Мирослав Найденов. Бивш земеделски министър. Бе един от най-активните и предани на Бойко Борисов. Името му обаче нашумя още преди 7 години, когато избухна скандалът по внос на отровно ирландско месо, което бе продавано по магазините у нас. По онова време Найденов (наричан от някои свои врагове Мършата) е главен секретар на Национална ветеринарномедицинска служба (НВМС).  Именно той обаче подписва разрешението за внос на ирланското месо, произведено през... 1996 г.  В този период в цяла Европа е наложена карантина върху месото от Ирландия заради епидемия от луда крава и търговията с него е забранена. Срещу Найденов има и други обвинения, вече като министър, за които се надявахме, че ще научим, но след записа в къщата на бившия премиер Борисов, тази надежда взе да се отдалечава. Какво имам предвид? Ами ако Найденов е постигнал някаква договорка с прокуратурата – може и да отърве процеса. Засега само предполагаме, не сме сигурни.

 

Третият герой е Емил Димитров, известен още като Емо Ротманса и Емо Фаса. Защо са му лепнати точно тези прякори – всеки сам да си отговори. Не е толкова трудно.

Емил Димитров е известен като вносител на скандални лобистки законопроекти и се прослави с репликата "България е наша, гората е наша, ще правим каквото си искаме, с вас или без вас". Заради влиянието си в ГЕРБ е наричан още "министър на земеделието в сянка".

Близо шест месеца Комисията за конфликт на интереси в миналия парламент разследваше сигнал срещу него, подаден от екологични сдружения, но така и нищо не стана.

В бизнеса с цигари и в хотелиерството най-близкият партньор на Емил Димитров е Славян Теофилов от СИК, пишат някои медии.

Димитров е автор на най-крупната заменка на гори от времето на Станишев - 900 декара в Етрополския балкан. Заменените гори са в границите на ловното стопанство "Елен", собственост на Димитров. Справедлива и законна.

Чрез фирмата "Експрес Турс" получава със заменка 11 декара в Несебър. Тези сделки влизат в групата на проверяваните от Еврокомисията за непозволена държавна помощ, за което България рискува голяма глоба.

С ловното стопанство "Елен" е свързан и един друг скандал. През 2005 г. барон Еберхард фон Геминген-Хорнберг от Германия отстрелва елен, а трофеят е обявен за световен рекорд. Баронът заплаща щастлив 65 000 евро. По-късно обаче лъсва, че еленът е отгледан като „бройлер” във ферма в Австрия, откъдето нашите го купили за 20 хиляди евро.

 

Точно тези трима горди и неопетнени мъже се хвърлиха в атака срещу Цветан Цветанов по време на предизборната кампания. Не че не са имали смелост да го направят и преди, но друго си е да удариш преди изборите. И тримата не бяха включени в кандидат-депутатските листи, което може би ги е наскърбило. Друг е въпросът, защо въобще бяха част от мнозинството и управлението на ГЕРБ. На този въпрос един ден Борисов и Цветанов така или иначе ще трябва да дадат отговор.

Атаките на „тримата от запаса” бяха подкрепени не от кой да е, а от самият Гриша Ганчев. Бизнесменът изнесе половинчасова лекция по съвременна икономика, бизнес, източване на ДДС и рекет по една телевизия, пред един водещ, с който бяха в чуден синхрон. И нито дума за контрабандната захар, която залива България и която съсипа заводите в Девня и Горна Митрополия и е на път да съсипе и тези в Горна Оряховица. Естествено Ганчев няма нищо общо с контрабандата на захар, макар някои да твърдят съвсем друго. Ганчев няма нищо общо и с отвличането на неговия съдружник Ангел Бончев, макар че се прокраднаха известни съмнения. Недоказани, разбира се. Странното е къде отидоха дяловете на Бончев докато бе похитен, но някой ден може би прокуратурата ще отговори и на това питане. 

 

Това е горе-долу отрядът на справедливите отмъстители.

Ако тръгнем от публикациите за тях през годините, ще излезе, че лобито на контрабандата напада Цветанов. Мотивът би могъл ба бъде само един: или ги рекетира да им вземе бизнеса, или им е прекъснал „кранчето” с полицейските акции през последните 3,5 години. Ако е първото – излиза, че тези мъже признават принадлежността си към нелегарния трафик на стоки и други свои прегрешения като лобизъм, злоупотреба със служебно положение и пр. и че са ощетили държавата с неясно колко милиона.

Ако обаче е второто – тогава прокуратурата трябва да защити Цветанов.

Така се получава.

И понеже в цялата сага бе замесено и подслушването, ще ви кажа направо: нерегламентирано подслушване и проследяване се извършва в страната от години. Замесени са бивши служители на МВР и службите, ДАНС, политици и откровени мафиоти. Редно е да се знае също, че не само СДОТИ има техника и извършва подобна дейност. Военното разузнаване, например, може да подслушва без разрешение от прокурор или съдия. Може да върши и много други неща.

Един от най-богатите българи пък е събрал във фирмата си цял отряд от специалисти по шпионски дейности. Те също не стоят със скръстени ръце.

Но за това в следващите дни.

Ще е интересно.

И да не забравя: Иван Петров, Емил Димитров – Емо Ротманса, Алексей Петров, Хамстера и Миро Найденов са активирани от други хора, които са високо зад и над тях. Там сделките са други, както и целите. Със сигурност обаче в тези сметки не влизат 7,3 млн българи.

И още. Дали Сергей Станишев се усети, че някой го използва като куриер да занесе онзи анонимен сигнал на главния прокурор?  

 

Николай Иванов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 33634 |29.04.2013 Президентският съветник Стоимен Стоименов излъга като комунист . 68| 30667 |25.04.2013 Сенки на храбреци и подлеци. М.Н. . 177| 40319 |22.04.2013 Прехвалената Държавна сигурност – нула способности, нула резултати . 35| 28240 |19.04.2013 Петък е...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads