Реклама / Ads
18| 10532 |12.08.2010 ГЛАСЪТ

На какъв PR се ловят политици и други „випове”

.
Министър Цветанов тича
Още не са стартирали есенните телевизионни реалитита за вип персони, но нашенският „елит” вече напира да се покаже. Бареков казал, че около мъже като него винаги има красиви жени.
 

Ще си позволим допълнението: глупави, руси, хитри, меркантилни, агресивни, алчни, брутални - също. Още не завършил мисълта си и някои медии, примрели от радост, че ги е ощастливил с вниманието си – тиражират мъдростите му. Като слушам Бареков и се сещам за Уорън Бийти, който ощастливил 12 000 дами. Но това е нищо, защото наш’та майна донжуан тепърва ще се развихря. Освен това има и джет, а за Бийти няма такива данни... Но с това не се свършва потната информация около Бареков. Медии описват, че той и синчето му били с бански „Армани”. Сигурно ги е купил в мола. Уау! Но не е виновен Бареков, не е.

На първо място в Топ 10 на седмицата обаче е вътрешният министър Цветан Цветанов. Просто е отвял конкуренцията с червения потник и гащета, устремения поглед напред в бъдещето, здравословния крос, съпровождащите го приятел и колега, пърхащите отстрани охранители. Той може и да не знае, но ние ще запълним празнотата: всичко започва през 1978 г., когато фотограф заснема американския президент Джими Картър в трико за джогинг. Оттогава насам няма политик, който да не е минал през този сюжет. Има-няма трийсет години и ние сме в джаза, така да се каже.
Съобщенията са направо трогателни. С крос започва денят по време на почивката на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той пробягва 8 км. по алеите на Албена в компанията на шефа на ГДБОП Станимир Флоров и певецът и негов приятел Веселин Маринов. Цветанов, който има диплома за треньор по лека атлетика тича с доста високо темпо, което определено затруднява Веселин Маринов и охраната. Точно в 7 ч всяка сутрин вицепремиерът, Веселин Маринов и Станимир Флоров излизат в спортни екипи от входа на хотел "Гранд Фламинго" в курорта. Със скоростно темпо влизат в огромния и потънал в зеленина парк Балтата и тичат поне 30 минути без почивка. Това е единственото време от деня, в което МВР шефът не говори по телефона си. Плътно зад Цветанов, Маринов и Флоров тичат и двамата охранители от НСО, които също са бивши спортисти и не изостават от темпото. Трети гард се движи край вицепремиера на колело и вероятно носи телефоните на МВР шефа. И така през целия роман. Напрежение, трилър, екшън... К’во да кажем повече, дъх не ни остана...
Френският министър на вътрешните работи Брис Ортфе обаче не е заслужил такова внимание. Той се пържи на друг огън: съборил 40 цигански катуна и лагери и предложил на парламента да бъдат лишени от френско гражданство всички имигранти от мюсюлмански страни, които изповядват многоженството, обрязването на жени и „други сериозни нарушения” на човешките права. Вместо да си тичка с приятели по плажа в Сен Тропе.

Google показва, че единствен колега на Цветанов, който е в отпуск през август е вътрешният министър на Дегестан Али Магомедов. Той обаче вече е бивш, защото на 11 август президентът Дмитрий Медведев го уволнил. Едва ли е свързано с годишнината от боевете на Шипка на 11 август 1877 година, ама де да знае човек...

За най-успешен летен пиар може да претендира министър Божидар Димитров. Популярността му скочи тройно, обра и някои пасиви, но като цяло народът си призна, че наистина е „шибан”. Археолозите също, защото така и не реагираха адекватно на обидите му, а мълвяха закани и упреци, скрити нейде в анонимните си научни крепости. А можеха да го наплюят от сърце, да кажат, че е тъпанар, пияница, коцкар, меркантилен тип, иманяр и пр. епитети и щяха да се прочуят и те. Вярно, не с научни открития, но покрай попържните можеше да прокарат и някоя теза за траките или ацтеките – все едно.

Добър удар по традиция направи Ахмед Доган. Данъчни, комисии и отделни борци с корупцията си изпокъсаха гласните струни и останаха без сън да обясняват по телевизии и радиа как го дебнат да го ударят за двумилионния хонорар, даден му за „Цанков камък”. Доган толкова се притеснил, че се „скрил” чак край Босфора, на яхтата си, където зъбите му тракали от страх, споделят в sms-и до свои близки манекенки. „Край Босфора шум се вдига, лъскат саби, щитове...” Евалла, пич! Повод за всички членове и фенове на ДПС да се кефят на своя вожд - Летящия Сокол. („Комсомол, комсомол, ти летиш като сокол...”, имаше такава песен едно време.) Интересно защо нито една социологическа агенция не направи анкета: „Ще бъде ли санкциониран Доган за получения хонорар?” Или в сезона на голфа не се предвиждат подобни упражнения?


Една от малкото снимки на Обама по време на миналогодишния му отпуск.

Румен Петков си направи PR по своя си начин, използвайки морското студио на Нова телевизия и омекналите водещи Ели Гигова и Вито Саръиванов. Каквото искаше да каже – каза го. Освен това подаде топката на Корнелия Нинова и Антон Кутев и те да се изявят. Хитър номер, като се има интелектуалния капацитет на „Позитано” 20. Корнелия Нинова с хъс и апломб се опита да ни убеди, че наистина е уплашена, че земеделският министър ще я убие, но артистичността и изневери и бе неубедителна. Боже, вярва ли си или и всички и приличаме на доброволци в продължаващия нехуманен експеримент на Бузлуджа? Никой обаче не я пита за придобитите от семейството й имоти и предприятия по времето на Иван Костов (например Кореком на ул. „Калоян”), за скандалите, когато бе зам.-министър на икономиката и подпалиха две нейни коли, за натиска върху следователи и т.н. Не я пита и министър Мирослав Найденов, който охотно налапва въдицата за „убийството”, явно решил да избяга поне за ден-два от темата за мръвките с етикет „Стара планина” през летните горещини. А точно сега е моментът да ни се обясни проверява ли някой какво се предлага покрай пътищата, плажовете и капанчетата в курортите? Какви миди, кюфтета, майонези, размразени риби и напитки? Ако има PR и съветници, на които плаща - тях да застреля, а Нинова да остави на ловците от БСП, те и без това са й вдигнали мерника...

„Спосибо, Бойко!” Така казал Путин, и няколко мъжки сълзи се търкулнали по обветреното му лице. Родните медии подхващат фразата и бързат да стоплят сърцата ни, което ни препраща във времето на Вазовото „Здравствуйте, братушки”. Нашите пожарникари показали чудеса от храброст в горящите руски полета и поселения. Ами на тях да благодарят руснаците, защо на Бойко? Влезте в руските сайтове и вижте колко изречения са написани по повод голямата руска благодарност. Николко. Хайде да не си приписваме повече героизъм от необходимото. Там помагат и други екипи, в Москва стотици измират само поради липса на елементарни маски... Преди няколко години руски пожарникари гасиха гори у нас, храниха ги и ги поиха на корем в герговия хотел „Санкт Петербург” в Пловдив, накичиха ги и с най-високи държавни отличия, а хората се чудеха какво става, защото мислеха че просто си свършат работата. Царе сме да направим отблъскващи и най-нормалните неща.

Открит урок „Как се прави политически PR през август” изнесе израелския президент Шимон Перес. Брилянтен, умерен, говорещ леко за сериозните неща. Каза три изречения за българския народ и отношението му към евреите, но цял свят го чу. „Била е атакувана и нападана от всички посоки и не е лесно да се изтърпи това, но България не се е огънала пред никого. Дори и в най-трудните условия тя се е изправяла срещу нацистите не само, за да защити себе си, а за да спаси българските евреи. И аз бих искал да ви дам устно най-високия орден, който би могъл да се връчи на някого - на целия ви народ - орден за човечност, орден за смелост, орден за опълчването ви срещу нацисткия режим”. Рядко чуваме такива думи. Пред тази чистосърдечна оценка думите на българския президент Първанов излеждаха излишни и маранята на „Дондуков” ги погълна... Но в случая той нямаше какво друго да направи.

И като стана дума за Първанов редно е да споменем, че сватбата на първородния син Владимир мина доста незабелязано, въпреки усилията на медиите. Все пак не ни се размина и научихме, че Владимир и Цветанка били готови за звездна двойка във ВИП-денс, например. Колко нормално щеше да е всичко без тази измъчена и неканена простотия. Дано Владимир и Цветанка не са се хванали.
В този ред на мисли няма как да пропуснем последните светски изяви на певицата Мариана Попова, която бе свързвана от клюките в любовен роман с президента Първанов преди време. 7-месечната й дъщеря Мария-Магдалена (колко оригинално име) била заведена от родителите си на купон на PR експерта Максим Бехар. Ние си поплакахме от умиление, не се притеснявайте и вие да си поплачите.

Пиарски елементи имаше и в отразяването на посещението на шефа на Световната банка Робърт Зелик в София. Бойко го обяви за приятел на България. Зелик върна жеста и каза, че сме добре с материала. В шума от благодарностите някакси се изгубиха думите на Зелик: „Пътищата са важни не само като възможност за нови работни места, но и за бъдещо развитие. Важно е пътищата да се строят както трябва, да се преодолее корупцията, да има повече прозрачност”. Смутена остана обаче еврокомисарят Кристалина Георгиева, която уж на шега подхвърли, че я притеснява, ако от Гранитната зала на МС излезе новината, че президентът на Световната банка е посъветвал Борисов да вдигнем бюджетния дефицит. Коментари не последваха.

Доста усилия да привлекат вниманието върху себе си положиха и някои хора от и около ДСБ. Наизвадиха стари компромати срещу президентски съветник, срещу процедури за допуск до натовски тайни и срещу шефката на ДКСИ Цвета Маркова. В ролята на Sturmabteilung (атакуващи войници, отряд, нем.) се изяви отново Методи Андреев, подкрепен от ген. Атанас Атанасов и депутата Иван Иванов. Да се чуди човек защо хабят толкова енергия, вместо простичко да кажат, че им харесва поста й.

Такива са нещата около пиара у нас. Виповете си мислят, че са гениални, велики и неповторими, а другите пасат трева и пият газ. Което е доста забавно. Най-много им се присмиват обаче хората от най-близкото им обкръжение. Това обаче те разбират последни, както съпруга за невярната си жена.

Минко Дочев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7990 |16.12.2008 Политиците и честните хора вече танцуват . 1| 11205 |31.05.2007 Да спасим честните политици и министри от нападките на луди генерали – това е девизът днес . 0| 5624 |23.03.2007 Големите шампиони - радост за народа и фотосесия за политиците . 0| 6104 |23.03.2007 Какъв е руският дял в златото на Денкова и Стависки?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads