Реклама / Ads
31| 12099 |27.11.2014 ГЛАСЪТ

И какво като дойдат танковете? Вече идваха...

.
Брад Пит като танкист
В най-трудните дни за България репликата "Танковете да дойдат" винаги е играла особена роля. Учени и политолози все още не могат да формулират ясна оценка за участието на "железните чудовища" в писането на историята ни.
 
Наскоро Брад Пит игра танкист в "Ярост" и върна спомените към епичните сражения, печелени от танковете през Втората световна война. Брад Пит кемаф зад купола на танка "Фюри" наистина е епична и неповторима гледка... В Русия пък и до днес е популярна песента "Три танкиста", както и народната интерпретация "Три танкиста выпили по триста...".

През 70-те години с голям упех у нас бе излъчен полският сериал "Четиримата танкисти и кучето". Въображението на снимачния екип на моменти минаваше границите на реалното и цели епизоди германски подразделения бягаха ужасени още щом зърнеха танка "Руди"...

 

Танковете да дойдат, рече и ген. Бен Ходжес, който от три седмици командва американските сухопътни войски в Европа. След тази реплика медиите пощуряха, описвайки как "цели" 150 танка " Abrams M1" щели да пристигнат в Източна Европа, за да възпрат евентуална военна агресия от страна на Русия. Бре, рекоха си някои атлантици, голяма сила се задава! Че 150 танка са сила, няма спор. Но не е излишно да знаем, че Русия разполага в момента с около 14 000 танка, над 9000 от които последен модел. В тази статистика не влизат самоходните артилерийски установки, бойни машини на пехотата, бронетранспортьорите и бойни установки с огнехвъргачки - общо над 16 000 бронирани тежки верижни машини. С танковете се оформя "желязна" армия от 30 000 тежко въоръжени, включително с различни ракети комплекси.

 

Около 15 от американските танкове вероятно ще пристигнат и у нас. И не само, а ще останат тук, за да ни пазят. И да участват в бойни учения с остатъците от българската армия, която по данни на НАТО притежава около 80 танка в движение и други около 600 в резерв. Колко от тях ще запалят и тръгнат, ако се наложи - е трудно да се каже.

 

Очевидно е, че американците се опитват да правят дипломация с едни 150 танка, които ще бъдат дислоцирани от Полша и Прибалтика до България. Жестът трябва да успокои източноевропейците, че и да има руска заплаха, тя ще бъде спряна от железен танков юмрук.

 

Да прощава ген. Ходжес, ама наперените му твърдения сигурно искрено са развеселили президента Путин и ген. Олег Салюков, командващ на Сухопътните войски на РФ. Едва ли ще успокоят и европейците. Защото работата не е в танковете, а в мирните инициативи и идеи, в умението да се преговаря и да се правят компромиси.

 

Иначе ние тази реплика "Да дойдат танковете" си я знаем отдавна.

На 14 декември 1989 г. в София е организирана жива верига около Народното събрание с искане да се отмени член 1. от Конституцията. Той даваше неограничена власт на Българската комунистическа партия в ръководството на страната. Петър Младенов, тогава председател/президент се опита да преговаря с множеството. Бе освиркан, а народът тръгна към сградата на Народното събрание. В този момент, според заснети кадри от оператора и привърженик на СДС Евгений Михайлов, Младенов произнася фразата: “По-добре е танковете да дойдат!”.  До смъртта си Петър Младенов твърдеше, че записът е манипулиран.

Нещо подобно се случи и през лятото на 2013 г. След гласуване в НС депутатът от ДПС Делян Пеевски за оглави ДАНС, стотици хиляди заляха улиците в страната в знак на протест.

По този повод на 18 юни 2013 Иво Инджев пише в своя блог:

"Натрупаният гняв от абсурдите направи от Пеевски нещо като танк, насъскан да мачка, на чийто път обаче се изправиха гражданите- почти като онзи китайски самотник от знаменитата снимка на протестиращ, застанал пред танкова колона, изпратена да смаже порива към свобода на площад Тянанмън в Пекин на 3-ти срещу 4-ти юни 1989 г."

 

Пеевски като танк... Година и половина по-късно обаче депутатът от ДПС продължава да е "насъскан танк", който прегази четвъртата по големина банка КТБ, седи си на първия ред в парламента, внася закони и контролира голяма част от медиите, както пише най-големият вестник в света "Ню Йорк Таймс"...

 

Друга танкова история е тази от 9 септември 1944 г. Слизащите от Балкана партизани едва ли биха се справили сами със свалянето на правителството, ако не са били танковете от Бронираната бригада край София. Тежките машини влизат в столицата и заемат позиция на Орлов мост, между булевардите "Адолф Хитлер" (днес "Евлоги Георгиев") и "Цариградско шосе". Командват ги капитаните Ценов, Петров, Славков и майор Босилков.

Така че и призивът на Кимон Георгиев в онази нощ "Танковете да дойдат" е свършил основната работа. Какви са били последствията от този акт е друг въпрос.

 

През 1999 г. правителството в София реши да направи жест към отделилата се от Югославия република Македония. Подарява на братско Скопие 100 танка Т-55, които да подсилят техните четири... За благодарност власттите в Македония подхванаха истерична кампания срещу България и българската история, която продължава и до днес.

 

Танкове са играли мрачна роля в Унгарските събития през 1956 г. и в Пражката пролет в Чехословакия през 1968 г. Именно те спасяват разклатения съветски модел на управление.

 

След години пък руснаците сами осъзнаха, че с танкове не се печели мир и изтеглиха своите от Афганистан. Изтеглиха ги и от ГДР, Полша, Унгария, Чехословакия...

 

И американците бяха принудени да направят същото със своите от Виетнам, Ирак, а сега и от Афганистан.

 

Затова трябва да се внимава, когато някой вика танковете.

 

Димитър Костадинов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 11534 |17.11.2014 Защо С. Диков се качи на кола като Д. Найденова? Видео! . 19| 10485 |31.10.2014 Какво казват на Борисов де Гол, Хироми Арисава и Маркс . 0| 9785 |20.10.2014 Какво ни чака? . 46| 12006 |15.10.2014 Зависимости тегнат като окови над преговорите за кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads