Реклама / Ads
35| 17265 |14.07.2014 ГЛАСЪТ

Какво свързва Пеевски и Прокопиев с банковия атентат

.
Корпоративна търговка банка бе ударена смъртоносно. Сценарият е ясен: мажоритарният собственик Цветан Василев да бъде изолиран, смачкан, а защо не и ликвидиран, а банката открадната. Плюс предприятията и работещите в тях около 200 000 души, които функционират от години чрез КТБ и тя чрез тях.
 

Дълбоко се заблуждават всички, които вярват, че ударът е само срещу тази банка и един човек.  Амбициите на сценаристите са много по-големи. Удряйки една от най-проспериращите банки те предупреждават и останалите. "Намекът" се стовари за няколко дена върху ПИБ.

Въпросът е дали обществото ни има сили да се възпротиви на перверзните промени в Закона за банките, които предложиха представители на превратаджийската шайка. Да, това е преврат, в който мястото на военните се заема от представители на една партийно-икономическа структура известна като ДПС и маши от Прокуратурата, МВР и ДАНС. В резултат имаме суспендиране на Конституцията, без това да е обявено официално; забрана на партиите - чува се гласът само на "боянските сараи"; въведено е военно положение от МВР - извършват се тайни арести, притискат се хора, изтръгват се показания; предлага се специален закон, подобен на мракобесния Закон за защита на държавата (ЗЗД), приет след Деветоюнския преврат през 1923 г. Тогава премиерът проф. Александър Цанков заявява, че ЗЗД ще овладее тежката обществена и икономическа криза. Днес същото ни сервират Иван Искров, управител на БНБ, Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС и шеф на Парламентарната комисия по бюджет и финанси и още неколцина от техния кръг. 

 

Вече няма съмнение - въпросните хора искат срив на банковата система, а оттам и на националната сигурност. Това вече води към хаос, инциденти и безредици, които да послужат като аргумент за въвеждане на извънредно положение. Няма никакво значение как ще бъде наречена ситуацията от политолози, социолози и журналисти, защото страната наистина ще бъде в пламъци - в прекия и преносния смисъл.

 

Кой има полза от това, е въпросът.

 

Първият печеливш: Кръгът "Пеевски" и кръгът "Доган". Може доскоро това да е бил един кръг, но вече не е. Защото Пеевски вече показва остро желание за еманципация. Той тръгна да унищожава оскорошния си финансов покровител - Василев, значи ива ред и на политическия - Доган. Това не означава обезателно, че е луд или прекалено глупав. Не, просто се е почувствал силен, а и се е взел на сериозно. Парите и властта му дават това усещане. Спомнете си с каква злоба заплашваше Цветан Цветанов, говореше и за задържане на Борисов. Този тип поведение се характеризира с непресъхваща алчност, стремеж към превъзходство на всяка цена и изключителна бруталност.

 

Формалният лидер на ДПС Лютви Местан вече не е конкурент за Пеевски. Пеевски все по-често повтаря това пред свои съмишленици. Дори да отрича и да обяснява тези внушени с желанието на противници да вбият клин на върха в ДПС, няма кой да му вярва, защото действията му сочат друго: той превърна цялата партия в заложник на своите болни амбиции. Пеевски знае, че премахне ли и Доган - става едноличен собственик на партийната корпорация, а оттам и на държавата, чрез корумпирани шефове на основни структури.

 

Освен това хаосът ще отърве Пеевски от дължимите стотици милиони. Като бонус ще получи възможност, чрез предлаганите промени в закона, да овладее десетки структуро-определящи предприятия.  

 

Казват, че преди дни Пеевски се обадил на главния прокурор и го попитал: "Знаеш ли кой се обажда?". "Знам, - отвърнал висшият магистрат, - Делян Пеевски". "Грешка. Обажда ти се властелинът на държавата", поправил го депутатът от ДПС. Дали разговорът се е случил или е народно творение, няма значение. Щом обществото допуска възможността да го има, значи злото е тук.

 

Вторият печеливш: Кръгът "Капитал" на Иво Прокопиев. Да, да, не съм се заблудил. Ситуацията с КТБ, ПИБ и евентуално други банки със сигурност разпалва въображението на предприемача Прокопиев, който има дългове за стотици милиони. Войната между Пеевски и Цветан Василев е възможно най-прекрасният подарък за рождения му ден.  Направиха му го ДПС и кръгът "Пеевски". Нестабилна държава, хаос, напрежение - прекрасен фон за духане на свещички и потриване на ръце.

 

Но не е само това. Всеизвестно е, че Прокопиев е близък приятел на президента Росен Плевнелиев. Говори се, че думата на бизнесмена се е чувала доста силно при съставяне на служебния кабинет, след като правителството на Бойко Борисов подаде оставка. Дори мълвата да е преувеличена, ще е с мъничко, защото сме малка държава и се познаваме... Вероятно Прокопиев си прави същите сметки и сега. Какво повече да иска човек, притиснат от дългове, но с амбиции да властва?

 

Редно е да се запитаме обаче, кои са губещите в целия този отвратителен бъркоч.

 

Ами не е трудно да се сетите - обикновените българи. Не Вежди Рашидов, който от седмици е дежурната жертва, говореща какво ли не по медиите. Първи полъхът на кризата ще усетят над 200 000-те хиляди българи от предприятия и заводи, които са свързани и работят с КТБ. Разбира се и техните семейства, което прави около 500 000 души.

Също и вложителите в други банки, които ще се почувстват застрашени от несвързаните думи и действия на Иван Искров, вътрешния министър Йовчев, прокуратурата, определени медии и политически подлеци. Върху тях ще се стовари планът "Пеевски", който освен невръщането на едни пари, предвижда придобиването на още, чрез специален закон. Башибозукът някога изглежда като отряд на Червения кръст или Червения полумесец в сравнение с това, на което ни подлага "младият успял политик".

За ужас на всички сценарият е на път да се осъществи. Въпреки трезвите оценки и предупреждения на доказани професионалисти в банковия ресор. В този момент е нужно нещо повече от експертното говорене. Нужен е граждански натиск за недопускане на злото.

 

Час по-скоро трябва да се намесят институциите на Европейския съюз и Европейската комисия. Те трябва да са наясно, че корупцията, за която ни кастрят от години, е на път да унищожи въобще държавата. Намеса сега, веднага!

 

Същото да сторят и посланиците на страните членки на ЕС в София и технте колеги от Русия, САЩ, Китай и други страни. Въпросът вече не е за оцеляване, а за спасяването на една нация от вътрешен агресор, който е поставил България в положение на окупация. Не е време за честолюбие и гордост. Няма друга алтернатива.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 128| 16939 |06.07.2014 Опорни точки на Гьобелс за ДПС, БСП, Пеевски и Бареков . 20| 13761 |24.06.2014 Правните абсурди около Пеевски убиват демокрацията . 54| 16861 |15.06.2014 Пеевски - мръсна българска трилогия . 145| 38251 |18.04.2014 С какво Христос е по-лош от Хитлер?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads