Реклама / Ads
19| 37801 |27.12.2012 ГЛАСЪТ

Камелия Бончева си отиде, не дочака справедливостта

.
Ангел и Камелия Бончеви
Случи се непоправимото: след дълго боледуване съпругата на Ангел Бончев – Камелия Бончева почина. Формалната причина е тежко заболяване. Но това заболяване бе провокирано от тежкото престъпление, на което стана жертва тя, нейният съпруг, семейството и близките им! Запомнете това.
 
Трябва българското общество или поне хората, които не са равнодушни към случващото се в битката с мафията, да знаят кои са истинските причини за тази преждевременна и мъчителна смърт.

Камелия Бончева първо преживя шок от отвличането на съпруга й Ангел Бончев. По-късно самата тя бе отвлечена по време на акция за предаване на откупа. И досега не е ясно, как така спецченгетата бяха заблудени от похитителите. Предполага се, че е имало изтичане на информация от службите на 11 юли 2008 г., когато се случи абсурдната ситуация.

Самият Бончев по време на отвличането му бе физически малтретиран, рязани бяха пръсти на ръката му.

През август 2008 г. Ангел бе принуден от похитителите да внесе 157 000 евро по сметката на Фондация „Утре за всеки”, на която в устава е записано, че основна нейна цел е да подпомага жени, болни от рак на гърбата. Той беше принуден да обяви дарението в ефира на една от националните телевизии, след което жена му беше освободена.

По-късно Бончев заведе дело срещу "Утре за всеки". Той заяви, че е дарил парите по принуда, а не на добра воля и те му трябват, за да се лекува съпругата му Камелия, която заради преживения стрес се разболя от рак.

Състав на Софийския градски съд обяви решението си: унищожава договора за дарение между Бончев и фондацията и я осъжда да му ги върне със законната лихва от датата на подаване на исковата молба.
Съдът се мотивира, че според закона заплашването води до унищожаемост на договора, когато едната страна е принудена от другата или от трети лица да го сключи чрез възбуждане на основателен страх. "При заплашване е налице въздействие върху волята на лицето чрез средства за психическа принуда, като създадените страхови представи могат да имат за предмет живота, здравето, честта или имуществените интереси", допълват магистратите.

Освен това, те приеха тезата на Бончев, че дарението е направено на 29 юли 2008 г., а не на 30 юли, след като вече похитителите са освободили съпругата му Камелия, както твърдят от фондацията.
Междувременно, докато делото течеше, журналистически разследвания разкриха, че макар от фондация "Утре за всеки" да са открили със сумата център за рехабилитация на болни от рак пациентките си плащат за прегледите и процедурите. Медиите разкриха още, че там се предлагат СПА процедури и масажи.

Центърът, който изгражда фондацията е наречен „Алекса”. Медиите веднага свързаха „съвпадението” с името на обвиняемия по делото „Октопод” Алексей Петров. Това не бе просто журналистическо хрумване. Медии разкриха, че фондацията „Утре за всеки" е свързана с Петров. Към времето, когато Ангел Бончев е принуден да преведе 157 хиляди евро на фондацията, поне три от нейните служителки са поддържали връзки с Алексей Петров и на практика са били свързани с него.

Управителката на „Утре за всеки" Нина Хаджийска се познава с Алексей Петров още от НСА, където тя се дипломира като магистър по спортен мениджмънт. По-късно пътищата на двамата се пресичат, докато тя следва застраховане. Топла връзка с Трактора има и Катя Делирадева, член на УС на фондацията. Проверка в търговския регистър сочи, че тя членува в „Съюз на застрахователните агенти", за който е известно, че е свързан с Алексей Петров. Сред представителите на въпросния съюз е и Татяна Вачева, близка приятелка на Катя Далирадева. Вачева е една от доверените служителки на Алексей Петров. Самата тя е управител на БК „Левски Спартак", която е в пряка връзка с „Лeв корпорация". Лорета Николова пък е била дългогодишен застрахователен брокер в „Лев инс".

В „Утре за всеки" членува и Румяна Козарева. Нейният съпруг Йордан е близък с Алексей Петров и развива строителен бизнес с негова подкрепа. Собственик е на „РВД – консулт" и „Инжком – 93″, които от години имат договор с „Лев инс" за поддръжка на сградния фонд на фирмата.

За топла връзка между Алексей Петров и „Наглите" се заговори още при разпитите на групата за отвличания, сред чиито жертви са Камелия и Ангел Бончеви. Първо за него намекна единият от подсъдимите – Любомир Димитров с прякор Гребеца. В показанията си той твърди, че знае кой е истинският бос на бандата. От думите му тогава стана ясно, че това е бил мъж с високо обществено положение, който работи в ДАНС и е наричан „Баро”.

Пламен Устинов, който е защитен свидетел по процеса "Октопод", също смята че има връзка между Алексей Петров и отвличането на бизнесмена Ангел Бончев. Той разкри пред съда, че Петров е искал да отвлече близък на Гриша Ганчев, но след това се отказал от идеята и му възложил направо да "очисти" Ганчев. Устинов обаче предупредил Ганчев, който потърсил закрила от тогавашния президент Георги Първанов. Устинов беше призован да свидетелства за отвличането на Бончев в процеса на "Наглите".

Междувременно съдът осъди четирима от „Наглите” общо на 69 години затвор за отвличанията. Четирима от групата обаче бяха оправдани, защото нямало доказателства, че пряко са замесени в тежките престъпления.

Всичко това отключи коварната болест у Камелия Бончева, която присъства и свидетелства по време на процеса.

Камелия е жертва на организираната престъпност. Отиде си недочакала справедливостта. Не дочака  да види съдбата на своите похитители, тези, които разбиха и съсипаха живота й и този на семейството й.

Всички ние, като общество и правосъдната система в частност, сме длъжници на Камелия. И на всички жертви на престъпността. Някои високопоставени хора в България поискаха да отпадне доживотната присъда без замяна и въобще доживотната. Не било цивилизовано да се пращат хора в затвора до живот. Звучи хуманно.

Странно, но същите тези хора не обелиха дума за жертвите. Какво става с тях, как се чувстват те и техните близки?

Според Европейската комисия именно отношението и грижите към жертвите на престъпността са висш знак за цивилизованост! Според Европейската комисия, но не и у нас...

Именно това бе един от основните аргументи за създаването на Гражданското движение за защита на жертвите на организираната престъпност „Св. Георги”. Ангел Бончев е един от учредителите. Той и съпругата му са едни от нас.

Камелия си тръгна...

Мир на праха й.

Заради нея и заради стотици други, пострадали и почернени от престъпния башибозук, сме длъжни да продължим напред, да засилим гражданския контрол върху институциите, призвани по конституция, закон и морал да работят за защита на нацията от криминалната армада. Това е наш граждански дълг и житейска мисия.

 

Гражданско движение за защита на жертвите

на организираната престъпност „Св. Георги”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 42555 |23.12.2012 Равносметка: Над 1,5 млн души в Топ-10 на Фрогнюз . 21| 32661 |19.12.2012 Джунглата . 71| 53892 |17.12.2012 Шефът на военното ни разузнаване преди 9 септември – агент на НКВД . 0| 37996 |13.12.2012 Имаме нужда от ново Освобождение!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads