Реклама / Ads
9| 8498 |11.09.2014 ГЛАСЪТ

КАТ изпълзя като гущер от храста и се поби на зебрата

.
Столичният КАТ стана смешен за поредна година, след като обяви, че пуска 500 пътни ченгета да вардят по зебрите за първолачета. Първият учебен ден като цяло си е голямо събитие. Еуфорични дечица, нервни и превъзбудени родители, ревящи баби и дядовци. Но чак пък 500 катаджии да пазят цялата галимация по пътищата е твърде прекалено. Да не кажем и безпомощно и жалко!
 

Главният секретар на МВР, в стремежа си да си направи евтин PR от първолачетата, удари дъното, след като даде зелена светлина на акцията. И то не защото е лошо по принцип да има катаджии на пътя, а защото не е открил топлата вода.

 

Професионалният ръководител в МВР опита да изтъкне, че едва ли не прави нещо невиждано, ново, непознато до сега събитие. Да, ама не. Всяка година около 15 септември едно и също – зебра, полицай, зебра – полицай. Още от времето на соца си е така.

 

Подобна тъпотия е толкова остаряла, смешна и неползотворна, колкото и изпращането на баретите от СОБТ да прибират странния Петко от Лясковец през март т.г., когато загина Емил Шарков, а четирима негови другари бяха ранени.  И тогава зелена светлина на необмислената акция бе дал Светлозар Лазаров. Да се чуди човек как уж кадър на специализирания отряд, а не е домислил ситуацията. А горките момчета просто му изпълниха фаталната заповед, защото нямат думата за решения, а само да козируват. Чиста некадърност.

 

Друго доказателство е невиждано смехотворната ялова акция с жандармерията по селата. Отново я „измисли” главсека. То не бяха „катафалки”, както се наричат на жаргон камионетките на жандармерията, то не бяха отряди униформени. И какво? Кръгла нула. За няколко седмици хората си взеха дъх, а щом видяха гърбовете на ченгетата – апашите с още по-голяма настървеност се впуснаха да грабят и насилват старците. Получи се обратен ефект. Като се слага някъде пост, просто го запази. Ако нямаш жива сила, не подлъгвай хората, а прати подготвени оперативни, които да изловят злосторниците. Така с малък, но качествен ресурс, ще си свършиш работата. Но и това не успя да отработи Лазаров. Явно и съветниците му в полицейската работа са толкова подготвени и компетентни като него самия.

 

Та и в случая с катаджиите по зебрите, пак се отбива номер, но важното е да се вдига шум. Статистиката сочи, че деца загиват в 90% от случаите, докато са в автомобили, а не докато пресичат. И то ги карат родители им или хора от фамилията. Основните жертви по зебрите са колоездачи и възрастни хора, които нямат бързи рефлекси. Та кого ще пазят 500-те катаджии на 15 септември? Колоездачите ли? Кому е нужно, след като хората така или иначе ще пъплят с бавна скорост на първия учебен ден, в който по традиция задръстванията са огромни. Най-много пътните полицаи да затруднят още повече ситуацията по улиците, докато водят за ръчичка развълнуваните първолачета. Няма да се очудим и като приберат набързо някой рушвет от родител, който е забравил да си сложи колана или говори по телефона. Но някои ще се зарадват, ще си кажат - ето нашата полиция ни пази и е на пътя за децата ни. Така е, но ще е там само един ден. После по старому - дебнещи зад храстите или в някоя квартална уличка, готови за рекет. Главният секреар, ако има малко въображение, не трябва за пореден път да нарежда униформени до "зебрите", а да ги извади на пътя. Но така, че да се виждат отдалеч и да въздействат превантивно, а не след извършено нарушение.

Акция „Първолаче” за пореден пъ показва безсилието на професионалното ръководство на МВР да организира нещо смислено и ефективно. В близко бъдеще сигурно, ще ни "изненадат" и с акции „Светлина”, „Скорост”, „Колан”, „Телефон” и т.н. Колко досадно...

 

Лидия Горанова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 14487 |03.08.2014 Като нямаме Чърчил, да чуем Стоян Цековски от Мизия . 13| 15057 |06.06.2014 Политици - канибали и народ като кокал . 80| 43544 |28.10.2013 Димитър Цонев като „Емил Боев“ и милионите на Тодор Живков . 68| 33587 |29.04.2013 Президентският съветник Стоимен Стоименов излъга като комунист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads