Реклама / Ads
9| 7978 |18.04.2010 ГЛАСЪТ

Казусът с каузата на казана

.
Иво Инджев
Полският президент Лех Качински и съпругата му Мария, няма да бъдат погребани в криптата на катедралата към кралския замък Вавел в Краков, както бе решено първоначално, съобщи в. “Газета виборча“.
 

Тленните им останки ще бъдат положени в катедрала на Вавелския хълм в Краков. Новото решение е взето заради протестите в Краков срещу погребването им в замъка, където са гробовете на поляци с исторически заслуги. ( Dir.bg)

Полша не е уникална с това, че властта се съобрази с алтернативното мнение на протестиращи и промени едно свое решение в твърде драматична обстановка и по наистина трагичен повод. В края на краищата, колкото аналогията да е условна като мащаб и по своя характер, самата Америка загуби войната с Виетнам тъкмо поради натиска на протестите в тила, а не на фронта, от който реши да отстъпи.

Цар Борис трети, както знаем, отказва на Хитлер да прати на фронта срещу Русия българска войска заради същия “данък обществено мнение”. Не е изключено това да му е струвало живота.

Не твърдя също така, че в този , вече потушен в Полша спор, едва ли не е надделял гласът на интелектуалеца Аджей Вайда, който призова управляващите да на приравняват Качински към най-големите полски национални герои, погребвайки го до тях. Надделя обаче, най-общо казано, усещането за значението на историята в наши дни. Хората се обединиха около кауза, която не е свързана с цените на нещо, нито засяга нечии браншови интереси. Властта отстъпи пред каузата на националното достойнство.

И у нас властта демонстрира готовност да се вслуша в народния глас ( и гняв, понякога). Ето защо победи каузата на евтината ракийка. След масово селско мърморене лично премиерът Борисов милостиво отменени акциза върху селските казани за ракия.

Тук също така победи и каузата на ресторантьорите, в името на което властта преразгледа приоритетите си в изграждането на имидж на борец за здравето на хората. Защото по-рано твърдеше, че вдига друг акциз, този на цигарите, които не са здравословни. Потвърждавайки обаче, че няма дим без огън, управляващите се поддадоха на лобистки интереси и така по “бизнес причини” някои си опекоха нещата. Същите, който се вайкаха за народното здраве и приходите от увеличения цигарен акциз, сега заговориха за здравето на туризма ( сякаш там работят врагове, достойни да бъдат систематично тровени). И решиха да вдигнат пълната забрана за пушенето на обществени места.

Гъвкавост! “По нашенски”, както се казва в една реклама за някаква наденица..

Иво Инджев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 13963 |15.04.2010 Учителката Поля плаща 20-годишния банков обир . 22| 11666 |14.04.2010 Октоподът зад решетките . 25| 12044 |12.04.2010 Четвърти километър . 27| 10882 |10.04.2010 Гладният Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads