Реклама / Ads
14| 13104 |30.11.2018 ГЛАСЪТ

Кел файда, ако един ден у нас се признае прокурорски геноцид

.
Десислава Иванчева и Биляна Петрова
Фейсбук в момента ще се „пръсне по шевовете“ от възмущение за условията в ареста, при които са принудени да живеят бившата кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Показаха ни ги нагледно хората на омбусмана Мая Манолова. Добре, че бяха те, за да разберем, че върху главите на задържаните жени не се излива помия, а буквално лайна.
 

Станаха известни и други унизителни факти, които само болен мозък може да роди. Не е изненада, че за  правосъдния министър това си е окей. Учудващо е, че го твърди „Майката на нацията“. Какво се е случило с благородното й и разбиращо сърце, само един Бог знае.  Но както става обичайно, и в този случай се стигна до противопоставяне- думите на Цецка Цачева срещу снимките на Мая Манолова. Вие си знаете на кого да вярвате.

 

Шокиращото е, че има куп привърженици на идеята двете жени да бъдат изтезавани преди да се е произнесъл съда.  Отговорен служител във ведомството на  Цачева, чието име ще спестим, не спира да ги реди във фейсбук:   Колкото и жалби да пишат, трудно ще отклонят обществото от това, че са единствените глупави, подкупни жени, хванати с един багажник пари. Пожелавам им заслужена петнадесет годишна почивка. Добре е да свикват. Следващите 15г. ще е все така“. Явно този и други като него искат зрелище от онези,  които смразяват кръвта. Адвокатът на Иванчева цитира няколко медицински експертизи, от които става ясно, че арестуваната е между живота и смъртта. Но само на неколцина нейни близки им пука от това. 

 

Зрелищен арест, дрънкащи белезници, пранги и колани като за супер опасен терорист,  килия от времето на  средновековната инквизиция,  медийно омаскаряване, морална екзекуция.  Това са само част от методите, с които прокуратурата иска да пречупи волята на Иванчева и Петрова да се защитават,  право гарантирано им иначе от Конституцията. Като бял ден е ясно, че към нарочените за корумпета се прилага различен аршин. Нещо да чухте около ареста на данъчния вчера, който си поискал 45 бона рушвет? Той не беше държан с часове на улицата без адвокат и тоалетна, както направиха с Иванчева и Петрова.  За него нямаше камери, снимки, интервюта. Мина и без броенето на пари на паважа, за което от държавното обвинение ни уверяваха, че така се правело.  Вероятно данъчният не е от „любимците“ на властта и затова  са го „пренебрегнали“.

 

По закон прокуратурата в една демократична държава като нашата, би трябва да събира доказателства, за да установи обективната истина, т. е. да „колекционира“  не само  обвинителни факти, но и обратното. По закон прокуратурата не би трябва да погазва законите, включително и тези, които защитават правата на човека. Прокуратурата би трябвало да  е с човешко лице, а не с маска на палач. Трябва да е рицар на справедливостта, а не инквизитор,  както каза наскоро  журналистката  Соня Колтуклиева. Би трябвало…

 

Не познаваме Десислава Иванчева и Биляна Петрова и искаме справедлив процес. Искаме, ако се докаже вината им, да получат полагащото им се възмездие. Но нека това да се случи цивилизовано, по правилата, без да се потъпква човешкото им достойнство. Не е нужно животът им да се поставя на карта преди съдията да е отредил "виновен" или "невинен". Не познаваме и прокурорите и служителите на правосъдното министерство, които се „грижат“ в момента за арестуваните.  Сигурно имат семейства, жени, приятелки, дъщери. Майки също трябва да имат. Хубаво е да могат да ги погледнат в очите. Пък и никой от тях не е застрахован от възможността да попадне в  килията на Иванчева, не дай си Боже.

 

По време на арменския геноцид, хората били принуждавани да напуснат домовете си под претекст, че ще бъдат депортирани в други земи, където ги очаква нов живот. Докато вървели, били подложени на нечовешки изтезания, побои, изнасилвания. Оставени били да умират от глад и жажда. Убивали ги с приклади, ако някой арменец изостане от изтощение. Разпаряли утробите на бременните, преди да родят. За всяка глътка вода турците ги принуждавали да си плащат. Само дето преди това ги ограбвали.

 

Безобразията се вършели със знанието на властта.  Не правим връзка или аналогия. Но методи за масово изтребление има много и прокуратурата очевидно е наясно с тях.  Важно е сега, в този момент да въстанем срещу безобразията, своеволията и лъжите, на които сме свидетели. Защото кел файда, ако един ден се стигне до там официално да се признае прокурорския геноцид.

 

Невена Миткова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 13764 |26.09.2017 Прецака ли шефът на КОНПИ съдебно дело за един милиард евро? . 8| 14473 |07.09.2017 Един сайт не можем да направим, а ще председателстваме Съвета на ЕС? . 13| 13810 |18.07.2017 Между Дякона и Христос има една единствена разлика... . 27| 75133 |03.01.2017 Цацаров, кой пусна онзи SMS на Борисов? Пита един престъпник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads