Реклама / Ads
9| 12088 |28.02.2014 ГЛАСЪТ

"Килърите" - престъпление, присъди и политика

.
По време на процеса във Варна Източник: Булфото
Обвиняеми и защитници по делото "Килърите" избраха грешна тактика за доказване невинността на участниците в групата и сгрешиха. Те изградиха кампания в две направления: политическо говорене и сатанизиране на разследващи и магистрати. Решението показва стратегическо късогледство, непознаване на ситуацията, подценяване на общественото мнение и не на последно място - надценяване на черния ПР.
 
Не е изключено адвокатите, които безспорно са сред най-добрите в гилдията, да не са разполагали с други "оръжия" и да са прибягнали до споменатите действия по принуда. Знайно е от древността, че фактите в крайна сметка решават един съдебен процес. Разбира се, редно е да се подчертае, че присъдите могат да бъда обжалвани и да станем свидетели на друг финал във Върховния съд. В момента обаче коментираме фактическата обстановка след решението на Варненския апелативен съд. А то е: Лидерът на групата "Килърите" Петър Стоянов-Сумиста получи доживотна присъда. Отпадна досегашното "без право на замяна" към нея. Георги Вълев също е с доживотна присъда, но с право на замяна. Той получи най-тежкото наказание за убийството на Рачев и Лупов.

Сумиста и Васил Костов-Кеца бяха оправдани за разстрела на Борислав Георгиев, но признати за виновни за смъртта на Румен Рачев и Петър Лупов. Заради това получиха доживотни присъди.

С 2 години намали съдът престоя зад решетките на Янко Попов-Туцо - от 17 на 15 години. Той е обвинен за помагачество при убийството на Румен Рачев.

На Райчо Стойнев пък му свалиха 8 години от първоначалните 15. Запазва се присъдата на Петър Атмаджов - 4 години за побой над либийски гражданин. 

От произнесените присъди на втора инстанция стана ясно, че случаят с „Килърите” е чисто криминален, а не политически. Твърденията в тази посока не издържаха.

Процесът не е завършил окончателно. Но...

Позволявам си да изразя мнение по това дело, защото го следя от самото начало, присъствал съм на немалко заседания, разговарял съм със свидетели, магистрати, наблюдатели, колеги и адвокати. Това е моята гледна точка.

Защитната теза се пропука на още едно място: в психологическия анализ. Нейните конструктори заложиха на 100-процентовото сатанизиране на оперативни работници, психолози, криминалисти, магистрати, лаборанти, свидетели и пр. В същото време се опитаха да внушат, че обвиняемите са политически жертви, невинни хорица и активни граждани с висок морал. Така проектирани нещата нямаше как да спечелят публиката. Човек трябва да е с тежки психични отклонения, за да се върже на първосигналното и примитивно оплюване и възхваляване. Черно и бяло в живота няма. Освен това хората в тази държава отдавна са забравили какво е справедливост и всекидневно се сблъскват с агресията и бруталността на престъпници от всички нива. Те жадуват справедливост и приветстват всяка стъпка в тази посока. Повечето българи се чувстват унизени и предадени от правораздавателната и правосъдната система. Те трудно ще повярват в невинността на който и да било, без доказателства и аргументи. Само с пропаганда това няма как да стане.

И още нещо: "Килърите" и техните защитници май се предовериха (поне засега) на хора от политическите среди и магистратурата. Нямам доказателства, затова мнението ми се базира на хипотези и чути мнения. У нас обаче, да се разчита на подобни "чадъри", е традиция и не е невъзможно в този случай да същестува и такъв елемент. Възможно е също тази схема да сработи някъде към финала - ще видим. Доколко това е реално, зависи единствено от тайните, които някои от осъдените знаят за своите покровители и как ще изиграят тези последни козове. Наистина последни.

Ако тази моя версия е вярна, а аз имам основания да смятам че е така, то в процеса наистина има политика. Тя обаче не е срещу, а на страната на "Килърите". Ще ми се да се заблуждавам, но кой знае.

Пълен провал претърпяха всички скандални "разкрития" за политически натиск, измислени "мокри поръчки" от хора от властта и бизнеса. Всъщност поръчани хора наистина имаше, но те бяха от магистратурата и от разследването. Документи и доказателства за това се съхраняват някъде в ДАНС, прокуратурата също знае за тях. Има май и свидетелски показания. Дано чуем някой ден нещо и за тях...

Напълно логично е обвиняеми и техните защитници да правят всичко възможно, за да се измъкнат "сухи" от един такъв процес. В случая с "Килърите" обаче бяха прегазени всякакви санитарни и морални граници. Бяха заливани с лъжи и обиди не само магистрати, ченгета, свидетели и "вражески" журналисти, но и техни близки. Стигна се до крайности, които обаче постигнаха обратен ефект. Което е поредното потвърждение на старата китайска мъдрост, че най-важно е да знаеш мярката. Предозирането не оправда ресурса - финансов, медиен и кой знае още какъв.

И още нещо. Най-големие си "разкрития" обвиняемите от "Килърите" направиха в седмиците преди произнасяне на присъдите на втора инстанция. Грешка.

Доживотната присъда е максималното наказание у нас. Да чуеш, че те очаква престой зад решетките до края на дните ти или, че ще имаш право на замяна след излежани 20 години, например, несъмнено е огромен шок. Няма никакво обяснение за това, защо обвиняемите са мълчали четири години и проговарят чак сега. Кой не би се защитил още преди първата инстанция? И ето тук въпросът опира отново и отново до доказателствата и аргументите. Има говорене, има бомбастични истории, но те са с почти нулево КПД, защото не съдържат факти, а това ги прави неавтентични.  

Ако членовете на групата "Килърите", техните защитници и медийните им "фенове" очакват някакво злорадстване от страна на охулваните от тях години наред участници в процеса, ще останат излъгани. Прекалено сериозно е всичко, за да се търси реванш или нещо подобно. Освен това става дума за справедливост, обществен интерес, жертви и техните близки - въобще за тежки нарушения на закона и драматични последици от това за много хора.  Ценностната система на една нация се изгражда столетия. Това, че някой се опитва да я дискредитира чрез тотално незачитане на обществените и морални норми, е негов проблем. Рано или късно нещата си идват на мястото.

Последната дума на съда ще покаже дали въпросната ценностна система е в разпад или все още е някаква опора за българите. Ще е важен знак за всички.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 13010 |27.02.2014 Осман Октай и политическото фентъзи . 22| 14114 |26.02.2014 Леят куршум против шубе на Ал. Петров и Темида . 25| 54995 |24.02.2014 Строители на капитализма: Валентин Златев - вторият №1 от Правец . 31| 12541 |22.02.2014 Ценоразпис на смъртта и мира в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads