Реклама / Ads
13| 16697 |18.12.2017 ГЛАСЪТ

Клифърд Л. Карчмер: Законът „Магнитски“ не брани Василев, а разследва Цацаров и Пеевски

.
Напоследък се появявиха писания, които по много фриволен и дори съмнителен начин коментират развитето на случая „Цветан Василев“ и прилагането на закона „Магнитски“. Смятам, че трябва да се направят някои уточнения, които да осветят какво се случва до момента.
 
Някои „експерти“ в определени медии твърдят, че в България предполагаемите престъпления на Василев са "кражбата на века". Такова мнение изразява депутатът от управляващата партия ГЕРБ Десислава Атанасова. Само че Василев не е извършил и не се е възползвал по никакъв начин от кражба или злоупотреби в Корпоративна търговска банка. Основните одити от страна на водещи международни компании са били завършени преди органиираната атака срещу банката и потвърждават фискалното й здраве и съответствие с всички законови разпоредби. Също така е от съществено значение да се отбележи, че бившите правителствени ръководители и банкови регулатори официално обвиняват държавни служители за въпросните престъпления, а не Цветан Василев.

 

Пише се също, че Василев се оплаквал в САЩ, че са нарушени човешките му права. Това е смешно и абсолютно невярно. Документите по Глобалния закон "Магнитски", с които Държавния департамент разполага, се отнасят за корумпираното поведение на двама български държавни служители, не за виктимизацията на Василев. Тези служители са ощетили стотици вложители на банката. Става дума за Главния прокурор Сотир Цацаров, който има 93% рейтинг на "недоверие" сред гражданите, според социологическите проучвания и Делян Пеевски, депутат и предприемач с участие в известната фирма "Булгартабак", която е обвинена от няколко правителства за контрабанда на тютюн, чрез която подпомага марксистки и други терористи. Така се твърди в доклади на турски служби и ведомства. Банката на г-н Василев се споменава, защото държавното поглъщане на тази институция е изтъкнат пример за корупционно поведение на двете посочени длъжностни лица. Нищо повече.

 

Внушава се също, че Василев няма нищо общо със Закона „Магнитски“. „Аргументът“  е, че „този човек не е жертва на нарушения на човешки права." Да, така е. Както вече отбелязах по-горе, документите по Закона Магнитски не съдържат твърдение, че човешките права на Василев са нарушени. Твърди се и това трябва да се подчертае, че ликвидацията на Корпоративна търговска банка е пример за корупция на високо равнище. Подобни нарушения, извършени от главен прокурор и депутат, са изрично упоменати в Глобалния закон Магнитски, а именно злоупотреба с власт за лична финансова облага, наред с нарушения на човешки права чрез заплахи, извънсъдебно наказание, принудително изселване и дори убийство. Обратното твърдение е невалиден аргумент.

 

Прави впечатление и друго твърдение: консорциум за правата на човека поиска от администрацията на Тръмп да разгледа 15 случая по Закона „Магнитски“ през септември, но Василев не е сред тях. Отговорът е елементарен. Корупционните въпроси, засягащи Цацаров и Пеевски, не са сред 15-те набелязани случая, тъй като доказателствата срещу двамата все още се събираха и анализираха, когато консорциумът подаде иска си. Простичко е.

 

Налага се да направя още едно уточнение. Хората, чиито надежди изчезнаха заедно с КТБ - банката на Василев, казват, че те са жертвите на нарушения на човешки права, а не самият Василев. В България определени медии постоянно описват Василев, като „избгягал“ и „укриващ се“. Освен невярно това е и непрофесионално. Василев е в Сърбия, за да спаси себе си и семейството си. В Белград той е намерил убежище, за да избегне репресивни мерки спрямо него и семейството му. Този човек е в това положение, защото е отказал да се подчини на корупционен натиск. Също така следва да се отбележи, че неправителствена организация на банкови вложители "Ние гражданите" пое каузата на Василев и в момента представлява стотици жертви на унищожението на Корпоративна търговска банка, извършено от държавни институции. Тези хора разкриват нови и нови данни за умишления фалит и неправомерни действия спрямо банката и тях като вложители. Това е важно да се знае, защото показва грубо потъпкване на обществения интерес и нарушаване правата на отделни граждани.

 

Клифърд Л. Карчмер

Старши съветник по разузнаване и проучване на правоприлагането в „Джеферсън Уотърман Интернешънъл


Клифърд Л. Карчмер е известен разузнавателен и правоохранителен изследовател, политически анализатор и експертен консултант. В продължение на близо две десетилетия е бил директор на Програмното развитие на Полицейския изпълнителен изследователски форум (PERF), където е ръководил повече от 30 инициативи на департаментите на правосъдието, финансите, отбраната и други държавни институции в различни области, измежду които борбата срещу тероризма след атаките на 11-ти септември, реформата в разузнаването и разследването на убийства и международни (колумбийски) стратегии за борба с наркотиците. Отличен е от Комисията по организираната престъпност на президента Роналд Рейгън със "Синя Лента" за принос в разкриването на пране на пари. Избран е от Комисията на съдебната власт на Камарата на представителите за експерт по престъпления в областта на електронното банкиране. Карчмер е признат изследовател на сътрудничеството в сферите на обществената безопасност и реформата в правоприлагането, както и експерт по формулиране, валидиране и подпомагане на прилагането на оперативната доктрина. Публикувал е статии в "Ню Йорк Таймс", "Уол Стрийт Джърнъл", "Форбс", "Национално обществено радио" и "ABC News". Също така поддържа професионални взаимоотношения в подкрепа на дейностите за борба с организираната престъпност и прането на пари на американската разузнавателна общност, Федералното бюро за разследване и прокуратурата на американския Департамент на правосъдието, наред с други ведомства и агенции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 15260 |27.03.2024 Как падна Търновската крепост: Защо на харвардци не им се получи Win-Win стратегията за преговори? . 16| 8355 |24.03.2024 Манол Глишев: „Крокус“: поредният „Норд-Ост“? . 18| 8830 |22.03.2024 Копейките и готиното бъдеще без НАТО: Копайте, копайте, ние сме от отдел „Пропаганда“ . 39| 24227 |21.03.2024 Драги дами Габриел, Назарян, Сачева и Петкова, да поговорим откровено за мафията, а?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads