Реклама / Ads
68| 18341 |29.03.2011 ГЛАСЪТ

Код: Пречупен премиер

.
Ако Борисов не обясни открито за Алексей Петров, Трактора ще се набута в живота ни
 

Атакуването на банков клон и взимането на заложници е драма навсякъде по света. У нас обаче не е съвсем така. Цинизмът все по-често е господар на положението. Някакъв идиот нахлул в банка, пролял кръв, задържал заложници. Близо денонощие Сливен и цялата държава тънат в догадки, версии и слухове. За медиите подобни случки са катапулт за рейтинги и тиражи. Досега за такива нападения бяхме чували само в международните новини, чели сме в кримките и сме гледали в холивудските филми. Е, вече сме част от голямото село. Но за цинизма, този неизменен наш спътник от години. Някои репортери се хвърлиха с такъв ентусиазъм в екшъна, че на моменти публиката си мислеше, че предават от бункера на Кадафи в Триполи. За капак Нова тв покани пенсионера „шестак” Цвятко Цветков да коментира и случващото се в Сливен заприлича на Димитровградския битпазар отпреди години! Ако не греша, о.р. полк. Цветков не е гостувал засега само при Гала, за да обясни последните тенденции за премахване на целулит и намаляване болките при менструация... Дядо Тричко знае всичко – имаше такава песен...

МВР си свърши работата както трябва. Цветанов бе умерен и лаконичен в коментарите си, което е добър знак. Разбира се, над всички отново бе Бойко Борисов, за когото драматичните ситуации са коронна дисциплина. За управляващите сливенската трагедия бе като пролетен дъжд - отвлече вниманието от драмата с цените поне за известно време. Така изглеждат нещата на пръв поглед. Микс от драматизъм, цинизъм и силиконов оптимизъм. Има обаче един друг сюжет, който набира скорост, но сякаш остава встрани от общественото внимание. Той може да бъде наречен „Код: Прекършен премиер”, а целта му е сваляне на правителството Възможно е сливенската банкова епопея да е част от него. Но да се обърнем към хронологията. Нападнат е клон на Инвестбанк. В него били, твърдят слухове, авоарите на общината, личните сметки на кмета Данчо Лечков и парите за някои проекти. Заговори се също, че в клона се съхранявали и пари от незаконни дейности. Дали това е така или не, не е толкова важно - определени кръгове ще се възползват да ударят по Бойко Борисов. Лечков обяви преди дни, че пак ще спечели изборите и ще бъде кмет от ГЕРБ. Подобна изява понякога е достатъчна причина да бъде атакувана банка.

Друга версия свързва обира в Сливен със срещата между финансовия министър Симеон Дянков и сочения за Октопод Алексей Петров И не само защото двамата корифеи са си говорили за банки, лицензи и лихви. Бойко Борисов може да се прави, че е над тези неща с реплики от сорта „Дянков има глава на раменете си”, но всъщност това си е тежък удар, нанесен му от Трактора. Каквото и да се говори оттук насетне за тази квазискандална сгледа, то трябва да минава и през гледната точка на свидетелите по делото срещу Алексей Петров. Те са в шок, а за тях май никой не мисли. Освен ако не е това целта. Година и нещо надежди, че нещо ще се случи в посока на възмездието, бяха зачеркнати от Дянков за няколко минути. Дава ли си сметка премиерът Борисов, че тези хора, след идиотската постъпка на неговия министър, са превърнати в подвижни мишени? Забрави ли Борисов подмятането на Петров към Цветанов когато излезе от ареста, да пази добре свидетелите, за да не им се случи нещо фатално (дословно: това, което се случи на Огнян Стефанов). Като шегичка ли звучи?

Но да се върнем към сюжета. Инвестбанк има проблеми, за които се говори напоследък. Преди време пък главната редакторка на близкия до Трактора в. „Галерия” К.П. шантажирала собственичката на банката Петя Славова да принуди един от главните свидетели да си оттегли показанията. Славова обаче била зависима от Петров, който държал тежък компромат срещу нея. Според някои ставало дума за касета със секс сцени. Замисълът бил Инвестбанк да бъде обявена във фалит. Акт, който щял да бъде фатален за повечето вложители в трезора, което пък можело да доведе до криза в банковия сектор и... катастрофа на управленския локомотив. Пада правителството, избирателите са объркани и тогава... Петров пристига с гръм, както си му е редът.

Борисов е длъжен да си дава сметка за това. Особено заради тези, които го качиха на политическия Олимп и очакват от него решителност не само в екшъни като този в Сливен, но и в схватките с компроматите и техните автори. Ако е забравил, трябва да му припомним, че пое управлението като мисия, а не като сценарий, писан от някой друг. Трактора очевидно познава добре Борисов, защото пренесе войната срещу него на територията, където уж Борисов е най-силен – сигурността. Всеки нанесен точно в тази зона удар боли тройно и четворно, а пораженията са като Чернобилската радиация. Войната срещу това управление стартира с „изтичане” на доклади и секретна информация от ДАНС и публикуването им в „Галерия”. Течът не беше запушен, виновни не бяха открити. Последва сериалът с флашките и мъжете с каскети, довел до разкриване на скандални СРС-та. Яростно и по всички фронтове бе атакуван най-близкият на Бойко по партийна линия – Цветан Цветанов. Не си губиха времето и адвокатите на Петров. Те успяха да го измъкнат от ареста и да създадат впечатлението (чрез удобни медии и журналисти), че е невинна жертва, политически репресиран и герой от щедро финансиран филм. (Апропо, един от адвокатите на Петров е бил защитник на немалко обвиняеми по банковите фалити през 1996-1997 г. Предполага се, че научените тайни от банкерите са отивали в папките с компромати на Алексей Петров, с когото защитникът е поддържал топла връзка.

С папките банкерите са били изнудвани и заплашвани Твърдение, което едва ли може да се докаже, но за тези неща се говори не от вчера.) Последва взривът пред „Галерия”. След него – безкрайно неуместното назначаване на компрометирания бивш шеф на ДАНС Петко Сертов за шеф в антикорупционната структура БОРКОР. Никакви смислени обяснения не бяха дадени по този повод. През цялото време доц. Петров подхвърляше, че след време щял да разкрие някакви неща за премиера. Черешката на тротиловата торта бе неадекватното поведение на министър Дянков, който първо прие в сградата на Министерския съвет Трактора, когото иронизираше допреди няколко месеца, а след това му отиде на крака в Съюза за стопанска инициатива. Стадо камили да бяха изиграли Лебедово езеро пред парламента, по-малко щеше да е удивлението, отколкото след срещата „на високо равнище” между Дянков и Трактора. Никакъв скрит подтекст, нито дълбокомислени стратегически хватки не могат да оправдаят случилото се.

Може ли Борисов да излезе сух от тази каша? Вероятно има някакъв полезен ход, но той сигурно изисква голяма воля и откритост. Ако Трактора наистина държи някакви компромати, трябва да бъде изпреварен. Иначе публичните издевателства от страна на „Октопода” ще стават все повече и все по-агресивни. Тези редове може да ви се сторят като поредната конспиративна теория. Но може и да не са. Защото много често в България слуховете в един момент се оказват истина. И ако пречупен премиер все пак не е краят, то пречупена държава е! Натам вървим, не е ли ясно?!

Огнян Стефанов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 13033 |07.09.2009 15 причини президент и премиер да се "захапят" . 28| 8850 |12.06.2008 Информбюро сообщает: Сегодня утром президентът нападна премиера . 22| 5985 |15.04.2008 Achtung: Силов премиер по метода на Порфирий Иванович . 3| 6754 |19.02.2008 Някои бележки за посещението на премиера Станишев в Молдова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads