Реклама / Ads
11| 7638 |19.09.2019 ПОЛИТИКА

КОЙ главанак съсипва радиото бе, вашта...?!

.
Оркестърът на Българското национално радио Източник: БГНЕС
СЕМ ще обяви идния петък дали иска оставката на генералния директор на БНР, дотогава налага само глоба. Путинистът Волгин остава недосегаем.
 

-        Какво правите сега, откакто вече не сте в БНР?

(Въпрос към спешно пенсионирания бивш шеф на „Хоризонт“ Ивайло Савов)

-        Слушам го.

Скандалът в Българското (национално) радио придобива библейски очертания. И комични интонациии.

 

На срещата със СЕМ присъстват журналисти от "Хоризонт" и "Христо Ботев", както и доскорошни служители на дрън-дрън медията. "Потресени сме от случващото се", размахва ръце председателят на редколегията Николай Петров. Свободата на радиото, свободата на словото и съдбата на Отечеството са поставени на карта. Някой бил отстранен от ефир за кратко. И даже командирован. При това в „провинцията“, вместо в Страсбург или поне в Кушадасъ.

 

Шефове с гигантски заплати и мижаво журналистическо СV се гърчат като настъпени червеи. „Куче в мъгла не лае“, казва народът. Щото не знае откъде ще изсвисти тоягата.

 

"Обадиха ми се четирима души", казал генерал-главният супердиректор. Събрал цялото си мъжество, за да прецени дали да изпълни (незаконните) искания на законните рекетьори, или да остави дечицата си гладни. С риск да остане верен на себе си, гушнал първия вариант.

 

Пред населението твърди, че спасил Радиото. Щото щели да хвърлят срещу му танковете от площад Тянанмън, които точно преди 30 години газиха китайските студенти, поискали да монтират перестройката на Горбачов върху територията на Поднебесната иперия. Или още по-лошо: да ги нападнат с 81-а бригада Специални сили. Или още по-страшно: да ги подпукат кандидати за доброволна наборна служба при др. Каракачанов...

Нейсе, размина се.

 

Разни дами в пред- и посклимактерична възраст рисуват апокалиптични картини на невиждан Тормоз върху чистите им съвести, за тота(лита)лен и "безпрецедентен натиск, цензура и физически заплахи" срещу радиослужители. „Война на дворците, мир на колибите“, провъзгласяват заслужилите майсторки на словесната гимнастика. Прави са биле др. Дърева и др. Нинова, които неколкократно зоват да подновим „бурбЪтъ“ срещу монархо-фашизма, америк. империализъм и световния глобализъм. Защото клонове, яйцеклетки и ембриони на Злото се били окопали в охраняваната държавна сграда на една от множеството софийски улици, увековечили името на национален предател.

 

„Писна ни от let It Be, писна ни от протести“, съчувстват на колежките член/ки на СЕМ. Всички са единни за „но пасаран“ на натиска върху Храма на истината и свободата, скромно наричан БНР.

 

Мъдър като цар Соломон и баща му, взети заедно, Съветът за електронни медии налага глоба (за превоз без билет на малки порции от субективни истини в градския транспорт) и дава честна комс... (оп, извинете!) след има-няма десетина дни да разсече Гордиевия възел на конфликта и да изведе най-популярната българска медия, според нейни собствени социалистически проучвания, към светли хоризонти. Размерът на глобата ще бъде съгласуван с финансовото министерство, защото средствата ще бъдат отпуснати от държавния бюджет.

 

Регулаторът прави и нещо, нечувано досега в националната история: сезира Главна цацаратура за цензура в БНР. Вярна на дълга си, Главна цензура още утре ще образува дело срещу „неизвестен извършител“, допуснал цацаратура. И ще го приключи към 29 февруари 202... година.

 

Ясновидки, които заемат 50 % от телевизионния пълнеж след 22 часа, смятат, че конфликтът е избухнал точно на 13 септември, петък, поради което към финансова и съдебна отговорност могат да бъдат привлечени ретроградният Меркурий, дегенеративният Плутон, радиоактивният плутоний-210 и онази, най-новата планета, дето я откриха миналата седмица... Сещате се, нали.

 

Според агенция ЕНЖ (една жена каза), конфиктът се е феминизирал още от 2001 г., когато днешните радиогероини бяха доста по-далеч от климакса евроустремени професионалистки и с лекота ритнаха столчето под краката на тогавашния мракобес, палач на истината и душител на неписаното слово Иван Бориславов.

 

Държавната разузнавателна агенция с поетичната абревиатура ДАР би могла да поиска от съюзното ЦРУ нелегално да изведе от страната сегашния свръхгенерален директор на БнР и семейството му, като им гарантира нова самоличност и безсрочно пребиваване в архипелага Тарлинга Патан от Френска Полинезия в южната част на Тихия океан. Като не позволи Той или членове на семейството Му, заедно или поотделно да бъдат сготвени в постна, местна, месна или каквато и да била друга рецепта на полинезийската кухня.

 

До следващия петък целокупното българско гражданство има за домашна работа да си отговори на въпроса: „Откъде, мам..., аджеба, е дошъл натискът (физически заплахи, цензура и цацаратура) върху крехките раменца на доайенките в „бурбЪтъ“ за свобода на словото в БнР?“.

 

Вторий въпрос: „От кого и от какво съществуват зависимости у ръководители, редови, скромни и не толкова скромни радиожурналистки?“

 

Третий въпрос: „КОЙ страхува толкова хора толкова дълго време, без да бъде посочен поне от една (по-, из-търпевша) журналистка?“

 

Четвъртий, последен въпрос: „КОЙ главанак съсипва радиото бе, вашта...?!“

 

Дотогава на всички питания, въпроси, отговори, петиции и фортиции е упълномощен да отговаря Негово Високоблагородие тайният статски съветник граф Пьотр Фарисеевич Волгин.

Нейсе. Пуснете „Спорт и музика“.

 

Помощно четиво за напреднали:

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?
Ръководството на БНР -  4.16 %

Не е премиерът - 8.43 %

Министър-председателят - 20.12 %

Прокуратурата - 2.95 %

Кръгът, който издига Гешев за главен прокурор - 60.82 %

“Е...м ли го!“ - 3.53 %

 

Васил Данов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7102 |31.01.2018 Страхил Ангелов пред Фрог: Провинциализмът на политиците ни съсипва нашата история . 9| 6209 |29.03.2017 Голяма коалиция - не спасение, а съсипване . 0| 5739 |03.02.2016 Миков: Гласуваме „против” Кунева и съсипването на образованието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads