Реклама / Ads
17| 11622 |12.03.2014 ГЛАСЪТ

Кой и защо атакува съдия по "Килърите" пред ВСС?

.
ВСС заседава Източник: Булфото
Съдия Илия Пачолов от Варна е привикан във Висшия съдебен съвет в четвъртък, 13 март. Повод за привикването на варненския магистрат пред съдебното политбюро, както някои наричат ВСС, е сигнал от Варненския окръжен съд за някакви негови стари провинения, научи Фрог нюз от свои източници.
 
Предполага се, че текстът срещу Пачолов е подписан от шефката на ВОС Ванухи Аракелян и нейната заместничка Соня Нейкова. Странното е, че Пачолов е привикан на килимчето във ВСС само няколко седмици след като прочете присъдите по делото "Килърите" във Варненския апелативен съд. Той е поредният участник в процеса срещу групата за "мокри поръчки" на Петър Стоянов-Сумиста, който бива атакуван.

Припомняме, че състав на Варненския апелативен съд произнесе три присъди „доживотен затвор“ при специален режим в затвор от закрит тип по делото „Килърите“.

Те са за Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев.

Съдът обаче намали присъдите, дадени на първа инстанция, на Янко Попов - Туцо и Райчо Стойнев - Хижаря, съответно от 17 на 15 години лишаване от свобода, и от 15 на 7 години лишаване от свобода.

Апелативният съд не промени присъдата на Петър Атмаджов, която е 4 години лишаване от свобода.

На първа инстанция (Шуменският окръжен съд) Стоянов, Костов и Вълев получиха доживотен затвор без право на замяна.

„Килърите“ са изправени пред съда за три поръчкови убийства – на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Ралчев, за нанасяне на телесни повреди на две лица, за два палежа и един взрив.

Присъдите на Варненския апелативен съд подлежат на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Шестимата бяха задържани  през август и септември 2010 г. Според внесения девет месеца по-късно обвинителен акт те са участвали в организирането на три убийства – на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, в нанасянето на две телесни повреди, два палежа и един взрив.

За главатар на бандата прокуратурата посочи президента на българската федерация по сумо Петър Стоянов. Негова дясна ръка бил Васил Костов-Кеца – бившият бодигард на Милчо Бонев – Бай Миле.

Защо точно сега се активират сигнали срещу Пачолов, ще стане ясно утре или в близките дни. Има съмнения, че неприятностите му са свързани именно с присъдите по "Килърите".

Съдията от Шумен Димчо Луков, който произнесе присъдите по същото дело на първа инстанция също е обект на атаки и охулвания. Някои медии не спестиха нападки и инсинуации дори срещу съпругата и сина му.

Не спира набеждаването във всевъзможни грехове и на прокурорката по делото Ася Петрова, както и на нейните колежки, участвали в процеса. В службите дори има сигнал за поръчка срещу Петрова, който дълго време бе крит. Има и признания на затворник, който е замесен в мръсната интрига.

Досега ВСС нито веднъж не защити магистратите, макар да е очевидно, че обвиненията срещу тях са скалъпени и неверни.

Тактиката е много прозрачна: някой иска да изкара съдиите грешници за нещо си, за да може да се изтъкне това като аргумент пред Върховния съд и да се иска преразглеждане на делото. Тоест, всичко да започне отначало.

Подсъдимите и някои от техните защитници през последните месеци твърдяха, че са жертви на политически заговор, скалъпен от Борисовото правителство и най-вече от вътрешния министър Цветан Цветанов. След прочитане на присъдите на първа инстанция осъдените крещяха в коридорите на Шуменския съд, че като се смени властта, ще паднат и присъдите. Това обаче не стана и на свой ред Варненския апелативен съд потвърди доживотните присъди, от които отпадна "без замяна".

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 20098 |08.01.2014 Съдия В. Тенева е чиста, щом и прокурор Б. Сарафов е чист . 241| 35731 |27.12.2013 Истината защо българите сме най-бедни . 87| 19937 |19.12.2013 Защо напуснах България? . 26| 10035 |12.10.2013 Танц със саби и съдия срещу 9 българи юнаци в Ереван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads