Реклама / Ads
11| 15096 |07.06.2018 ГЛАСЪТ

Вместо да бори корупцията, КПКОНПИ раздава перли на прасетата

.
Руски следовател стана известен преди време с признанието: Най-трудното в разследването на корупцията е да не попаднеш на наш’те. Същите трудности съпътстват и българските борци, назначени уж да борят с корупцията, а всъщност да пазят своите. И да тероризират неудобните, което се подразбира.
 

Указанията за недосегаемост на определен списъчен състав се спазва стриктно. Грешки и оправдания не се приемат. Затова Делян Пеевски се накара на Пламен Георгиев в сряда. Причината бе, че шефът на КПКОНПИ казал, че ще даде пресконференция за резултатите от проверка на пеевските милиони, без да го пита. Георгиев се изпусна по време на форум за борбата с корупцията, под патронажа на президента Румен Радев. Принуди го лидерът на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, който го попита какво става с техен сигнал за Пеевски, връчен в комисията преди пет месеца. И Пламен Георгиев, за да се измъкне, смънка, че ще говори друг път.

 

Реакцията на Пламен Георгиев не се е харесала на Пеевски и той го нахока от страниците на „Монитор“ и „Телеграф“. Разпореди му също да обяви час по-скоро резултатите, за които дори той не знаел нищо. Тук идва интересното. Може би сценката на изненада и гняв щеше да е по-истинска, ако Пеевски не беше излъгал. Но той излъга. Ето какво казва депутатът: „Липсата на ясен отговор само дава повод на слугите на Цветан Василев и на олигархичния кръг „Капитал” да замесват името ми в поредните инсинуации и да фабрикуват фалшиви новини по мой адрес". Откъде Пеевски знае, че някои писания са инсинуации и фалшиви новини, щом не знае за резултатите от проверката? Ама няма в тази държава кой да го попита.

 

Пеевски е запознат и с проверката, и с резултатите. Защото той е казал как да се извършат и какви да бъдат изводите. От години той нарежда тези неща. Затова съвсем скоро ще узнаем радостната новина, че Делян Славчев Пеевски е най-честният бизнесмен и най-съвестният гражданин и политик.

 

Спомнете си колко словоохотлив, възбуден и радостен бе шефът на КПКОНПИ след ареста на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева. „Свършихме прекрасна работа“, - хвалеше се той пред медиите. Даде и няколко интервюта за издания на Пеевски, както е си му е редът. Много обича да се хвали и със запорираните имоти на банкера Цветан Василев, на бизнесмена и издател Иво Прокопиев. Също и с акциите в гр. Септември и Перник. Сигурно Георгиев си мисли, че народът е повярвал и го е възприел като храбрият юнак, който ще отсече главата на ламята. Трите глави, по-точно.

 

Да го видим тоз юнак. Преди да стане шеф на КОНПИ Пламен Георгиев е бил прокурор. Именно той прекратява разследването по случая „Ало, Ваньо“. Скандалът избухна след обаждане на премиера Бойко Борисов до ген. Ваньо Танов, тогава шеф на Митниците, да спре проверка в складове на Михаил Михов - Мишо Бирата. По-късно Мишо Бирата почина при странни обстоятелства в хотел в Правец.

 

Дали Борисов не е наградил Пламен Георгиев с шефския пост в КОНПИ заради доблестното му поведение? Или е оценил решението му по „Ало, Ваньо“ като висок професионализъм? Никой не се изненада, когато именно Георгиев оглави новото КПКОНПИ с решителната намеса на ГЕРБ. Въпреки писмата на служители от структурата до институциите в България и публикации в медиите за негови гафове, манипулации и грешни решения.

 

ГЕРБ създаде КПКОНПИ и Георгиев, за да имитира борба с корупцията и да приспи съмненията на ЕС и САЩ, че тук властва мафията. Рамо до рамо в тази пиеса са прокуратурата, финансовото министерство, НАП, МВР, службите, митниците и прочие ведомства, задължени уж от закона да борят именно корупцията.

Има бизнесмени, политици и фирми, които са недосегаеми. Ето част от тях:

-         Откраднатите 16 млрд лева от ДДС. Големите дедесари са близки до властта и отчитат милиони по веригата до самия връх.

-         Хазарта и свързаните с него босове.  

-         Собствеността на „Булгартабак“.

-         Сделката за придобиване на Пловдивски панаир от Георги Гергов, близък на Сотир Цацаров по масонска линия и не само. Казват.

-         Мистерията с Лукойл, който години наред няма и лев печалба, а паричния поток минава през фирма в Швейцария.

-         Придобиването на пресгрупата ВАЦ – България от новите собственици. Как някои от участниците се „сдобиват“ с милиони и как после са получили милиони, за да кажат това, което трябва да кажат и да се откажат от дяловете си.

-         Какво е участието на Петя Славова и Ивестбанк в историята с някои от вестниците, новият им притежател и прехвърляния на пари от друга банка.

-         Как собственици на вестници са получили милиони от фирми, близки до КТБ, но не са върнали нито стотинка. Не са платили и данъци.

-         Хората, фалирали в действителност КТБ. Защо Пеевски не е дори свидетел, като е получил от банката и от фирми, свързани с нея стотици милиони?

-         Кой и как придоби Общинска банка.

-         Кои фирми са сключвали неизгодни договори с ТЕЦ „Марица-Изток 2“. Свързани ли са с Пеевски и колко милиона е загубила държавата от тях?

-         Обществените поръчки – генезисът на мафиотските структури и корупцията по най-високите етажи на властта.

 

Тяхната недосегаемост ни струва десетки милиарди. Отказът да бъдат разследвани е отказ от правосъдие, погазване върховенството на закона и отсвирване на обществения интерес в девета глуха.

 

Години наред хора като Делян Пеевски, Васил Божков, Ветко Арабаджиев, Георги Гергов, Йордан Цонев, Кирил Домусчиев, братя Диневи, Валентин Златев, Красимир Гергов, Георги Самуилов, Симеон Пешов, Иван Ангелов, Николай Михайлов, Николай Вълканов, кметовете на ГЕРБ в големите градове, министрите (можете да продължете списъка сами) са недосегаеми. Може бизнесът им да е кристално чист, а те да са трудовата милионерска гвардия, с която да се гордеем, но когато има съмнения за законността на сделки и богатства, трябваше поне да бъдат проверявани периодично и прозрачно. Това не се случи, няма и да се случи при това управление. Защото са обвързани по-здраво, отколкото можем да си представим.

 

Пламен Георгиев много иска да му вярват, че е коравия пич, който бори корупцията. Няма как да стане с публични циркове, арести и унижения на кметицата на „Младост“ и още няколко дребни рибета. Ако иска да покаже характер, да се заеме с Балканска медийна компания и сделките й през 2013 г, например. Също с офшорката „Алфа медиа груп“.  След това да обикаля форуми и медии и да ръси бисери.  

 

КРИБ онази вечер раздавали награди. Присъствал „елитът“. Били с папионки, прегръщали се и се целували по Макбетски – „Фалшивите усмивки прикриваха коварството в сърцата“… Папионките, които преяждат с корупция и в същото време твърдят, че се борят с нея.

Пеевски сигурно много се е забавлявал на експонатите от колекцията му.

Българска пролет или моргата.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. В Евангелие на Матей 7:6 се казва: Не давайте свято нещо на кучетата, нито хвърляйте бисерите на свинете, да не би да ги стъпчат с краката си и да се обърнат да ви разкъсат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 41141 |31.05.2018 Путин се държа с Борисов като стара пушка с новобранец, Лукойл го унизи . 25| 22050 |14.03.2018 New Борисов: Крокодилски сълзи за евреите, лъжи за ЧЕЗ и плажове за свои . 9| 20788 |12.01.2018 Вълшебният стрелец Борисов; „разтворете бузите“ и зайчето Жан-Клод . 25| 23221 |26.12.2017 Борисова България през 2018 г. според Кремълския оракул

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads