Реклама / Ads
10| 14762 |29.08.2017 ГЛАСЪТ

Мафията си вършее, МВР си спи...

.
Приликите с действителни лица са случайни
Има ли мафия у нас?! Едва ли, ако се доверим на думите на втория човек в ГЕРБ-Цветан Цветанов. Още през 2012 година той ни „окъпа” в лавина от светлина, заявявайки: България е взела всички необходими мерки, за да гарантира надеждността на границите си и е пречупила гръбнака на организираната престъпност. Де да беше....
 

Всеки, влязъл след Цветанов в сградата на МВР, опита да ни убеди в същото. Цветлин Йовчев ни заля със стратегии и концепции, написани на хартия. Шашардиса любознателната публика с цветно илюстрирани графики как ще мори престъпниците. Идеите му в крайна сметка си останаха във вечния фонд на прашасалите папки. Всъщност можеха да бъдат включени в интерактивните игри на хлапетата от детските градини, но на никой чиновник не му хрумна тази иновация. Мафията, обаче не се трогна кой знае колко от шаренията на Йовчев и необезпокоявано продължи да си действа.

 

Наследничката му Румяна Бъчварова пък се довери на експертите в МВР, които по-скоро забавляваха аудиторията, отколкото да я респектират заради колоритния и неподражаем език, с който обясняваха една или друга критична ситуация. Незабравим остана зам.-главният секретар Георги Арабаджиев с репликата по повод пребит лекар в столицата: “Провежда се многоаспектно разследване и се установява дали преди е имало опити за физическа интервенция за нарушаване целостта на лицето”. Речниковият запас на бившия главен секретар на МВР Георги Костов, сега шеф на митниците, и на ексшефа на СДВР Младен Маринов, настоящ главсек, се ограничаваше предимно с думи като „лица“ и „обекти“, повторени стократно в различна последователност. Мафията, обаче не мръдна.

 

В подкрепа на това, че престъпността намалява в геометрична прогресия, МВР-шефове ни пробутваха куп статистики, естествено натъкмени от горе до долу. И ако хората по върховете могат безогледно да ни лъжат как са се сборили с бандитите, то обикновените хора не са слепи и глухи за ежедневните изцепки на мафията. Нищо, че управляващите се научиха да не я споменават в словата си, надавайки се, че така ще я направят по-незабележима. Избягват я и от опозицията, за да не се върнат думите им като бумеранг, който да ги челоса. Руската мафия си има слоган: Организираната престъпност е незабележима там, където е добре организирана.

 

Мафията у нас прозира през най-баналните криминални случки, болшинството от които старателно се пазят в тайна. Най-топлият пример е: Служители на РУ – Ихтиман установиха 51 чужденци, без документи, съобщават пестеливо от пресцентъра на МВР. Ясно е, че тази работа не става без да са замесени гранични полицаи, началници, подкупи т. н. Прехвалената от политиците ограда не е свършила никаква работа, нищо, че милиони народна пара се изсипаха за нея. И една гореща новина днес ни подгря: Свидетел по делото срещу кмета на врачанското село Галиче Ценко Чоков е бил пребит жестоко тази сутрин в центъра на селото. Емил Марков е с пукнат череп, счупена ръка и други травми. Той е транспортиран в плевенската болница с опасност за живота. Оптимистите щяха да го окуражат, напомняйки му, че свидетелите у нас обичайно ги убиват. И няма сила, която да ги защити.

 

Има и друг случай, който е твърде любопитен: 51,6 кг чист хероин на стойност близо 4 милиона лева откриха митническите служители на граничен пункт „Лесово”. Властите гордо допълват: Наркотикът от изключително високо качество бил укрит в специален тайник в ТИР с турска регистрация. Докладите на ДЕА /Американската служба за борба с наркотрафика/ сочат, че истинското преминало количество дрога през границата ни е десетократно по-голямо от задържаното. Чуждестранните експерти са категорични, че подобни пратки се пускат умишлено от международните престъпни банди, за да може успешно да се пробута далеч по-голямото количество дрога.

 

Новината за сватбарската стрелба с автомат по гаража на бизнесмен в Сандански едва „проби” в някои медии миналата седмица, сякаш подобни неща са се превърнали в част от ежедневието ни. До този момент няма и помен от маскираната и въоръжена до зъби банда. МВР не дава признаци да се вълнува кой знае колко, нищо, че тази вечер непознатите може да „потропат” на всяка врата и освен заплахи, да сеят и смърт. Наглостта, с която са действали показва, че се чувстват недосегаеми. А това се постига само по един начин-със закрила „отгоре”. „Блага” новина споходи вчера и жителите на столичния кв. „Младост”. Хиляди левове се разпиляха по земята, след като банкомат беше взривен. Черната хроника изобилства от подобни истории, с дъх на барут, напомнящи по-скоро сцени и правила от „Дивия Запад”.

 

Мафията е по-жизнена от всякога. Доказват го и годишните доклади на Държавния департамент на САЩ, за които управляващите си правят оглушки. „Българското правителство не покрива изцяло минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора”, „Местното производство на забранени вещества все още е ограничено до отглеждането на канабис, най-вече за местна употреба, и производството на синтетични наркотици като амфетамини, които се добиват в малки лаборатории както за лична употреба, така и за продажба на местно ниво“., „От 2009 г. насам у нас няма ефективно проучване на наркоманията. Тогава според оценката на властите 30 000 души в България редовно употребявали дрога. Най-често се използва марихуаната, следвана от синтетичните наркотици и хероина”. Тъжни изводи за родната ни действителност- бол. Сам дето няма кой да ги чуе. В същото време България заема осмо място в класацията на държавите с най-много полицаи на глава на населението. На 100 000 души у нас се падат по 398 ченгета. За сравнение в Унгария на 100 000 души има само 88, а в САЩ 262-ма полицаи.

 

За да не можем при този човешки ресурс да се справим с организираната ни престъпност, означава, че мафията ни е стократно по-силна от тази отвъд океана.

 

Мириам Саркисян

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 47233 |23.08.2017 За режима на Борисов новините срещу мафията винаги са „фалшиви” . 30| 39566 |24.05.2017 Аз, гражданинът О.С., обявявам война на Бойковизма и мафията . 10| 26509 |31.01.2017 Мафията взе сигурността, здравето и смъртта ни – II част

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads