Реклама / Ads
61| 14928 |21.04.2015 ГЛАСЪТ

„Магнолията” като код и послание: Бойко ще ни люби вечно и ние него

.
снимката на сезона - Борисов пред магнолиевия си храст в Банкя
Е, няма празно при нашия премиер! Таман го отличихме, че е най-речовитият сред министър-председателите, откак е пукнал преходът, таман той сам се разхвали, че е най-мастит строител сред премиерите от 1989-та насам (кащяло да не е тъй!) и ей го нà – Бойко „цъфна” в събота по икиндия, росен-росен, насред пищни магнолии в двора си в Банкя и отново изби рибата в областта на зрелищния ПР.
 

Ако му е хрумнало лично, което силно предполагаме, си заслужава пак да възкликнем дежурно, но за сметка на това съвсем резонно и най-сърдечно: „Конгречулейшънс, Бойко!” Защото министерският шеф и партиен лидер за пореден път показа, че и в тая област равен няма.

 

Инстинктивно или не, Борисов хвана българина за … (не за шлифера, неее!), а за оная тънка струнка, дето напролет резонира фино и цветно и гали душата, щото поне от Цветница насам Фейсбук прелива от свежи китки и млади фиданки, порасли по градинки и балкони. Те настройват българина фриволно и радват сърцето му, щото смяната на сезоните вещае не само топлина и „зелено”, ами още временна раздяла с парното и скъпия ток, планове за отпуски, ваканции, планини и море (избрахте българското по премиерска заръка, нали?) и тъй нататък.

 

Бойковите магнолии, които целокупно видяхме и „поревнахме”(пожелахме – б.р.) да имаме и ние, са повече от впечатляващи впрочем. Дали майката природа или вещ градинар е положил грижа за тях, не знаем, но храстите са супер! Фризирани, натъкмени, грейнали! Ландшафтни архитекти разказаха за нашата скромна медия, че магнолиите се наричали пеперудите на пролетта, защото едрите им цветове действително приличат на огромни пеперуди, готови да полетят над събуждащата се земя. Без да претендираме, че сме специалисти, предполагаме, че Бойковата магнолия е лилиецветна. За нея научихме, че е висока до 3-4 м и представлява ниско дръвче или храст. Листата й са дълги около 20 см, тъмнозелени и лъскави отгоре, а отдолу са по-светли. Цветовете се появяват през март-април преди появата на листата. Те не са ароматни, но са много ефектни с пурпурния си цвят отвън и белия отвътре. Венчелистчетата са 9 на брой, а дължината им е 10 см. Този вид не е особено взискателен на условията на средата. Той е и средно студоустойчив (до -20°С). Изобщо - магнолиите са прекрасни дървета, за които ако се полагат правилни грижи, ще се отблагодарят с обилен цъфтеж, в продължение на цялата пролет.


Ами, че това си е истинска метафора, нали; нима валидното за магнолията не важи за всяка една жива твар и кой друг, ако не такъв вещ сърцевед като премиера няма да го знае. Магнолията си била досущ като българина – и него, ако го обгрижваш и дундуркаш, както се полага, ще ти се отблагодари двойно и тройно наесен по усилното изборно време, както го е правил неведнъж и дваж. При това, погален по козината не с кебапчета, нее, а с магнолии. Е, на това ако не му се вика естетика и европейски вкус! Елеганс, а? Пък може и американски, щото навремето имаше един филм, „Стоманени магнолии” му беше заглавието, няма как да не сте го гледали! Много красива комедия с леко тръпчив привкус, действието на която се развиваше в Южна Луизиана. Сещате се, де, за него Джулия Робъртс взе „Златен глобус”’89 за поддържаща женска роля и я номинираха за „Оскар”. Та там едни от най-впечатляващите актриси на Америка влязоха в ролите на шест близки приятелки, свързани помежду си от житейските си успехи и несполуки. Поуката беше, че те оцеляваха през кръговратите на живота, през раждането и смъртта, за да се сближат още повече и все пак да не секва смехът им. Ей го на – досущ като нашето дередже, нищо, че става дума за Луизиана (където най-малко две трети от населението са били негри-роби по плантациите, само информирам, намеци не правя). Та и ние свикнахме да оцеляваме през житейския кръговрат, че и да не спираме да се смеем, щото кво друго ни остана…Вече много малко ни трябва да се почувстваме доволни – една магнолия, ако видим напролет във Фейсбук, стига и артисва, да ни се приповдигне душицата. Пък ако е премиерска, хваща дикиш още повече…!

 

А и нещо друго има. Не знам дали осъзнахте, че с този жест Бойко всъщност се е обяснил в любов на целокупния си електорат. Щото още от Викторианската епоха, хората са изпращали своите послания чрез букети. Нали всички цветя имат символично значение?! Видяхте ли сега! Поднасяйки цвете, в случая храст, щото премиерът няма как да ощастливи всички едновременно, той всъщност подарява послание към обичния човек. Освен туй магнолията означава постоянство! Демек, Бойко вечно ще ни люби и ние него!

 

И като сме почнали да нищим премиерските послания, дето вие първосигнално ги възприехте във Фейсбук и се наснимахте епигонски насред цветя и храсти, без да се вдълбочите в тайния им смисъл, ще ви разкрием още, че магнолията е и още по-многозначна. Сънуваш ли я,  (туй, че мнозина са я сънували след Бойковата снимка, не се и съмняваме), значи следното според съновника: „Помиришеш ли или видиш в съня си магнолия, значи ще се размекнеш и разнежиш пред неподходящи хора или ще се отпуснеш на работното си място.” После как да не вярваш на сънища! След топлия уикенд и прелестните снимки на цъфналата банкянска магнолия, не започнахме ли всинца размекнати, отпуснати и разнежени новата седмица… Абе, умее ги тия работи премиерът, казвам ви!

 

Flora Magnoliaceae

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 8921 |23.01.2015 Мнението на Борисов за дамите - като дамските превръзки . 31| 12062 |27.11.2014 И какво като дойдат танковете? Вече идваха... . 5| 11522 |17.11.2014 Защо С. Диков се качи на кола като Д. Найденова? Видео! . 46| 11964 |15.10.2014 Зависимости тегнат като окови над преговорите за кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads