Реклама / Ads
30| 35109 |15.03.2013 ГЛАСЪТ

Мълчанието на Ал. Петров – цирк или престъпление?

.
Циркът „Алексей Петров” продължава. Все нови и нови номера виждаме на манежа. Въображението обаче на програмния директор се оказва семпло, колкото и словесния му запас...
 

Съдете сами. Миналата седмица Алексей Петров се самопохвали пред журналисти, че бил наясно кой е отвлякъл детето на Евелин Банев, както и че знае кой и защо е организирал покушението срещу Златомир Иванов – Златко Баретата.

Петров обича да хвърля такива медийни бомби. От тях почти никога нищо не произтича, но опитите продължават.

 

За по-любознателните ще поясня, че обикновено в живота такова поведение медиците определят като хистрионно личностово разстройство. То се характеризира с драматизиране на собствените преживявания, театралност, внушаемост, повърхностна и лабилна емоционалност, постоянно търсене на източници на вълнение и дейности, при които пациентът е в центъра на вниманието, неподходяща съблазнителност и свръхангажираност с физическа привлекателност (упоритото посещение на фитнес, дори когато се оплакваш, че си болен, например). Като придружаващи черти могат да се наблюдават егоцентризъм, склонност към самоугаждане, постоянен стремеж към признание, лесна обидчивост и постоянно манипулативно поведение с оглед удовлетворяване на собствени нужди.

 

Още подробности можете да прочетете в сайта на MБАЛНП "Св. Наум", популярна повече като „четвърти километър”.

 

Перфектно описание, оставя те без дъх. В смисъл на изчерпателност и точност.

 

В предаване на Сашо Диков по Нова тв Петров повтори и потрети, че знае много по двете тежки криминални деяния, но отказа да каже какво по-точно. Очаквал да го поканят съответните органи и пред тях да сподели информацията.

 

Така и стана. Поканиха го в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”. На 15 март Петров, в цялото си величие, се появи пред сградата, където го очакваха морни репортери, на които мимоходом подхвърли, че нещата са много сериозни и не може да ги говори на улицата. След това влезе величествено в сградата.

 

По-късно стана известно, че някогашният старшина от народната милиция, по-късно „барета”, а още по-късно отговорен фактор в ДАНС, отказал да говори. Не се шегувам – отказал категорично. Аргументът му бил, че нямал доверие на ГДБОП. И поставил ново условие: да се събере група от прокурори и пред тях щал да каже каквото има.

 

От поведението му възникват поне два въпроса. Първият е дали Петров си дава сметка, че някой може да разиграва държавата и обществото известно време, но не вечно.

 

И вторият: Вярва ли си, че етюдите, които показва работят за личния му пиар?

 

Липсата на правна култура би могъл да компенсира като потърси съвет от сериозните и доказаните адвокати до него. Те биха могли да му обяснят, че скечовете може и да стават за НАТФИЗ, но в правния мир важат единствено законите. В правовата държава - също.

 

Какво имам предвид. Имаш право да мълчиш, ако с информацията ще уличиш себе си или свой близък (родител, съпруга, дете) в престъпление. Да не би да е такъв казусът? Защото ако е така, Петров би трябвало да бъде арестуван, за да се изясни има ли нещо общо с въпросните престъпления – отвличането на Лара и стрелбата по Златко Баретата.

 

Ако пък някой знае информация за извършено престъпление и умишлено я премълчава и открива, попада под ударите на закона. нарича се укриване на престъпление, което може да застраши живота на един или повече хора. Може би не съм цитирал точно, за което моля да бъде извинен, но смисълът е този.

 

Та кое от двете се случи в петък, 15-ти?


Освен това поведението на Петров има и морален аспект. Едно дете  е отвлечено, не е ясна съдбата му, нито дали животът му не е застрашен, но някой се прави на голямата работа и не желае да каже какво знае по случая. Става дума за дете. Не е лошо някой да обясни по някакъв начин на Петров какво означава това.

 

И още нещо, което съвсем разпалва въображението и препраща към съставянето на нови версии.

 

Същият ден, когато Трактора отказва да говори в ГДБОП, въпреки, че преди това публично е заявил, че като съвестен гражданин иска да направи точно това, в незавършен строеж на ул. „Вл. Димитров” в столицата е открит автомат. Оръжието е било скрито зад някаква стена и се е намирало в сак. Става въпрос за автомат „Калашников”, оборудван със заглушител.

 

Едно важно уточнение: ул. „Вл. Димитров” се намира в кв. Бояна и е на крачки от ул. „Секвоя”, където се намират домът на Бойко Борисов, бивш премиер.

 

Ще припомня, че с такъв автомат бе стреляно срещу Баретата пред Съдебната палата, а похитителите на малката Лара също бяха въоръжени с такова оръжие и раниха нейния охранител.

 

Ето, вече си имате домашно.

Докато вие го пишете, ще разберем дали главният прокурор Сотир Цацаров ще меси баница, за да покани Алексей Петров и да го помоли да сподели големите тайни, които уж къта или ще предприеме действия, каквито закона предвижда в такива случаи.  

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 36364 |27.07.2012 Българският футболен цирк се спомина. Амин . 96| 35265 |07.02.2012 Делото срещу Алексей Петров: между нравствения катарзис и цирковия спектакъл . 38| 15551 |06.07.2011 Алексей Петров няма нищо общо с Тото Риина и мафията! . 58| 11071 |02.07.2010 Влюбен ли е Д. Луджев в Ал. Петров или да

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads