Реклама / Ads
34| 15865 |29.06.2020 ГЛАСЪТ

Малка загубена битка от прокуратурата е голяма победа за гражданите

.
Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. Това написа главният прокурор Иван Гешев в личния си профил в Twitter след решението на спецсъда по продажбата на 33% държавен дял на ”EVN”.
 

Гешев греши – загуби огромна битка. В съдебен процес, а не във война. Войните са в главите на хора с агресивно поведение.

 

Гешев пише още: "В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот". Твърде претенциозно е Гешев да претендира, че знае какво точно разбират хората под „справедливост“. Много от тях например смятат, че е абсолютно несправедливо той да е главен прокурор. Очевидно несправедливо е и определянето като престъпници хора, които не са осъдени, което той си позволява.

А и откъде Гешев има самочувствието да говори от името на обществото при положение, че общественото доверие към прокуратурата е драматично ниско. Най-ниско в Европа и от най-ниските в света. България е на последно място в Европа по върховенство на закона. България е и най-корумпираната държава в ЕС. Данните са от доклад на германската Фондация „Фридрих Науман“, който изследва състоянието на 45 държави през 2019 г.






Прокуртурата се провали по делото „EVN“, излагайки в съда негодни доказателства за обилно и гласно вмeняваната вина на бизнесмена и издател Иво Прокопиев, бившият финансов министър Симеон Дянков и бившият икономически министър Трайчо Трайков. Тяхната „вина“ най-често бе обявявана именно от Иван Гешев. Единият прокурор по делото – Емил Петров, брат на Петьо Петров, бивш шеф на Столичното следствие и известен с прякора Петьо Еврото, отказа да коментира решението на съда пред медиите.

 

Забележително е, че решението е на Специализирания наказателен съд, за който се говори, че е инструмент на политико-олигархичното задкулисие. Представете си за каква липса на доказателства става дума. И най-важното: стана ясно, че гръмкото набеждаване на бизнесмени, политици, журналисти и опоненти на властта, често е политическа поръчка.

 

Делото "EVN" може да е малка загуба за прокуртурата, но е знак, че никое владичество или диктатура не са вечни. А за върховенството на закона и гражданското общество е знакова победа.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 9736 |04.09.2019 Русо гладно няма - битката за София . 26| 29737 |03.06.2019 Борисов да се готви за кървава битка с кадрите на Цeцо . 8| 13463 |30.10.2017 Цветан Василев: Да подкрепим ли Пеевски в „битката“ му за активите на КТБ? . 8| 13862 |22.09.2017 Малка теория за независимостта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads