Реклама / Ads
3| 7087 |10.03.2020 ГЛАСЪТ

Изкуството, заразата и защо е важно да четем цифрите

.
Статуя на Алеко Константинов, бул. ”Витоша” Източник: Иван Шишиев, ”Етюд-и-те на София”
Без паника. Това е нещото, което чуваме от всеки ъгъл, след като в неделя стана ясно, че коронавирусът е стигнал и у нас. ”Без паника” обаче не работи, особено когато се премълчава една огромна част от статистиката, а в медийното пространство присъстват предимно ”лошите” цифри.
 

"Паника произлиза от гр. πανικός – неудържим страх. Семантиката на думата обаче произлиза от представката παν и е свързана с древногръцкия бог Пан, който имал силата да плаши добитъка. Паника е това, което превръща един народ в обикновено стадо.

 

И последиците са на практика катастрофални. Катастрофални до такава степен, че да изгониш човек от автобуса, защото е кихнал, или да откажеш помощ на възрастна дама, която няма сили да изкатери стълбите на Ректората, или да не дадеш възможност на някого да седне до теб в метрото от страх от коронавирус се счита за нещо нормално (днес станах свидетел на тези случки). Броени часове. Точно толкова е нужно да се превърнем стадо".

 

Това е позицияна на един артист, успял да спечели ограмен брой почитатели в социалните мрежи през последните години. Създателят на "Етюд-и-те-на София" - Иван Шишиев и неговите фотографии показват онази страна на столицата, която често забравяме да видим в забързаното си ежедневие. Артистът обче използва платформата си и да отправя важни послания като това - без паника.

 

Защото колкото и да чуваме от експертите, че коронавирусът не е толкова по-опасен от грипа, нищо не е в състояние да ни убеди, че повод за паника няма. Тя е навсякъде. В големите търговски вериги в момента има огромни консерви с храна на промоция. По аптеките няма маски. Дезинфектантите свършиха. Служителите работят от домовете си, а в офисите се снабдяват с антибактериални мокри кърпички. И колкото и да ни повтарят, че повод за паника няма, всичко около нас показва точно обратното.

 

Затова и Иван Шишиев показва една друга страна на проблема и решава чрез изкуството да припомни - повод за паника няма. Създателят на "Етюд-и-те-на София" решил да сложи предпазни маски на някои от статуите в града - форма на улично изкуство, с което цели да провокира столичани и поне малко да потуши създалата се истерия.

Преди дни стана ясно, че 16 милиона души са били поставени под карантина в Италия. Ботушът се превърна в огнище на коронавирус в Европа, а постепенно всички държави на стария континент регистрираха и няколко случая. Но част от статистиката се премълчава.

Демографска разбивка на заболелите показва, че от коронавирус страдат предимно възрастни хора с други заболявания. Междувременно пък смъртността е много по-нисък процент от този на излекувалите се. Днес стана ясно, че над 70% от хората, диагностицирани с Ковид-19 в Китай са се излекували. Според СЗО страната е в процес на овладяване на ситуацията. Пандемия все още няма.

 

По данни на специализирания сайт Worldometer заразените в света са 114 422. От тях 4027 са починали, а 64 081 са оздравели.

 

Подобна епидемия е имало и през 2003 г. ТОРС вирусът тръгнал отново от Китай. Пак се разпространил бързо, отново имало жертви. Но вирусът утихнал. Появил се отново, но за по-кратко. Вирусите мутират, стават по-упорити, по-трудно лечими.

 

"Броени часове. Точно толкова е нужно да се превърнем стадо". Затова, моля ви, без паника.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 16609 |04.03.2020 Защо Ердоган да ни мачка с бежанци, като си имаме Вежди . 15| 16708 |03.02.2020 Защо в записи с президента е важно съдържанието, а с хора от кабинета – не . 33| 16247 |22.12.2019 Къде са ви винкелите, бе хора, защо се оставяте да ви бият? . 23| 21214 |30.09.2019 Защо любимецът на академици и батки мина в нелегалност?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads