Реклама / Ads
12| 8812 |08.12.2015 ГЛАСЪТ

Медийните приключения на цветарката - ексглавен секретар

.
Лазаров сред микрофони
В последно време бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров изживява звезден миг. Не, не е поканен в Биг Брадър, но се изявява по същия начин в различни телевизии. Повод да го канят уж е делото "Червеи", но щедпо му се отпуска време да се упражнява върху всички злободневни теми.
 
Е, не точно върху всички, но по тези, за които е изпратен в студиата. Опитите му да говори като политик и интелектуалец обаче показват единствено колко непосилно е това за него. Затова и "сензационните" разкрития, които прави са на нивото на засегнати от хидраненцефалия. Съжалявам, че трябва да го кажа. Човекът не е в състояние да си направи реална самооценка и затова усмивките на водещите той въприема като възхищение.  

Защо точно той обикаля студията е въпрос, чийто отговор се крие в понякога странните хрумвания на кукловодите. Те понякога са много жестоки.

Медиите също от време на време експонират в публичното пространство субекти без нито един смислен аргумент. Мотиви обаче има, но не са за пред хора...

 

Куклата Лазаров  (кукла, защото е красив, а не защото е с пружина, на батерии или на конци) твърди, че е подал оставка, защото имало политически натиск. Този натиск бил упражняван от Реформаторския блок и в частност от шефа на Вътрешната комисия ген. Атанас Атанасов. Натиск наистина имаше, но той не бе политически, а професионален и се базираше на неговата некадърност, некомпетентност и несъответствие с поста, който заема. Както и заради зависимостта му от кръга #Кой. Примерите са много. Дори само катастрофата в Лясковец, полицейската блокада на парламента, случаят с "белия автобус", нахлуването в офиси на Цветан Василев предизвикало опашките пред КТБ и изпращането на жандармерия по селата са достатъчни, за да се оцени приноса му за пропадането на МВР. За една година той и началникът му - министър Цветлин Йовчев, отровиха ведомството с толкова политика, че ще нужно доста време докато се интоксикира.

 

Лазаров бил борец срещу олигархията и затова станал мишена на медийни нападки. Много му се иска критиките на професионалната му немощ да минат за политически натиск, но няма да стане. Но че е имало "политически чадър" над самия него, няма никакво съмнение. Едно от доказателствата са пеевските медии: за целия период на управление на Йовчев и Лазаров няма публикувана нито една критична дума за тях.

Та Лазаров бил организирал професионално разследването по линия на КТБ, заедно с прокуратурата. Всичко било брилянтно, но "пирамиди, фараони", които "откраднали милиарди" го атакували. Разследвал и кръга около Иво Прокопиев. Ти да видиш. Този човек наистина има странна представа за собствените си възможности.    

 

"Професионалистите", за които говори Лазаров и които, според него, са "разследвали" КТБ са четирима. За техните възможности да извършат подобен подвиг говори следното: Единият няма нито един ден оперативен стаж. Нито един! Вторият е с 4 месеца оперативна практика. Третият има 3 години стаж, но общо в системата на МВР, в охранителна полиция. Ръководителят на групата е бил напълно изолиран, а функциите му изпълнявал бивш служител в ГДБОП, работил в сектора за престъпления по линия на проституцията и наркотрафика. Човекът е известен с прякора Боби Гъ.а, което говори само по себе си.  

Във функционалните задължение на тези лица няма записани действия по икономически престъпления. При положение, че в Дирекцията има отдел "Престъпления против финансовата и кредитната система" не е ли странно именно "спецове" като горните да ровят в казус, който е далеч от познанията им колкото съзвездието Сатурн от Земята? И с тези "професионалисти" Лазаров разследвал олигарси, банки, бизнеси за стотици милиони. Егати разследването е било... А самият той колко оперативен стаж има? Колко разработки и акции е провел и колко бандити е вкарал в съдебната зала с годни доказателства? Да не говорим за произнесени присъди. Толкова е срамно, колкото и позорно. Важното обаче е цветарката да обикаля и да ръси небивалици. Да плюе срещу реформаторите, срещу правосъдния министър, срещу "двете каки" Ченалова и Янева, на които не може и на малкия пръст да се сложи дори само като интелект... Но ги иронизира и повтаря като папагал казаното от Бойко Борисов, защото такава е изгодата на кукловодите в момента.

 

А какво ще каже Лазаров за това, че съпругата на неговия министър Йовчев - Милена Йовчева, е финансов директор и главен счетоводител в банка "Креди агрикол"? Същата, която КТБ купува, а след това е преименувана на "Виктория". Дали Цветлин Йовчев не е посещавал кабинета на Василев, за да спечели съпругата му високия пост и съответната великолепна заплата? А дали в нейното назначение няма пръст депутатът от ДПС Делян Пеевски?

В МВР например говорят, че самият Лазаров е "парашутист", спуснат на високия пост заради тъста му Камен Пенков, създател на охранителна фирма "Скорпио", член на ВС на БСП и зам.-министър на МВР в кабинета "Станишев". Звучи логично, като се има предвид колко достойни служители с дълъг стаж и постигнати успехи са били отсвирени за да седне той в секретарския стол.  Но във вътрешното ведомство говорят и друго, че преди време Лазаров е работил за Мето Илиенски. Той отрича, но някои снимки от този период говорят друго.

 

Пременен в тъмен костюм, избръснат и прилежно гелосан тия дни Лазаров разнася кошничка със "сензации" от студио в студио. Иска да мине за тежкар, а мяза на цветарка, предлагаща крадени цветя от гробищата на пияни кръчмарски компании. За да е още по-гротескна пиеската, пуска няколко сълзи за отстраняването на Боби Гъ.а от системата. Незаконно било, хълца кошничарчето. Но и то, както и оплаквания субект знаят, че трябва да черпят от сутрин до вечер главния прокурор Сотир Цацаров. Друг отдавна би ги подкарал за някои от действията им в МВР. Което пък показва, колко полезно е в днешно време да си в отбора на #Кой.

Друг любим сюжет на Лазаров е построената по негово време ограда по границата с Турция. Била най-добрата в целия ЕС. Жалко, че следващите министри забатачили работата... Бре, бре какъв юнак... Освен чутовен професионалист, още и патриот.

Нещо подобно ще да е чул скептикът философ Монтен, за да изрече крилатата фраза: "Вярвай на обвиненията срещу себе си, на самохвалството никога".

 

Тръгвайки си от МВР Лазаров заяви пред журналисти, че няма да става политик. Очевидно нещо се е променило и някой му пълни главата в последно време с обещания за политическа кариера. С каква стръв напада Радан Кънев, Атанас Атанасов, бившите вътрешни министри Веселин Вучков и Йордан Бакалов. И колко самоотвержено защитава ДПС. Няма да е голяма изненада, ако след време го видим в депутатската редичка до Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов. Като отплата за кампанията срещу реформаторите. Освен това не се изчервява, когато лъже.

 

В древния Рим имало празник на Сатурн. На този ден робите обличали дрехите на стопаните си и се веселели, опиянени от отпуснатото им вино. Римските граждани ги подигравали с възгласи: "Йо, Сатурналия!". Така напомняли за робския им произход. Понякога роби били издигани и на високи постове, какъвто бил случаят с любимеца на император Клавдий - Нарцис. Когато обаче Нарцис решил да държи реч пред легионите за похода към Британия, го посрещнали с мощно: "Йо, Сатурналия" и го изгонили. Клавдий моментално разбрал грешката си и изпратил при войските доказания в десетки битки пълководец Авъл Плавций (Плавтий, според някои историци). И Британия била превзета. Тук обаче няма кой да освирква преоблечените самозванци. Което си е национална трагедия без грам ирония.

 

Не се сещам от коя точно история е в състояние да си извади поука Светлозар Лазаров, но се надявам жестокостта на кукловодите да се ограничи с досегашните му изяви. Повече от това ще е персонална хуманитарна криза...

 

Димитър Попкутуев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 15861 |21.11.2013 Приключенията на китайците в България . 83| 65856 |08.09.2012 Тодор Живков и Георги Марков – приключения в два свята . 52| 8246 |27.08.2008 За бълбукането в медийните клоаки . 0| 7544 |23.04.2007 Медийните новини у нас или какво се крие зад грима на Мерлин Менсън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads