Реклама / Ads
38| 35803 |15.05.2015 ГЛАСЪТ

Милионите на депесари и други политици в КТБ - II част

.
Нямам бизнес, нямам пари в КТБ, даже дрехи нямам - останаха ми едни вестници и скапан сандвич...
Повече от две години граждански сдружения, медии и експерти се опитват да накарат правителството, прокуратурата и съответните органи да се заемат с разкриването на собствеността на "Булгартабак холдинг". В публичното пространство се появяват непрекъснато факти и съмнения, че зад това стратегическо предприятие, като собственик стои депутатът от ДПС Делян Пеевски.
 
Институциите обаче отказват да отговорят на обществото. Със сигурност този инат ще продължи да се проявява още известно време. Но циреят в крайна сметка ще с спука. Това е известно на всички. Въпрос на време.

Продължаваме със списъка от предишната ни публикация.

 

"БУЛГАРТАБАК ХОЛДИНГ" АД. Ползва кредити за 30 млн лв. Също в началото на 2014 г. са рефинансирани от други банки.

Булгартабак“ си е изкупил изцяло дяловете във веригата „Лафка“, която се притежава от „Табак маркет“. Всъщност „Булгартабак холдинг“ е подписал споразумение за обратно изкупуване на миноритарен дял от прехвърлените през годината акции на „Табак маркет“. В консолидирания отчет се уточнява, че става въпрос за пакет от 34.8%. А в кого е другият дял от „Табак маркет“, никой не знае, тъй като липсват вписвания по партидите в Търговския регистър и т.нар. публично дружество не е разкрило тази информация.
Според икономисти това прехвърляне на акции от левия в десния джоб става по желание на човека зад „Булгартабак“ и „Лафка -  Делян Пеевски. Твърди се, че сделката е минала по дубайска линия, където Пеевски върти сериозен бизнес с цигари.
Смята се, че с хватката е възможно да са превъртени между 150 и 180 милиона евро, част от които пък са били в трезора на КТБ
". Това пише в zadkulisite.com

 

"ХЕРМЕС СОЛАР" ООД. Ползва кредит за 17 млн лв за построяване на завод за производство на фотоволтаични панели в София. През м. октомври 2014 г. рефинансира изцяло всичките си задължения. Много медийни публикации свързват фирмата с ДПС. Същата фирма държи и т.нар. "Нови сараи на Доган" на морето. До м. юли 2014 г. основен съдружник ъв фирмата е Хайрие Хаджийска. Ето какво пише по темата финансовият журналист Мирослав Иванов: "С най-голямо внимание от ПИБ е обслужена компанията “Хермес Солар”. Според два независими източника нейният кредит е покрит напълно чрез директно плащане от ПИБ. Най-вероятно става дума за рефинансиране отново чрез заем. Пълното покритие на кредита едва ли е трудно за обяснение. “Хермес Солар” е известна като фирмата на Ахмед Доган. До 18 юли тази година, което е близо месец след вкарването на КТБ под специален надзор, мажоритарен собственик на “Хермес Солар”е секретарката на покойния Ахмед Емин. Това е застрелялият се при неизяснени обстоятелства личен секретар на Доган. Секретарката се казва Хайрие Хаджийска и държи 85%. Бившият управител Мустафа Шан пък е с 5% от дяловете. Останалите акционери са руският гражданин Василий Рибаулин и арменецът Георгий Серопян. 

 

След сделката мажоритарен собственик на компанията става 28-годишната Снежана Карова, която няма никакви други търговски участия. Това я прави идеалното лице за прикриване на истинския собственик". Предполага се, че ръководството на ДПС знае поне тези неща, ако не и доста повече...

 

"ИПК Родина 1" ЕАД. Фирмата е изтеглила кредит за 90 млн лв. Целта е строителството на нова печатница в София, ж.к. "В.Левски". В началото на 2014 г. спира да изплаща задълженията си към банката. До този момент задълженията са погасявани от фирма, "сложена" на входа на дружеството "Юри Гагарин" АД като основен доставчик. Целта е именно "Юри Гагарин" АД да изплаща кредита за новата печатница. Какво общо има фабрика за цигари с печатница за медии, може да обясни единствен Делян Пеевски. Ако поиска. Ако въобще има нещо общо с двете фирми. Как мислите, дали има?

Освен това, редно е да се знае, че дружество ИПК „Родина“ 1 в началото на юни 2014 г., точно когато пеевските медии започват войнствена атака срещу Василев и КТБ, е преминало в еднолична собственост на Яне Янев (не е политикът). Този Янев е заместник председател на учредения от Ирена Кръстева Съюз на вестникарите. Забележителна глупост, или по-точно наглост, е спирането на погасяването на кредита от "ИПК Родина 1". Ако прокурорите, които разследват случилото се с банката си направят труда да съпоставят събитията в тяхната последователност, щяха да открият, че спирането съвпада с последвалите събития около банката, което означава, че е имало предварителен план. Което пък означава умисъл.

 

ИЗДАТЕЛСКО-ПОЛИГРАФИЧЕСКИ КОМПЛЕКС РОДИНА" АД. До м. януари изпълнителен директор на комплекса е майката на Пеевски - Ирена Кръстева. Дружеството е ползвало кредити за около 25 млн лв. за закупуване и доизграждане на сградата на бул. "Цариградско шосе" в столицата.

 

"БАЛКАНСКА МЕДИЙНА КОМПАНИЯ" ЕАД. Едноличен собственик на дружеството е Ирена Кръстева, майка на депутата Пеевски. Взела е кредити от КТБ в размер на 12 млн лв. Първият заем е от 6 млн лв и е за покупка на имот в София на ул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Вторият кредит е от 6,4 млн лв и е отпуснат през м. март 2014 г. за изплащане на данъци и дивиденти. Представете си каква дейност е развила тази компания и какво е финансовото й дередже, щом е теглила кредит да си плати данъците!... През м. октомври всички кредити са погасени. Фокус, който е извън възможностите дори на Дейвид Копърфийлд...

"Ню Йорк таймс", най-големият вестник в света, пише на 26 ноември 2014 г.: "България редовно е поставяна на последно място сред държавите от Европейския съюз в индекса за свободата на медиите по света. "Нова българска медийна група" на депутата от ДПС Делян Пеевски е привидно управлявана от майка му, макар противници да твърдят, че той държи истинската власт, е тясно свързана с правителства, контролирани от няколко партии".

 

"СИБОЛЕ СЪРВИИС ИНКОРПОРЕЙТИД БЪЛГАРИЯ" ЕООД. Компанията ползва кредит в размер на 54 млн лв. Парите са нужни за придобиване на акции от "Техноекспортстрой" ЕАД в размер на около 54 млн лв. Дружеството сключва цесия през м. октомври 2014 г. с ПИБ за 17 млн лв и прави прихващане. Така изчиства почти целия си дълг, а дружелюбната ПИБ става негов основен кредитор. През м. декември 2014 г. дружеството продава всички свои акции от капитала на "Техноекспортстрой" ЕАД на трето лице. Прелюбопитно е дали в ПИБ знаят това? "Техноекспортстрой" ЕАД е еднственият актив на "СИБОЛЕ СЪРВИИС ИНКОРПОРЕЙТИД БЪЛГАРИЯ" ЕООД. И още един въпрос: Агенцията по приватизация дала ли е разрешение за прехвърляне на въпросните акции? Защото петгодишният срок за забрана за прехвърляне все още не е изтекъл.

 

"Техноекспорстрой" ЕАД. Дружеството става клиент на КТБ след неговата приватизация. Ползва само един кредит от 3 млн лв. за оборотни средства - осъществяване на инфраструктурни проекти. Дружеството е участник в проекта Южен поток. То е един от акционерите на "Газпроект юг" АД, което пък е участник в консорциума "Стройтрансгаз" заедно с руското "Центргаз" АД. КТБ издава банкова гаранция за участие на българската страна. (Според източници на "Капитал" от строителния бранш при раздялата между Пеевски и Василев "Техноекспортстрой" е останал в орбитата на депутата от ДПС. 17 юни 2014 г.)

 

"ДРОСЛИАН" ЕООД. Ползва кредит от 24 млн лв. за покупка на акции от "Юри Гагарин" АД. Дружеството сключва цесия през м. октомври 2014 г. с ПИБ за 17 млн лв. и прави прихващане. Изчиства почти целия си дълг към КТБ. Кредитът е направен предсрочно изискуем от банката преди 20.06.2014 г. поради просрочен дълг. Добър мотив да иска сриването на КТБ, би казал всеки криминалист...

Ето какво пише "Капитал" на 15 март 2015 г. "Смяната на собствеността стана в началото на 2013 г. чрез покупка на "Баранко" за 5.8 млн. евро от близката до "Булгартабак" офшорка от Белиз "Дрослиан лимитид", като тя пое и кредитите на дружеството. Тогава собствеността си смени и "Комсо табако". В отчета на "Юрий Гагарин" за 2013 г. става ясно, че заемът, който имаше компанията към ПИБ, е погасен предсрочно. Най-вероятно той е бил рефинансиран от собственика с кредит от КТБ - справка на "Капитал" показва, че към средата на 2014 г. "Дрослиан" е имало към нея експозиция за 18.7 млн. лв".

Журналистът Мирослав Иванов също е съвсем конкретен: "Дуетът между Делян Пеевски и ПИБ вече има контрол и над пловдивската цигарена фабрика „Юри Гагарин“. Това се случи чрез цесия, осигурена от спасената от фалит благодарение на държавни средства при управлението на ДПС в кабинета Орешарски - ПИБ. Квесторите на КТБ са регистрирали на 30 октомври 2014 г. цесия между ПИБ и „Дрослиан България“ за 16.8 млн. лв. Точно толкова е кредитът на едноличното дружество в КТБ. Сделката е част от по-голямо цедиране на вземане от ПИБ към компании, свързани с Делян Пеевски". 

И така: сметката показва, че общите кредити на споменатите фирми и дружества, свързвани с хора от ръководството на ДПС, са за около 500 000 000 лв. Половин милиард! А Местан и Цонев викат, че няма такова нещо. И се мръщят, и се карат - те и само те единствени били посланици на истината. Айде, бе. Точно те...

Около 100 милиона от въпросният половин милиард са оправени с цесии през ПИБ.

Други 100 милиона са рефинансирани през други банки, най-вече през държавната Българска банка за развитие. Това е прелюбопитно, тъй като идеята е тази банка да работи с малки и средни предприятия. Което очевидно не е така в случая с близката до Пеевски "Водстрой 98". След удара срещу КТБ депутатът от ДПС се нуждае спешно от финансов партньор, който да финансира бизнеса, който е в доста окаяно състояние. А е в такова, защото преди това Василев е имал грижата за управлението, но вече това трябва да върши Пеевски и кръгът около него. Те обаче очевидно нямат такъв потенциал, съдейки по катастрофалните резултати на отделните фирми. Например "Булгартабак" с уверени крачки върви към фалит.

Но да се върнем към ББР, която на 13 август 2014 г., дни след назначаването на служебното правителство, отпуска кредит на "Водстрой 98" в размер на 46 млн лв. Това става, след като през пролетта банката рефинансира около 30 млн. лв. задължения на "Булгартабак холдинг", а през 2013 и 2014 г. ББР финансира с над 8 млн. лв. покупката на две мандри от "Лодис инвест", чийто собственик Силвия Ботева се явява по търгове като представител на "Водстрой 98".
На 12 септември 2014 г. в. "Капитал" пише: "... въпреки официалната мисия на държавната банка да финансира малки и средни предприятия тя е поела експозиция от над 80 млн. лв. към дружества, които трудно могат да се впишат в този профил. А освен това са и с топли връзки помежду си, както и с политик от управляваща доскоро партия, което няма как да не буди подозрение. Нещо повече - според последните отчети на ББР към юни общо отпуснатите от банката кредити към фирми са 680 млн. лв., от които 120 млн лв. са отписани като обезценки. При това положение въпросният заем към "Водстрой 98" вероятно я превръща в една от най-големите единични експозиции на банката".

 

Парите на политиците

 

Месеци наред се говори и за парите на политици в КТБ. Има ли такива депозити, колко са, от кои партии са тези ценни клиенти?

Ето и отговорът. Хора от ръководството и членове на ДПС притежават депозити на стойност около 5 млн лв. От тях са изтеглени около 400 000 лв.

Хората от ГЕРБ обаче имат депозити за цели 7 млн лв. От тях са били изтеглени около 600 000.

Третото място заемат кадрите на БСП, които държат в банката около 3 млн. Интересно е обаче, че само един от тях, известен организационен деец, има на свое име близо 900 000 лв.

Колко от тези пари са лични или партийни - знаят само неколцина функционери от ръководствата на тези партии.

 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган има в КТБ около 900 000 лв. Странното е, че сумата не е прехвърлена или изтеглена в навечерието на удара срещу КТБ както са направили други, които очевидно са имали информация какво ще се случи през юни 2014 г. Доган ще загуби тези пари. Единствен той знае дали това е трик, който да не го постави в списъка с информираните за тайния план по унищожаването на банката или просто тези пари не са толкова важни за него, при положение, че притежава други, много по-големи суми чрез подставени лица и фирми. Тайна, която едва ли някога ще узнаем.

 

Интересен е и списъкът на клиентите на КТБ от политическия елит, които са разполагали с кредитни карти. В него се открояват имената на:

Ахмед Демир Доган с карта със 78 000 лв.

Делян Славчев Пеевски - кредитна карта с 84 000 лв.

Емел Етем Тошкова - карта с 8 000 лв.

Зара Василева Петрова (майка на детето на Пеевски) - карта с 10 000 лв.

Ирена Ангелова Кръстева - карта с 10 000 лв.

 

Това е само част от истината за някои от милионите в КТБ. Картината, разбира се, е много по-сложна и пъстра. Няма никаква гаранция, че цялата истина ще стане известна на българските граждани. И причината е нежеланието на цели институции тя да бъде разкрита. Самият Цветан Василев, който е един от мажоритарните собственици на КТБ, нееднократно заявява готовност да говори пред прокуратурата чрез видеоконферентна връзка от Белград. Предложението е логично, защото Василев дори и да иска не може да се върне в България. Той е в Сърбия и има мярка за неотклонение - подписка. Ако се опита да пътува до България, ще бъде спрян и задържан на границата. Затова юристи не проумяват, защо българската прокуратура отказва да го разпита по други, описани от закона начини.

Експертът Кольо Парамов е категоричен, че българският политически елит не иска Цветан Василев да проговори. Нещо повече, елитът иска банкерът да изчезне някъде далеч, в Панама, например и да не вади нелицеприятни факти за политически лидери, скрити бизнеси и далавери на партии и функционери.

От ДПС ни продъниха ушите с прокламации колко много искали да излезе цялата истина за КТБ. Поведението на лидерите на движението е истински триумф на лицемерието. Те непрекъснато повтарят, че нямат нищо общо с КТБ, нито с Цветан Василев. Днес те го наричат какъв ли не, а банката била пирамида. Е да, ама беше удобна и прекрасна, когато им е отпуснала 500 млн евро кредити.

Делян Пеевски и Йордан Цонев от близо година твърдят, че не се занимават с бизнес, нямат фирми и пр. Пеевски дори се фука пред журналистите, че бил най-проверяваният човек в държавата. За по-сигурно двама-трима прокурори постоянно се изявяват като негови адвокати и оповестяват, че всичко около финансите на семейството му било перфектно. Тези хора очевидно смятат българските граждани за кръгли идиоти. Законът забранява те да имат собствен бизнес. Затова формално нямат такъв. Но няма и един човек в тази държава да не подлага клетвите им на съмнение. Малка страна сме, повечето хора се познават и са свързани по различни начини. Истините са научават бързо. Това се отнася и до фирмите и подставените лица на въпросните политици. Те със сигурност разчитат на адвокати, икономисти и сръчни счетоводители, които да съставят схеми, регистрират офшорки с неизвестен собственик, прехвърлят собствености, пари и дялове от фирми. Все познати трикове. Медиите, не тези от кръга #Кой, отдавна описват всичко това. Задължение на финансовото разузнаване, ДАНС, НАП, Министерство на финансите, регулаторните органи, икономическа полиция, прокуратурата и пр., е да проверят многобройните сигнали и факти в публичното пространство и да се произнесат. Това, че не го правят, само засилва съмненията, че българските институции са под контрола на #Кой. Всъщност, тези съмнения отдавна са заменени от убеждение.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 113| 25519 |11.07.2014 25 въпроса към Искров и другите, дето е..т държавата . 15| 10596 |26.01.2014 Десет апашки, пиратски и други роли на поета Володя Висоцки . 80| 43545 |28.10.2013 Димитър Цонев като „Емил Боев“ и милионите на Тодор Живков . 15| 13312 |20.08.2013 Суша е! Броим трупове, ранени и други катастрофи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads