Реклама / Ads
21| 17433 |17.07.2019 ГЛАСЪТ

Може ли хакерът Путин да прикрие позора на НАП и Горанов?

.
Големият лош хакер...
Забележителна е активността на финансовия министър Владислав Горанов покрай хакерската атака срещу НАП. През целия си престой в политиката и властта той не е говорил толкова, колкото за ден и половина след като данъчната агенция бе изненадана по бели гащи. Горанов докара от девет кладенци вода, за да доказва, че проникването в сървърите е „нещо, което се случва навсякъде“, а НАП е цел, защото била най-работещата структура в държавата.
 

Когато един министър, около когото витаят съмнения за обвързаности и зависимости от политико-мафиотски кръгове се държи така, значи нещо важно трябва да остане скрито от гражданите. Нещо много важно, което дискредитира самия него. Случаят е точно такъв, а погледът на Горанов излъчва страх.

 

За броени часове хакерското нападение премина през няколко версии. Първа бе „руска връзка“ – изпитан, но вече изтъркан начин за отклоняване на вниманието и замазване на вина. Путинова Русия може да е сторила много неща, които нямат общо с демокрацията и правото, но едва ли ще се занимава с нашите данъчни в стил „Петка и Чапаев в библиотеката“… Ако бяха те, следите щяха да водят в друга посока. С тази лошо скроена история ни будалкат вътрешният министър Маринов и премиерът Борисов. Дали си вярват? Дали някой им вярва?

 

Другата версия – тази на Горанов – е сюжет с участието на вътрешен човек. Плюс настойчиво омаловажаване на скандала и последиците. И тази история е лишена от въображение и интелект, но би трябвало да обслужи нечии интереси. Не обществените. Затова вероятно ще се намери някой виновен, ще бъде пуснат в публичното пространство, за да се нахрани общественото недоволство и любопитство.

 

Двама-трима специалисти с набито око и бистър ум обаче забелязаха, че източената информация е била събирана в отделни файлове и структурирана по необичаен, дори съмнителен начин. Определени служители на НАП са събирали данни за съдии, прокурори, бизнесмени, журналисти, чужденци и пр., както и за техни близки, роднини, партньори. На много от тях не е извършвана данъчна проверка, но все пак инфото е събрано и акуратно подредено. Защо е колекционирана тази информация? И кой е разпоредил да се направи това?

 

Мафията – кой друг. Несъществуващата, според вътрешния министър, мафия е заповядала да се събират данни за „оперативно интересни“ хора и фирми. С тази информация мнозина вероятно са били изнудвани или заплашвани. Така прави мафията, пръкнала се по образ и подобие на постсъветската. Което е руска връзка, но по-различна.

 

Властта ще отрече, разбира се. Но ще й се наложи да обясни, защо в НАП са извършвани несвойствени действия, с елементи на престъпление. Защо? Това е въпросът, от който Горанов бяга като дявол от тамян. И понеже знае по-добре от всеки друг, какво се е случвало и продължава да се случва в НАП, ни пробутва дъвки с изтекъл срок на годност. Една от тях е как някой младеж може би се опитва да докаже на гаджето си колко е добър с компютъра като хаква данъчните… Горанов или вярва, че българите са пълни идиоти, или се е панирал до парализа на разума.

 

Защо Борисов обаче се хваща на въдицата с руското червейче и на манипулациите на Горанов? Да не би и той да се страхува от тези, които разпореждат кого да „обработват“ данъчните? И само за НАП ли става дума или „чумата“ е плъзнала навсякъде, както колежката й по прасетата? Риторичен въпрос…  

 

Все повече се налага мнението, че атаката срещу НАП вероятно е българско дело. Хвалим се с IT специалистите си и може би някой от тях е решил да покаже, какво се крие в утробата на институциите. И се показа озъбеното лице на корупцията в една подчинена система. И дали е възможно да се прави подобно нещо без санкция отгоре? Още един риторичен въпрос, на който не чакаме отговор.

 

Възможно е също ударът да е дело на тези, които са разпореждали събирането на информация за рекет и шантаж. Хем предупреждават някого, какво ще му се случи ако не слуша, хем остават извън подозрение. Всяка себеуважаваща се институция би обърнала сериозно внимание на тази версия.

 

Точно това няма да направи прокуратурата. Защото е свързана с този кръг или е част от него и очаква пак той да определи новия главен прокурор. Батман-обвинителят Иван Гешев няма да нахлуе във финансовото министерство, нито в НАП, с придружаващи го медии, защото е зает. Ще се имитира известно време търсене на хакера – някъде из руските степи и дори в спалнята на Путин – за повече авторитет. Разбира се генералният обвинител на Русия Чайка ще бъде уведомен за маневрите, предназначени за Вашингтон, Брюксел и българските абдали. Мръсната истина ще бъде потопена в мълчание, макар да знаем вече за нея.  

 

Горанов е вярвал, че системата работи, както са я програмирали властниците в сянка. Някой обаче светна лампата и хлебарките се разбягаха. Министърът неслучайно предупреди няколко пъти да не се героизира хакера. Той/те, видите ли, извършили лошо дело спрямо най-работещата и вярна на обществения интерес структура.

 

Уважаван експерт смята, че атаката е с цел осветяване на определени хора. Е, осветиха ги. Други пък сравниха инидента с този в атомната централа в Чернобил. И това е вярно, май, съдейки по омаловажаването и изопачаването на случилото се.

 

Горанов явно е останал на нивото от времената на Авакум Захов, когато са се издирвали похитители на опасни бацили… Доказва го и обяснението му, че в този момент трябвало да събира приходи, а не да подава оставка. Това се били разбрали с Борисов. Те се разбрали. През това време в Румъния бяха освободени министри, заради ниско обществено доверие...

 

Тези хора - Горанов и Борисов, така и не разбраха, че освен да събират, трябва и да дават. Да дават нещо по-ралично от народните пари.

 

Вече е късно. Оттук насетне присъствието им във властта само ще ускорява пропадането. Тяхното и на страната, която според тях, е в звезден възход…

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 21013 |31.05.2019 Мис Пиги: Дон Делян, не изяждай повече от това, което можеш да вдигнеш . 31| 24282 |22.03.2019 Не може безнаказано да се граби и насилва, г-н Борисов! Дойде време разделно . 50| 26805 |02.03.2019 Подп. Путин трябва да ни козирува за „Турски поток“, а не да иска 3 милиарда . 19| 17343 |08.11.2018 Пет за четири, може и за две - предсрочните избори са близко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads