Реклама / Ads
0| 12934 |23.06.2015 ГЛАСЪТ

МВР по Юнг: политическа мафия, нарцисизъм и бездарие

.
Тереза Мей не се сърди на медийните критики...
Бойко Борисов харесва Румяна Бъчварова - направи я вътрешен министър. Румяна Бъчварова също много се харесва. Мечтата й е да я харесват и всички българи. Толкова много го иска, че волно или неволно, влезе в капаните на Юнг. А умният Юнг е описал нещата така: Началният нарцисизъм напира иззад блясъка на очите и отзивчивата усмивка, която не слиза от лицето.
 
След този, почти невинен период, идва солипсизмът - човек се възприема като център на вниманието, а останалият свят и хората в него кръжат ли кръжат наоколо. Най-сигурният признак на заболяването е бурното му отричане. По този признак нарцисите и алкохолиците си приличат. Докато самовлюбеността (чашката) не ги събори...  А това е почти неизбежно.

В последната си телевизионна изява министър Бъчварова говореше като пред огледало. Мисълта й се грижеше единствено за това как изглежда. Какво казва бе на втора и трета линия. Комбинацията обаче ни осигури единствено скука. Щяла да подаде оставка само, ако и я поиска премиерът Бойко Борисов. Ах, Борисов, ах, Боже мой. Подобна позиция, да прощава Бъчварова, не е в комплект с високия интелект. И е унизително незачитане на служителите от МВР, които всъщност поискаха оставката й.

 

Слаб 2 на пиарите.

 

Диалог, диалог и пак диалог. Това се иска от нея, а не кипрене пред камерите. Защото като няма разговор с протестиращите полицаи - има напрежение. Като има напрежение - няма афективност в работата. А това означава бум на престъпността. Ако не е това целта, де...

 

"Все повече се чувствам на мястото си", каза още министър Бъчварова и уточни, че най-трудно е да се преборят предразсъдъците. Тя напомни, че не е единствената жена начело на сектор Сигурност в ЕС. В Швейцария колежката й била музикант, във Великобритания е жена, завършила география, а в Австрия е специалист по маркетинг. Г-жа Бъчварова е социолог и би трябвало да знае, че разликите са по-важни от приликите. Може би затова премълча политическия им опит.

 

И като стана дума за разликите, нека се спрем на някои примери. На 29 май 2015 г. Тереза Мей, вътрешен министър на Англия заявява: "Няма да се толерират хора, които разпространяват идеи на радикалния ислям! Всеки във Великобритания има отговорности, освен права. Законите са над всичко и за всички."


Симонета Сомаруга на пазар.

Такава заявка от устата на Бъчварова не сме чули. Тя твърди, че положението в Гърмен е овладяно. Дори благодари публично на главния секретар на МВР Георги Костов за организацията (направи го след настоятелната препоръка на главния прокурор Цацаров). Министърът обаче скри от гражданите, че месец преди сблъсъците между цигани и българи, кметицата на Гърмен е изпратила писмо до националната полиция, което е докладвано по съответния ред и на Костов, че положението е взривоопасно. И именно Костов неглижирал предупреждението. Ако беше постъпил професионално - сблъсъци можеше и да няма. Вместо да го накаже или да му поиска оставката Бъчварова го потупа пред строя. За да угоди на някого. От което разбираме, че за разлика от Великобритания, тук правилата не важат за всички.

 

Още малко разлики. Министър Мей започна дълго отлагани реформи в полицейските структури. Направи го, както сама признава, заради гражданския натиск. Промените започнаха с подобряване подбора на кадри и повишаване на професионалните умения на служителите. В приоритет се превърна и тяхната лоялност към работата и обществото. За тези крути мерки тя бе сравнявана с Маргарет Тачър, а наблюдатели й предрекоха бляскава политическа кариера.

 

Какво е положението у нас. В МВР цари разпад. Причината е в намесата на политически кръгове в работата на ведомството. Немалко структури са под контрола на кръга #Кой, свързван с Делян Пеевски и Ахмед Доган. Това демотивира служителите, които се стремят към кариера чрез доказване на качества и постигане на резултати в борбата с престъпността. Вместо да се заеме с този воденичен камък, Бъчварова ни предлага демагогстване и премълчаване на очевидното.

 

Да погледнем и към Швейцария. Там секторът Сигурост е в ръцете на Симонета Сомаруга. Добра пианистка и музикантка от класа. Но и доказан политик, направил кариера с идеи и контретни предложения за реформи. На 04.06.2015 г., Симонета Сомаруга заявява пред Съвета на кантоните: "Ще проверяваме всеки сигнал за корупция, който засяга националния и обществен интерес. Без значение за кого се отнася - за политици или за спортни среди. Швейцария ще остане водеща в борбата с корупцията".

 

Пианистка, пианистка, но май добре познава нотите на обществената чувствителност. Такава позиция от Бъчварова не сме чули до днес.

 

Как е в Австрия. Вътрешен министър там е Йохана Микл-Лайтнер. Когато поема поста ръзкриваемостта на престъпленията е 74%. След година вече е 87%. При това не става дума за стъкмистика, на каквато тук сме се нагледали, а на автентични данни, получени в условията на голяма прозрачност на полицейската работа.

 

Като се натиска да се сравнява с Мей, Сомаруга и Микл-Лайтнер, Бъчварова ще трябва да се научи и като тях да понася критиките, а не да се прави, че не съществуват. Да е отворена за гражданските неволи, да контактува не с избрани, а с всички медии, да признава грешките и да говори публично за проблемите в МВР.

 

Тя очевидно иска да бъде нареждана до колежките си от Великобритания, Швейцария и Австрия, но засега това е възможно единствено по полов признак...

 

Причините са много.

Професионалното ниво в МВР спада драстично. Повече от две години няма разкрито нито едно крупно престъпление, нито едно започнало дело, да не говорим за присъди.

 

Няма и резултати от разработки и акции срещу организираната престъпност. ГЕРБ дойде на власт с големи обещания, но нищо не се промени. Системата за сигурност не работи, а кръгът #Кой продължава да кадрува.

 

Премиерът и министрите заприличват все повече на героя в "Пътуващия проповедник" на Колдуел - циничен, безсъвестен и лицемерен. Единствената им загриженост към населението се изчерпва с изразяване на съболезнования към поредните жертви и техните близки. Съчувствам ви, моите съболезнования, след което костюмираният шофьор от НСО дава газ към следващата точка на проповедническата обиколка.

 

Турове за овации или траурни думи постфактум под знака на изборната пропаганда.

Самият Ърскин Колдуел описва този тип поведение по следния начин: "Подлостта е на всяка крачка. Тя се храни с безпросветната наивност. Остава да се надяваме, че и двете не са вечни".


Тук обаче това не е сигурно. Примерът с убития 16-годишен Георги Игнатов в Борисовата градина е фрапиращ пример за това. Съчувствието може и да е искрено, но над 20 дни разследването не е мръднало и с милиметър. А това вече е национален проблем.

 

Въпреки нелепата ситуация Бъчварова кокетничи пред камерите: "Няма нито една отхвърлена версия за момента, но няма и водеща". След което допълва: "Служителите на отдел „Убийства“ в СДВР работят денонощно по разкриването на престъпния пъзел". Очевидно работят денонощно трябва да ни впечатли и дори да ни трогне. Но не е ли това тяхно задължение?

 

Ако министър Бъчварова има и други амбиции, освен тези, за които се говори из коридорите на МС, би могла да помисли за кадровото оздравяване на ведомството. И не като се допитва до този или онзи "фактор" в държавата, а като проведе най-обикновен тест сред служителите. Нека ръководителите от всякакъв ранг, включително и главният секретар, покажат докъде се простират познанията им за професията. Така ще стане ясно кога за последно са чели учебника по криминалистика на проф. Радостин Беленски, например. Знаят ли кои са проф. Цеко Цеков, Йордан Айдаров и проф. Стойчо Раданов? Да се кажат мнението за теорията на проф. Чезаре Ломброзо; чували ли са за Рудолф Рейс, един от основоположниците на криминалистиката, прочул се с изследванията на криминалните престъпления, извършени от Българската армия по време на Първата световна война. Какво знаят за Франц фон Лист, който пръв предлага да се създаде Интерпол. Познават ли учението на руския проф. Игор Мацкевич, описал последните тенденции за разкриване на убийство в рамките на 10 дни?

 

Има образовани специалисти, на които знанията се простират далеч извън споменатите имена, но нека г-жа Бъчварова си направи труда да провери колко от тях са останали в системата, колко са прокудени по политико-корпоративни причини и защо кръгът #Кой продължава да ги отстрелва.

 

Задължително е също Бъчварова да полюбопиства колко от сегашните шефове на служби и важни звена, начело с главния секретар на министерството, са виждали живи бандити, колко хора са вербували, колко престъпници са арестували с доказателства, годни пред съда. Нека резултатите от този тест бъдат оповестени.

 

По-сигурно е, че Румяна Бъчварова ще се отнесе пренережително към подобни идеи. Защото солипсизмът изключва вслушване в здравия разум. Нека обаче министър Бъчварова знае, че на гражданите им писна от несигурност, неразкрити престъпления, имитация на дейности и лицемерие. Писна им да ги правят на идиоти. И един ден ще потърсят сметка. Не само за диващините на #Кой, но и за слугинажа.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 153| 15994 |18.02.2015 Русия, геополитическата яма и ибрикчиите . 32| 11582 |04.12.2009 Флиртът с Първанов и политическата девственост на Борисов . 10| 7444 |22.10.2009 Русия „газира” политическата класа . 26| 7771 |22.02.2008 Нощта на "Великолепната шесторка", Киро Белязания и клиничният нарцисизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads