Реклама / Ads
38| 9244 |06.09.2015 ГЛАСЪТ

Наливането на народни пари във футбола е помен с чужда пита

.
Повече да се внимава, когато се помага...
Премиерът на България Бойко Борисов обеща държавата да удари рамо на пловдивските "Ботев" и "Локомотив". Пари ще получи и варненският "Черно море". Властта ще налее пари в строежа на стадионите, осветлението и базите на отборите.
 
Борисов казва: "Ще помогнем, доколкото ни разрешава законът. Винаги съм помагал, ще помогна пак. Каквото съм казал, съм го изпълнил".
Прав е: изпълил е. На думи - към клубовете и феновете. Реално - към футболните босове. Все едно да играеш в турнира по тенис на любимата на Пеевски и главния прокурор интернет медия и да твърдиш, че го правиш заради читателите... Или да вярваш, че Министерство на финансите участва в обща рекламна кампания с "Булгартабак" срещу контрабандата, без да съзнава, че го прави с двигателя на тази контрабанда... В България е пълно с идиоти, но не са седем милиона.

 

На спорта трябва да се помага. Но у нас има над 110 спортни федерации. Държавата финансира около 80 от тях.  Властта обаче помага все на футбола. Което ни кара да се запитаме защо?

Отговорът е елементарен и познат до болка. Футболът е най-популярен и когато наливаш пари в него, по същество купуваш гласовете на десетки, че и на стотици хиляди запалянковци. Ако се дадат същите пари за къщи на наводнените в Мизия, например, ще се зарадват самите давещи и техните роднини. Или за къщи на безимотните цигани. Но ако дадеш държавни средства на няколко отбора, поне 200 - 250 хиляди фенове ще се изкефят и може да гласуват за теб и твоята партия. Това е силен аргумент. Но и дразнещ.

От друга страна собственици на футболни клубове са обикновено хора от графата "олигарх". Повечето са с интереси в стротелството на магистрали, спортни бази, хазарта, горивата, цигарите и съпътстващата ги контрабанда, търговията с оръжие, "печеленето" на обществени поръчки. Някои от тях са на "ти" и с бизнеса със... стимулиращи вещества. Това е обществена тайна. Та тези футболни босове винаги намират начин (или са принудени) да се отблагодарят за грижите на партията.

Все по-често се чува, че финансирането на футбола с държави пари от името на управляващите, е чисто и просто купуване на гласове по законен начин с парите на данъкоплатеца. На същият данъкоплатец обаче му обясняват, че грижата за футбола е грижа младото поколение да не пълни чалготеки и да се друса до козирката. Само че и мечките в Белица знаят, че именно футбола е най-тясно свързан с упадъка на ценностната ни система. Никакви тезиси и ПР реклами не могат да ни убедят в обратното.

Освен това има нещо перверзно в това да наливаш народна пара в спорт, в който заплатите са космически в сравнение с останалите професии. В "Лудогорец", например, румънският циркаджия Моци се подписвал за заплата от 27 хил. евро. Друг от същия отбор получавал 25 хилядарки в евро. В "Левски", който се опитва да източи в момента "Виваком" пред очите на държавните институции, заплатите варирали от 3 хиляди евро до 17 хиляди. Месечните възнаграждения в пловдивските "Локомотив" и "Ботев" в момента може и да не са такива, но със сигурност има заплати по 10-12 хиляди евро. Данните са от 2012, 2013 и 2014 г. Има ги в мрежата.

В същото време световни и европейски шампиони, олимпийски медалисти и призьори от големи състезания от други спортове едва свързват двата края с по 700 - 800 лв месечно. Някои дори тренират при нечовешки условия.

За сравнение ще спомена, че интерет медия "струва" месечно между 15 - 30 хиляди лева, в зависимост от броя на служителите. Те варират от 7-8 до 16-17. Цяла медия (с всичките й служители и режийни разходи) е 3-4 пъти по-евтина само от Моци!

"Пирогов" плаче за нова техника от години, оперират деца и възрастни като през 18 век, но парите от  данъци отиват за футболни игрища. Заплатата на един футболист от 17 хиляди евра е колкото заплатите на около 17 квалифицирани лекари във ВМА или всяка друга реномирана болница. 17 лекари, които всеки ден спасяват хора, дават дежурства, летят с хеликоптер, ако някой от футболерите си навехне глезена или е пострадал при свада в чалготека...

Колко получават инженерите? А малцината учени, все още останали тук? Актьорите, хората на умствения труд?

Българите не са против спорта, нито против неговото подпомагане. Именно спортът ни доставя истинско удоволствие от време на време. Но да се хвърлят пари от името на една партия, па била тя и управляваща, от един премиер, пък бил той и втори мандат, е меко казано нахално.  Някои ще ме обвинят в популизъм. Нека. Но не е ли див популизъм пилеенето на средства за съмнителни каузи? Хората са чувствителни и все по-често зад благовидните обещания привиждат задкулисни сделки. И са прави - такива са.

Наближават избори и премиерът Борисов няма да може да избегне въпросите за купуването на футболни агитки с държавни средства. Също и за собствеността на ФК "Левски", приписвана на Пеевски, за сделката срещу ЦСКА, включваща и "Дунарит" - Русе и т.н. Дано има отговори с аргументи. Истински, а не пропагандни.

Не е лошо премиерът Борисов най-после да се заеме и с МВР, където властват тези, които и във футболното задкулисие, а разкриването на престъпления вече е непосилна задача.

 

Борис Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 15396 |08.05.2015 „Тъстът“ на Пеевски изтеглил парите си от КТБ седмица преди затварянето на банката . 42| 17027 |16.04.2015 Журналистика а ла "задна прашка" от Париж до София . 28| 13603 |08.03.2015 Жените на 8 март: Искаме права и пари, не сме само за секс! . 35| 16962 |20.11.2014 Кръгът Борисов - Пеевски - държавни пари - банки - пари прим се затвори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads