Реклама / Ads
23| 14606 |11.05.2014 ГЛАСЪТ

Нарцисизмът - хремата на Първанов и останалите

.
В гората човек може и да настине...
Първанов президент, Бойко Борисов премиер. Това е мечтата на лидера на АБВ, който все по-усилено се опитва да лансира идеята за президенка република. Заслушайте се, ако не се уважавате достатъчно или ви е професионално задължение, какво говори и ще се убедите сами. Личен пратеник на Георги Първанов опитал да убеждава ГЕРБ и ДПС да склонят за коалиция след предсрочни парламентарни избори. Те щели да дойдат по естествен път след евровота на 25 май.
 
Експрезиденът бил сигурен, че БСП ще загуби на изборите за Европарламент и Станишев щял да поеме в посока Брюксел. Тогава той щял да се върне на бял кон на "Позитано" 20. Планът има и свой финансов щаб в лицето на олигархо-генералите Валентин Златев, Георги Гергов от Пловдив, оръжейният търговец и собственик на "Локомотив" - София Николай Гигов, перничанина Людмил Стойков, Богомил Манчев и др.

 

Всичко това с политически увъртания и недомлъвки обяви самият Първанов в предаването "На светло" с Люба Кулезич. Там той направи поредната заявка за властта. "Няма нищо по-нормално от това, ако имаш добри идеи за реализация да се стремиш към властта, за да можеш да ги реализираш", заяви Първанов. Теоретично е прав, разбира се. Остава открит само въпроса дали идеите, които са добри за него, са добри и за общесвото. Първанов не се интересува от това. За него е важно да ги прокара по подходящ начин и да влезе отново в играта.

 

Първанов заяви още, че винаги бил правил всичко в името на България и имал характер да отстоява националните интереси и пред Путин в Кремъл, и пред Буш в Белия дом. Не им мълчал и на двамата и те много уважавали думата му. "Те оцениха твърдата ми позиция и се съгласиха с мен", похвали се Първанов.

 

Медийни спекулации нарече Първанов писанията за ловната му страст. Истината била, че не е ходил на лов от години, а най-скъпата му пушка струвала около 2 хиляди лева. Въобще ловувал с хора от селата и ловните дружинки и никога с олигарси, каквито лъжи се тиражирали. Освен това се грижел, заедно с редовите авджии, за популацията и опазваенто на дивеча, който бил изтребван безразборно по времето на Иван Костов.

 

Отрече също да е имал пръст в уволнението на журналиста Иво Инджев от бТВ преди време. Няма такъв механизъм, по който да мога да повлияя на която й да е медия, заяви скромно "червеният" президент, обитавал "Дондуков" 2 два мандата.

Заяви също, че Доган бил истинският шеф на ДПС в момента и той дърпал конците не само в паритята. Самият Първанов се бил разбирал с ДПС само по принципни въпроси. Днес обаче турците били силно преяли с власт и доминирали в управлението. Такова поведение той не одобрявал.

 

За БСП и Станишев Първанов изговори неща, които изкарват сегашното ръководство напълно зависимо, некадърно и ретроградно. Той, а не Станишев, бил истинският носител на новото в политиката. Не вярвал и на българските социолози, които умишлено намалявали шансовете на АБВ за изборите и за участие в бъдеще управление. Европроучвания показвали, че Първанов щял да вкара минимум двама евродепутати на 25 май.

Към Бареков и "България без цензура" се отнасял снизходително.

ДПС вече било повече вредно, отколкото полезно.

Борисов, макар и носител на лоши черти в политиката, бил по-автентичен. И т.н. и т.н.

 

Бил съм дълго време в политиката и във властта, знам какво да направя, имам нови идеи за България, имам сили и знания да управлявам, много хора ми вярват и ми имат доверие, скромно обобщи наричащия себе си "социален президент". Така той отхвърли съмненията, че е част от статуквото, което години наред дърпа страната назад. Той бил на върха 10 години, но не одобрявал това, което се случва в страната. Май единствен се опитвал да се грижи за нацията и държавата, по скромното му мнение.

 

Алексей Петров не работи за АБВ, отсече още Първанов. Не съм го виждал от години. Преди това съм го засичал един-два пъти на някакви общи събирания, измъкна се Първанов, когато Кулезич го попита дали обвиняемият по делото "Октопод" не помага на проект АБВ, както писали зрители във фейсбук страницата на предаването й.

 

Георги Първанов, известен като агент "Гоце", има сериозни намерения да управлява отново. Не просто като участник в някаква коалиция, където да помага с гласове, а като пряк ръководител. Той не крие тези свои амбиции, напротив, свята, че са съвсем логични. Затова не е чудно, че в публичното пространство циркулират хипотези за неговото място във властта в близко бъдеще. Първанов не би приел нищо друго освен президентски и премиерски пост. Сигурен е, че ще си върне и БСП, което да командва по свой тертип.

 

Няма смнение, че той е обигран политик. За българските условия. Познава задкулисието, както и играчите на терена. Някои от тях са му задължени за оказано съдействие през годините, други са обвързани с него по линия на тайните служби и олигархични седянки. Затова той е сигурен в своя успех и се вижда на върха на държавата в най-скоро време.  

 

За немалко от българските политици могат да се посочат едни и същи белези на поведение. Някои  от тях обаче толкова жадуват за власт, че са направо неудържими. Те не могат да преживеят друг да ги изпреварва, да знае повече или да е по-успешен. Не могат да си го помислят, камо ли да го допуснат. Готови са на всичко, за да се докопат до желания връх. Ако ви е минала през главата мисълта и за физическо унищожение на опонента - няма да ви опровергавам. Има достатъчно данни и оперативна информация за политици от най-висок ранг в държавата, които са замесени в мокри поръчки - като поръчители и подбудители.

Припомнете си убийствата на Илия Павлов, Емил Кюлев, атентата срещу Манол Велев. В тях са вплетени политически мотиви. Разследванията са спрени под натиск, но истината все един ден ще излезе.

 

Обърнете внимание на следните характеристики:


- Бурна реакция на критиката, става ядосан или унижен

- Използването на други за достигане на целите

- Преувеличение на собствената значимост

- Изпитва нереалистични фантазии за постижения, сила, красота, интелигентност или любовни истории

- Има неразумни очаквания за благоприятен изход

- Търсене на постоянно внимание и положително подкрепление от другите

- Лесно става ревнив

Има чувство за изключителна правота

- Експлоатиращ другите

- Липса на емпатия/съчувствие

- Показва арогантно, надменно и горделиво поведение

- Използва отричащ механизъм, за да омаловажи неадекватността или провалите си

- Използва рационализационни механизми за да оправдае егоцентричното си поведение.

 

Всичките те пасват на повечето наши политици, дори на най-семплите и бездарните. На Първанов особено: като приклад на рамо, като куршум Plastic Point на козел "архар"...

Карен Хорни, Хайнц Кохут, Ото Кернберг, Зигмунд Фройд и Дейвид Фарли Хурлберт биха описали с научен ентусиазъм изявите, говоренето и действията на лицето Георги Първанов, този затичал се към властта народен вожд. Имената не са случайно подбрани - това са най-големите изследователи на нарцисизма и егоцентризма в историята. На Първанов дори не му минава мисъл, че е възможно някой да не го харесва. Тези, които му опонират са обикновени завистници, хора без качества и недостойни за неговото ниво. Важното е, че народът го иска.

 

Първанов твърди, че от години не се е виждал с Алексей Петров и че някогашната барета, съветник в ДАНС и сегашен обвиняем за тежки престъпления в процеса срещу "Октопода" не е свързан с АБВ. Формално това със сигурност е така. Нито Първанов, нито Петров са толкова тъпи, че да тръбят публично какво, как и къде го правят. Отричането в такива случаи е свързано с подсигуреното спокойствие: няма как да се докаже. Освен това и двамата разполагат с ресурс да заплашат със съд всеки, който твърди подобна връзка. Имат и осигурен достъп до медии, за да опровергаят подобна информация. Както се казва конспирацията им е в кръвта.

 

Различни източници, от различни среди твърдят обаче съвсем друго. Петров се е изявявал, според тях, в ролята на парламентьор от името на Първанов, опитвайки се да осъществи контакт с лидера на ПЕС и БСП Сергей Станишев. Отрязан бил за пряка среща, но той не се е отказал и се е опитал по заобиколни пътища да стигне до преговори, споразумение, условия и пр. Но отново ударил на камък. Което в голяма степен обяснява нескритата неприязън на Първанов към Станишев. Това са слухове, но в България повечето слухове в крайна смека са екозват истина. Така че следете връзката Първанов - Петров. Тя има история, защо да няма и бъдеще? И без това съдът напоследък показва трогателна загриженост към желанието на Трактора да се лекува и да пътува по бизнес в чужбина.

Освен това Алексей Петров е шеф на Съюза за стопанска инициатива, шеф е на федерацията по карате, твърди, че е голям спец по тероризма, че знае много тайни в държавата, самообяви се за лоялен гражданин, когато занесе секретни документи, които Станишев като премиер бил загубил. Какво лошо има в това такъв човек да е до теб и да помага с опита и знанията си? Защо Първанов така нервно отрича всякакъв контакт с наричания от някои, сигурно несправедливо, Трактора? Срам ли го е? Или не желае името му да се свързва с това на Петров?

 

Първанов твърди също, че не бил ходил и от години на лов, а преди това ловувал само с най-обикновени българи от селата и местните ловни дружинки. Негови познати твърят съвсем друго. От това Първаново твърдение самият Фройд би се изчервил. Храбрият Швейк пък би отронил смутено: "Няма мръсни думи. Има мръсни хора". Всяка прилика с действително лице е случайна.

 

Засега Бойко Борисов бил много внимателен към офертата на Първанов и се държал дистанцирано, коментират пред Фрог нюз хора от неговото обкръжение. Причината била, че не вярвал на бившия президент. Но и Първанов не вярва на Борисов, можете да сте сигурни. И двамата познават достатъчно добре себе си, за да се доверят един на друг. Могат да ги обединят обаче олигарсите зад тях. Заради определени интереси.

 

Наблюдатели на политическия живот у нас твърдят, че в действие е и друг план. Той предвижда курс към предсрочни избори след евровота. Ако ГЕРБ спечели, ще очакваме да направи коалиция с ДПС и Реформаторския блок. Има два аргумента, които ще "измият" досегашните заклинания и обиди от Борисов към ДПС и обратно. Първият е, че компромисът се прави в името на народа и неговото бъдеще. Вторият е: "Така ни съветват от Брюксел". По този начин БСП и "България бе цензура" на Николай Бареков щели да се окажат в изолация. Извън схемата щял да е и Волен Сидеров, ако въобще успее да влезе в парламента. Вариантът предвиждал Кристалина Георгиева да бъде номинирана за премиер, тъй като мандатът й на еврокомисар изтича след изборите за ЕП. Борисов пък щял да се готви за държавен глава, защото е ясно, че Плевнелиев дори да изкара пълен мадат, няма никакви шансове за втори.  

Съгледвачите на Първанов от своя страна се опитвали да убедят ГЕРБ и ДПС да не разчитат на "реформаторите", защото нямали тежест и подкрепа в обществото. Освен това неговата формация разполагала с кадри и... пари. Също и с план как да се изкарат още пари. Много пари.

 

Засега неолибералните представители на НПО не са отронили и дума по адрес на Първанов и неговите щения към властта. Дори "ранобудните студенти" не го разпознаха нито веднъж като част от статуквото. Не е тайна обаче, че тинк танк тръстовете също имат свои планове за участие в ръководството на държавата. Което означава, че е много възможно зад кулисите отборът на НПО: Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев, Саша Безуханова, Иван Кръстев и отборът на АБВ, начело с Първанов, да са постигнали взаимоизгодни договорки. До какво могат да доведат страната двата олигархични кръга, може да отгатне всеки, който не е с тежки психични разстройства или в кома.

 

Борис Петков

 

ОЧАКВАЙТЕ: Защо повечето политици в България са патологични лъжци? Много примери от съвременната политика у нас доказват тезата на американския журналист Гюнтер Томпсън, че:  "Властта винаги лъже". Ще научите Топ 5 на лъжците и манипулаторите през последните две десетилетия у нас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 15330 |17.01.2014 Ползите от Първанов . 43| 18964 |12.10.2011 Футболистите ни с исторически принос. Като Първанов . 0| 17706 |16.02.2011 Неубедителни Първанов и Манджуков. Хелий... . 66| 19898 |27.12.2010 Шведският крал Първанов I

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads