Реклама / Ads
3| 8917 |18.02.2019 ГЛАСЪТ

Някой разбра ли защо ДАНС и КПКОНПИ бяха номинирани за наградата Big Brother?

.
Източник: архив
Герои или национални предатели? Някой разбра ли за какво са били номинирани ДАНС, Агенция по вписванията, община ”Ловеч“, КПКОНПИ и Прокуратурата на РБ за наградата Big Brother? От страх ли се крие? Оказан ли е натиск от страна на номинираните?
 

Въпросът е много актуален, предвид събитията напоследък – проспани фрапиращи случаи на конфликт на интереси в Министерство на финансите, в Национална агенция по приходите и в Агенцията за държавна финансова инспекция, проспани вреди от ремонта на „Ларгото“, проспани злоупотреби с ТЕЛК, проспано отравяне на български граждани, проспани милиони на чужда държава, постъпили в българска банка, калпав опит да се превърнат българските адвокати в доносници на ДАНС… дано не пропускам нещо.

 

Може пък да разберем, че правозащитните органи в държавата всъщност не са спали, а са се занимавали с много по-важни дела! Като обясняване на рускиня как се свири на виола или даване на съвети на студенти да разкриват колегите си, когато ги видят, че карат лъскави коли. А може би са се учили да управляват кораб, докато държавата потъва пред очите им? В игри и закачки времето е минавало за пазителите на националната ни сигурност.

 

От време на време заниманията не са били така безобидни. Както не бяха безобидни съвместните тараши на адвокатски офиси на прокуратурата, ДАНС и МВР. Те напомнят на подобна акция през месец ноември на недалечната 2013 година, когато офисите на фирмата „Риск Инженеринг“ на Богомил Манчев са претърсени по време на акция на прокуратурата, ДАНС и МВР заради извършени от държавата плащания за проекта АЕЦ „Белене" след решенията на Министерския съвет и на Народното събрание за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене“.

 

За 24 часа тогава бяха задържани бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и Събин Събинов, регионален директор на компанията „Уорли Парсънс", архитект-инженер по проекта. Богомил Манчев тогава получи обвинение за подбудителство на изпълнителния директор на НЕК да извърши длъжностно присвояване и Прокуратурата поиска плащане на 1 млн. лева парична гаранция. След тараша на офисите, съвместен екип на прокуратурата и тогавашната Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ръководена от непримиримия борец с корупцията Пламен Георгиев подхвана и имотите на собственика на „Риск инженеринг” Богомил Манчев, на бившите шефове на НЕК Крум Атанасов и Иво Лефтеров, както и на директора на „Уорли Парсънс” Събин Събинов.

 

На специална пресконференция тогава Богомил Манчев каза, че държавата целенасочено държи да загуби делото с руската компания, нещо за което по това време и ГЕРБ имаха притеснения и оповестиха писмо от адвокатите на НЕК за неоказано съдействие от страна на НЕК във връзка с делото. На въпрос дали се води политическа атака срещу него Манчев заяви, че категорично това е така. Манчев твърдеше, че няма как да му бъде търсена отговорност за получени пари по договора за проекта АЕЦ "Белене", тъй като въпреки решенията на Министерския съвет и на Народното събрание нито един министър на енергетиката (Делян Добрев, Асен Василев и Драгомир Стойнев) не е предприел юридически стъпки за прекратяване на договора.

 

Според него е нямало как с политически решения да се променя характера на един юридически договор. И Манчев беше прав. Това го знае всеки реално учил за юрист, което изключва получателите на юридически дипломи от пръкналите се по дворове и паланки юридически факултети. Това лично съм го обяснявала на служителите на ДАНС при давани от мен обяснения. През ноември 2015 година, три дни преди да изтече максималният по закон двегодишен срок за разследването, Прокуратурата прекрати делото срещу Богомил Манчев и Събин Събинов поради липса на доказателства.

Всяка прилика с опитите на управляващите държавата, със съдействието на силовите институции, за завладяване на либийския танкер „БАДР“, на оръжейните заводи „Дунарит“ и „Емко“, за покриване на действителните факти около срива на КТБ, е случайна, въпреки че „героите“ са същите, но пък методите им стават все по-брутални. Герои или национални предатели?

 

Да се върнем на номинациите за наградата Big Brother. Има ли причина организаторите на кампанията да не оповестят за какво са били номинирани ДАНС, Агенция по вписванията, община "Ловеч“, КПКОНПИ и Прокуратурата на РБ, и ако да, какъв е смисълът от подобни инициативи? Не стига, че управляващите ни имат за прости, но, ако и НПО-та, отстояващи граждански права и свободи, мислят да ни вземат за балами, не са познали! А аз, като човек, който лично номинира ДАНС за наградата, държа да знам дали моята номинация е тази, за която ДАНС са били сред потенциалните победители. Ако не е била тя, интересно ми е да науча какви ли по-големи безумия са били причинени някому от дансаджиите? И за кпконпирите ми е интересно, и за спецовете, и за неспецовете също.

 

Албена Белянова за Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 18298 |04.01.2019 ВАЖНО! Защо не публикуваме текста за 29-годишнината на ДПС . 8| 10782 |20.12.2018 Защо се крие колко милиони са профукани за адвокати по загубеното газово дело? . 29| 15734 |03.12.2018 Някой не внимава в картинката за АЕЦ ”Белене”. Нали, Теменужке? . 19| 15932 |17.10.2018 Кой и защо спря телевизия „Алфа“ – необичайните опечалени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads