Реклама / Ads
31| 8003 |27.06.2008 ГЛАСЪТ

Нормалните Бареков и Гранитски - щит срещу луди поети

.
Една приятелка, известна бургаска журналистка, издава стихосбирка. „Ти луда ли си?" - попитах я по телефона. Тя се засмя. Явно, че да издаваш стихове през 2008 г. със собствени пари, трябва да си луд.
 
Не знам защо я попитах, не исках да я обиждам. Тя обаче е умна, ще подмине едно неволно питане.

Кои в България са нормални и луди, е отколешен въпрос. Според официалната религия, в която патриарси и митрополити са властта, политиката и бизнеса, нормални са примерно хора като Николай Бареков. Същият, който води сутрешния блок на бТВ, а в свободното си време се жени, за него бият камбаните и крещи пред храма: „Да живее Българската православна църква!" Съвсем естествено, на сватбения пир, платен от друг нормален бизнесмен, присъстват все отбор нормалници, повечето от които сънуват, че телевизията е открита заради тях. Такива хора дори да се събудят с ръка в контакта, приемат това като връзка с енергетиката...

В категорията „нормален" влиза и Яне Янев. Същият, който се опитва да изкорми СДС, защото му биха шута от парламентарната група. Лудото Яне, както му викат някои несправедливо напоследък, си го търсеше отдавна. То не бяха бисери, опашати лъжи и откровени бълнувания, които политикът ръсеше наляво и надясно, някои от които даже верни. Например за Симеон, горите, имотите и други царски нелепици. Този път Янев наточи гнева си към лидера на СДС Пламен Юруков. Бил човек на ВИС-2, внасял контрабандно кафе и оръжие, стоял мирно-свободно в кабинета на Румен Петков, когато бе министър и пр. За да хванат думите му декиш, намеси имената на Йордан Бакалов и Методи Андреев. Тоест, може да ви изглеждам със жълта книжка, ама тези двамата знаят за какво става дума. Така Янето поиска да легитимира изцепките си.

Целият цирк тръгна от решението на ОДС да изключи Янев и компания, известна още и като партия, от парламентарната група, защото били купували гласове в Сандански. Разбира се, решението на Пламен Юруков да се отърве точно по този начин от досадния и неуправляем Яне Янев е доста спорно от гледна точка на политическото поведение. Но като полезност акцията е повече от нужна. Трябваше да се напръска срещу кърлежи отдавна, гнусливо коментира депутат от групата. Не е съвсем прав. По много причини. Какво например ще каже Пламен Юруков за произвеждането му в почетен консул на Казахстан за България? Как е станало така, че от Казахстан изпращат друго име, какъвто е дипломатическия протокол, а в София по заповед на Иван Костов външната министърка Надежда Михайлова извършва дори невъзможното, за да го смени с Юруков? Апропо, понеже Юруков заговори тези дни доста активно за купуване на гласове, не е лошо да сподели своя опит в купуването на цели конференции, например. Като тази, на която бе избран за лидер на СДС, в което не бе натрупал и седмица организационен стаж. Колко ли кафе е било необходимо, за да се уреди сбъдването на детските му мечти за политическа кариера? Нормално е да отговори на тези питания. Не заради Яне, а заради електората и пръскането срещу инсекти.

В този ред на мисли за нормалните и лудите, няма как да подминем и последните изяви на още един силно нормален човек - Иван Гранитски, който освен това е и патриот. За 3-4 месеца той навъртя километраж из телевизиите и другите медии, на какъвто мислехме че са способни само хора от нивото на Бойко Борисов и Божидар Димитров. И не заради себе си прави всичко това Гранитски, а заради хората - да доближи до сърцата и умовете им посланията на президента Първанов. Ако питате мен, то това си е чисто апостолска дейност. Ако някога Дяконът имаше такива застъпници, революцията щеше да... Ама нямаше. Димитър Общи, поп Кръстю - видяхме какви са ги надробили. Може да се каже, че за разлика от Левски, сегашният президент има късмет с близките си съратници. Засега. Не че липсват и попкръстювци в лицето на Татяна Дончева и Вигенин, например, но революцията има сили да се справи с подобни дезинформатори. Малко се затруднявам с решението на Първанов да не пътува до Африка. Нормално ли е или - не. Би трябвало да е нормално, щом той го е решил. Но може и да не е, ако е трябвало да свърши важни и патриотични неща за родината и за нас, хората в нея, а сега се отказва. Излиза, че ни лишава от благини, които щеше да договори, както е правил и друг път при посещенията си в Москва, Египет, Казахстан и пр. Някакви проклетници ми обясниха, че при подготовката на африканското турне, било предвидено един зам.-министър на отбраната, да отговаря за пушките на президента. Смазка, патрони, оптически мерници - да е готов за сафаритата по зелените хълмове на Африка. Защото не само Хемингуей ги е разбирал тези работи... Затова ми е трудно да преценя дали е нормално да се откажеш да помогнеш на народа си, като му изградиш мост от Стария към Черния континент и да пропуснеш такъв готин лов. И защо? Защото Станишев ти бил взел самолета за САЩ и Брюксел. Така казват някои, но други не са съвсем съгласни. Те смятат, че Първанов е кахърен не само от последните воайяжи на Сергей, но останал без сън и заради новината, че Саркози ще приеме Станишев в Париж. Както се казва нерде Ямбол, нерде Стамбул. Разбирайте Париж и Ботсвана...

Та представете си на този нормален фон как изглежда журналистка-поетеса, която издава книжка. Направо не ми се мисли, какво си мислите. Очевидно да пишеш стихове у нас има нещо общо с медицината. Но да се оправя сама.

Важното е нормалните да си вършат работата. Затова нека признаем с ръка на сърцето: хубаво е че ги има и Яне Янев, и Иван Гранитски, и Николай Бареков, и Божидар Димитров, и техните патрони... Без тях има опасност джунглата на лудите и поетите да ни превземе.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 7913 |17.06.2008 Настъпването на мотиката от президента - случайност или хоби? . 28| 8883 |12.06.2008 Информбюро сообщает: Сегодня утром президентът нападна премиера . 84| 11376 |11.06.2008 Забраниха чалгата! Ура! . 33| 7404 |10.06.2008 Кризисният ПР на Б.Б.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads