Реклама / Ads
5| 7509 |18.04.2016 ГЛАСЪТ

Новата Априлската линия бе начертана в НДК, по традиция...

.
Нищо не е забравено, и никой не е забравен. Под това мото можеше да се проведе партийната среща на актива от ГЕРБ в НДК в неделя. Т.е. не са забравени номенклатурните хватки и номерклатурните кадри. Традицията през април партиите да чертаят сюжетни „исторически” линии бе спазена. През 1956 г. се провежда Априлския пленум на БКП, който зададе поведението на партията за години напред. Този април се създаде ДОСТ на Местан, събра се НДСВ на Симеон, БСП се готви за решителна крачка - нов председател...
 
Подобно усещане за пришиване към бъдещето носеше и срещата на гербаджиите с първия държавен и партиен ръководител. "Ние сме партия на народа, народът ни взе от нищото, взе един син на пожарникар и учителка и напълни тази зала с длъжности". Това каза Борисов на срещата с актива на ГЕРБ в НДК. И имаше сълзи в очите, наистина. Привичките са трайно нещо. Така че приликите с някогашните конгреси и срещи на актива на БКП вероятно не са случайни.  

В отминалата неделя, в НДК, си дойдохме на думата. Имаме си вече партия на народа. Официално. Дясна партия превзе лявото пространство с едно изречение на водача си. Все по-близко сме до лозунгът „Народ и партия – единни!”, който украсяваше всяка обществена сграда в страната десетилетия наред.

Не се заблуждавайте, и този път не става дума за народа. Както и тогава не е ставало. За властта иде реч. Залогът и тогава, и сега е един – по-дълго във властта. Цел, която вече не се прикрива срамежливо в подтекста.

 

След сродяването с народа Борисов хвана бика за рогата, заговаряйки за корупцията. "Да ви предупредя: много внимавайте, само малко съмнение в нас да се появи, и сме приключили". Ако Борисов бе забелязъл, колко от присъстващите се чудеха къде да гледат в този момент, щеше да разбере, че е закъснял. „Ако докопам някого от вас (в корупция), милост няма”. Късно е чадо, мандалото лопна, както се казва. В смисъл, че немалко гербаджии по места и на върха вече така са захлебили от корупцията, че отбиване няма. Освен това може да те докопат, но може и на де не те докопат. Първото важи, ако си предаден от свои или си се сблъскал с равни по сила или по-силни корупционни интереси. Тогава си аут. Ако обаче си хитър, агресивен и си плащаш по веригата, може никога да не те докопат. Златни правила, които всеки партиен активист по принцип трябва да знае. Както и че Главният е лидерът на партията и ако той рече, дори без да са те докопали – пак ще духаш супата. Така че и тази априлска повеля е достатъчно ясна.


Сбирката на ГЕРБ, обявена като национална работна среща, приключи за час-два. Изказаха се зам.-председателите Йорданка Фандъкова, Димитър Николов и Цветан Цветанов и лидера Борисов. Цветанов и Борисов не пропуснаха да подчертаят защо срещата е в най-голямата конгресна зала в държавата - зала 1 на НДК: през 2015 г. ГЕРБ вече имала 90 581 членове, 130 кметове, 1727 общински съветници.

Ако присъствалите гербаджии не са били със замъглени от щастие мозъци и пулс 160, би трябвало да си направят извода, че са ги събрали заради една важна аритметика. ГЕРБ управлява вече втора година, но доверието към нея не е каквото беше. Няма реформи, няма процеси срещу корумпирани, няма подобрение на живота, а престъпността расте като бамбук. Идват и президентски избори. Също и референдума на Слави Трифонов. Затова редиците трябва да се стягат. А редиците са многобройни. ГЕРБ разчита на около 250 – 300 хиляди сигурни гласа априори. Това са общински служители, кметове, служители в министерства, агенции, ведомства и пр. Плюс близо 60 000 служители на МВР, пожарникари, граничари (гранични полицаи по новому), гардове в НСО, служители в почивни станции и резиденции, областни управи, железници, все още държавни предприятия и заводи, офицери и сержанти, държавни болници, учители, преподаватели, социални служби и пр. и пр. Това е огромна армия! Със семействата си тези хора достигат 500 000. Прибавете служителите на частни фирми, въртящи бизнес с обществени поръчки и по европрограми, зависими от управлението. Да не забравяме също, че ниската избирателна активност е допълнително предимство. Затова Борисов събира своите под знамената. Силни сме, тук сме – кава им той. Те са силни с него, а той – с тях. Да не забравят тази връзка иначе изпадат от баницата.  

 

Да се появи алтернатива на подобна сила е жива лудост. Дори война. Никой няма да изпусне доброволно кокала в тия мътни и несигурни времена. 250 000 имат мотив да задушат всяка промяна, защото тя би застрашила топлите им места и гарантираните от бюджета заплати. Ако американската мечта е свобода за бизнес, то българската мечта е да си клатиш краката на държавна служба, а на 1-о число да се подписваш за заплата. Може и да не е голяма, но е сигурна. Оттам натататък всеки знае как да си докара „принадена стойност”. Корупцията е част от тази „принадена стойност” и със закани в НДК няма да бъде спряна. Но това е и целта: аз ви казвам, а вие си знаете.  

 

"Всяка партийна организация трябва да бъда кристална в борбата с корупцията, че темата да не стига при мен", посочи лидерът на ГЕРБ. "Вие прекрасно си знаете по места какво има, което обществото не би приело. Няма да го правите, край". Това заявява Бойко Борисов. И е ужасно прав. По места неговите хора, а и не само те, прекрасно знаят какво има, което обществото не би приело. Ако обаче Борисов можеше да види и чуе дори само част от активистите си как се държат в регионите, доста материал щеше да има за размисъл.

 

Всички знаем, че корупцията е на път да срине държавата. Но ако хората могат да се възмущават и да протестират, то Борисов и гербаджиите във властта имат всички лостове да я преследват, ако не могат да я ликвидират. Такова нещо не се забелазва. Резултатът засега е 100:0 за корупцията. Нито един разследван или осъден политик, министър, магистрат, полицейски началник, агент, висши служители. Никакви речи и емоционални фрази не стават за смокинов лист, за да прикрият този факт.

 

Десета година вече България е член на Европейския съюз. Десета година сме на последно място по всичко и на първо по бедност и смъртност. Ако за 6 години и нещо управление ГЕРБ бяха направили така, че България да мине от 28-о на 27-о място поне, думите на Борисов щяха да съдържат нещо повече от емоция.

 

Бизнесът в България – голям, среден и малък, - знае до болка за какво става дума. Знае, че НДК е за демогагията, а отвън е реалността. Пленуми като този на ГЕРБ нямат никакво значение, когато след това Цветан Цветанов говори  в стил 1956-а пред първия попаднал му микрофон. Не се сдържа и се изфуква, че ГЕРБ управлява над 5,5 млн души от населението. Забележете, не работи за него, а го управлява – малка, но съществена разлика. Лично той, Цецо, гарантирал, че няма нито един депутат и активист на ГЕРБ с офшорни фирми. Може би е някакъв талант  да изричаш неща, без разум в тях. Но целта и на партията и на управлението не е ли по-височка... Точно Цветанов ли не знае кой държи „чадъра” над контрабандните канали и че някои от тези „чадърджии” са сред доверените му хора? Вероятно не е чувал и къде отиват парите от този „бизнес”? Може би песните на любимеца му Веселин Маринов му пречат да чуе? Крайно време е да спре да ни сравнява със себе си. Не е честно, защото силното надценяване за едната страна е обидно подценяване за другата, ако разбирате накъде бия. Каже Борисов нещо и моментално Цветанов бърза, като на барабан малката пръчка, да трополи из медиите. Ако ГЕРБ се бореше с корупцията не наужким, отдавна представителите и главатарите на модела #Кой щяха да са в затвора. Но не са. В управлението, магистратурата и службите са. Борисов и малката му партийна пръчка знаят това. Априлската линия на тяхната партия засега съвпада с траекторията на линията на модела Кой. А линията на модела Кой съвпада с линията на мафията. Някой да му го нарисува на Цветанов това просто нещо.

 

И накрая. Борисов се изпусна и вместо да каже, че един син на пожарникар и една учителка са напълнили НДК с хора, каза с длъжности. Грешката е вярна – всички разбират властта като заемани длъжности.

Ден-два преди мероприятието на ГЕРБ премиерът изрази недоволство, че някой/някои се опитват да дестабилизират страната по македонски образец. Други се съюзявали с адвокатите на мафията и Муртигруп, а трети тичали при контрабандистите да го свалят. Разбираемо е: като не можеш едно място в ЕС да се предвижиш напред, да търсиш оправдания. Ето ги лошите, те искат да правят преврат. Под класата на Борисов е. Ако иска да му се вярва, за заговори открито за модела Кой, за мафията и неработещите институции.

Само че международните наблюдатели обясняват кризата там с агонията на „модела Груевски”. По същият начин ще коментират и залеза на „модела #Кой”. Груевски или Пеевски - все тая. Защото хората искат да страната да тръгне по пътя на истинската стабилност, повече справедливост и равенство пред закона. А това не се чу в НДК.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 17225 |10.01.2016 Министър Румяна Бъчварова - новата мишена на Пеевски . 94| 13813 |18.05.2014 Новата класова война . 18| 13024 |29.07.2009 Новата власт залюби данайците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads