Реклама / Ads
18| 13024 |29.07.2009 ГЛАСЪТ

Новата власт залюби данайците

.
Лаокоон, децата му и змиите
Вишката, от която новите управляващи обещаха да наблюдават вредните процеси и нерегламентираните контакти, май се оказва землянка. Дали бдителното им око е изморено от изборните перипетии, не знам, но май пропуска доста неща.
 

Научаваме, че Делян Пеевски, депутат от ДПС, е предложен да оглави на ротационен принцип комисията по корупцията в НС. Чудите се дали това не е виц? Не, факт е. Защото бил следовател, обясняват от движението, разчитайки, че всички сме закъсали на Петолъчката и няма да прочетем фарисейското им обяснение. Пеевски е същото онова момче, което бе активист в младежкото НДСВ, после се трансформира в следовател по някаква съмнителна процедура, после бе освободен, след това пак назначен... Междувременно бе и зам.-министър по бедствията и авариите, откъдето Станишев го уволни заради сигнали за корупция, а после пак Станишев го върна по настояване на Доган. Пеевски е син на Ирена Кръстева, която от шеф на Тотото се преквалифицира в медиен магнат, а онзи ден се отказа от сделката за сградата на НАПИ, която сделка Бойко Борисов искаше да ревизира веднага след встъпването си в длъжност като министър-председател. Та точно този Пеевски ще наблюдава корупцията, което, признавам, си е истинско предизвикателство. Дали ДПС тестват ГЕРБ или показват нещо си е тяхна работа, но не всички са на Петолъчката... В новините чух, че от ГЕРБ усетили капана и не гласували за Пеевски. Да чакат нови изненади.

Всъщност са ги дочакали – Масларова ще води социалната комисия. Мнозина си мислеха, че първо някой ще разследва далаверите в министерството, което оглавяваше досега. Да се види дали семейството й се е замогнало по (не)
честен път, колко пари са отишли за ПР и в каква посока, какъв е ефектът от безкрайните й скъпи пътувания по света и т.н.
Притъпена бдителност или компромис?
 
Не е само това. Очевидно процесът с назначения на хора от втория ешалон във властта е толкова завладяващ, че извън обсега на медийното и общественото внимание остана новината, че хора от ОЛАФ ревизират участие на фирми по европрограми, източване на пари, нарушения и т.н. За властта се оказа по-важно кой ще ръководи кабинетите на министрите, отколкото от кого и накъде се отклонявани европари. Това не беше ли приоритет? И понеже стана дума за „вторите”, ако се загледате в имената и работните им биографии, ще видите, че на доста места те ще бъдат „първи”. Ще разпознаете също кои са спонсорите на някои министри, с кого са свързани и къде се преплитат връзките и интересите им с олигарси и ръководители на държавата далеч преди да попаднат в сегашното правителство. Дали това ще се превърне в зависимост или „само” в доходно занятие и сфера на влияние – ще покаже близкото бъдеще.

Съветници и медии, които преди се подмокряха само като чуеха гласа на някой министър от царево време и от периода на тройната коалиция, днес са в орална поза. Бой се от данайците, дори когато носят дарове, гласи една дръвногръцка препоръка.

Усеща се тенденция стари грехове да се изсипят на гърба на новите управляващи със завидна лекота и без всякакъв свян. Проф. Анелия Мингова от ВСС в интервю заявява, че трябвало да се спре с говоренето и да почне нещо да се прави. Кой говореше досега и защо не е направил нищо – това Мингова не обяснява, макар да изкара в парламента мандат и половина като депутат от НДСВ. Не е къса до памет, ако питате мен. Друго е.

Друг такъв „пророк” се оказа шефът на Пътна полиция - КАТ Алекси Стратиев. За около десетина минути телевизионно време той наговори толкова нелепици, че ако министър Цветан Цветанов го е видял и чул, трябва веднага да проведе среща с него „на четири очи”. След което Стратиев да отговаря най-много за караулката след Владая... Катаджия №1 ни обясни, че били монтирани по пътищата много камери, но се чакал лиценз от Института по метрология. Ами разстреляйте ги тези метролози, щом спъват работата на катаджиите! Изглежда и Стратиев като ДПС смята, че още сме на Петолъчката... И понеже стана дума за това прословуто кръстовище след Сливен, няма как да пропусна оправданието на същият този Стратиев, че неговите служители си вършели чудесно работата миналата неделя, когато отсечката от Бургас се взимаше за абсурдните 4-5 часа, но гражданите, кой знае защо, се оплаквали в медиите. Изглежда Стратиев си мисли, че българите до един са енцефалити. Той обаче забравя нещо важно: тези енцефалити му плащат заплатата и той е длъжен поне веднъж да се държи нормално с тях и да признае, че в службата му стават и грешки. И да ни спести прозренията си от типа на: "Проблемът е в лошата инфраструктура". Галилей! Ами затвори тези отвратителни участъци и кажи, че докато не се оправят няма да минава автопоток оттам и ще те подкрепи цяла България. Или поне ще те запомни като човек, който е на страната на хората, а не на властта. В Украйна и Грузия закриха КАТ заради корупция и създадоха нови служби без старите ченгета. Енцефалити?

Иначе министрите дадоха, дават и очевидно ще продължат да дават бойки интервюта, пълни с добри намерения, подбрани изрази и зов за доверие. И досадно, и скучно.

Нито един избирател не е дал своя глас с идеята да чака шест месеца, 100 дни или не знам си колко, за да се случи нещо добро в държавата. Хората искат случването да почне веднага. Работа на журналистите е да насочват вниманието към разминаването на думи с дела. Такова вече е налице. Не че много журналисти го забелязват.

Президентът обаче е пример за постоянство. Той връчи тържествено орден „Стара планина” на сумиста Калоян Махлянов – Котоошу (на японски 琴欧洲 勝紀). Това стана в същият ден, в който Бойко изхвърли бюрото на Станишев от новия си кабинет. Дали има връзка между двете събития – предстои да узнаем. Засега е сигурно, че Първанов ще връчи същия орден и на Сергей Станишев в подходящ момент, както направи със Симеон Сакскобургготски. Досега в най-новота ни история всички премиери винаги ги награждават, но няма нито един осъден. При положение, че сме най-бедните и песимистично настроени жители на Европа. Стара планина - колко тайни крие това име...

Сегашната ситуация напомня по някакъв начин онзи спор около скулптурата, която изобразява Лаокоон и неговите деца, нападнати от страшни змии. Шопенхауер смятал, че Лаокоон изразява протест. Гьоте обаче държал на болката. Друг учен настоявал, че жрецът изразявал чувство за „неизбежна гибел”. Не знам, не знам. Сигурно е обаче, че змиите не мислят доброто на Лаокоон и семейството му. Да не забравяме, че именно Лаокоон предупреждава троянците да не вярват на Троянския кон. Но кой ти слуша, когато се празнува победа. Въпросът виси и до днес.

Което обяснява влечението на българските властници към данайците и техните дарове.

Севт ІІІ,
Тракийски цар

P.S.
Наши мобилни групи с колесници участваха в Тоянската война, това го написа дори онзи сляп журналист Омир. Искам да кажа, че знам как стана оная работа с Троянския кон. Целият проблем е, че Одисей бе съветник на гърците, а не на троянците. Не знам дали новите министри са ходили в музея на Троя до Чанаккале, Турция. Ако не са, да идат, по-евтино е от пътуване до нашето Черноморие. Там ще видят как цветущ град е бил превърнат в пустиня заради наивност и доверчивост. За Шлиман са останали отломките, а за туристите – сувенирите. Мисълта ми е, да чуят за какво предупреждава Лаокоон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 41455 |23.07.2009 Мокри сънища за власт . 22| 9557 |21.01.2009 Дайте на Джими властта в Скопие . 60| 12083 |25.08.2008 Свободното слово между страх от властта и власт над страха . 2| 6461 |11.10.2007 Екстрасенси, щангисти, футболисти и светски хроникьори напират за местната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads